Avocado este un fruct cu o pulpa cremoasa, foarte satios, bogat in vitamine si minerale. Ceea ce il face sa fie un fruct unic, deosebit de toate celelalte, este abundenta de grasimi sanatoase pe care le contine.
Cu toate acestea, avocado nu este un fruct prea apreciat si consumat. Cel mai probabil acest lucru se datoreaza gustului pe care il are avocado. Acesta nu este nici dulce, nici acru sau amar (mai ales daca este bine copt). Asadar, putem considera ca are un gust neutru.
Toate aceste „contradictii” m-au determinat sa expun fructul intr-un mod prin care sa te conving ca merita sa fie incercat. Beneficiile fructului de avocado sunt numeroase, iar acest lucru ar trebui sa fie suficient pentru a-l include mai des in alimentatie.
Ce este avocado?
Avocado este un fruct exotic, originar din America Centrala, mai exact din Mexic si Guatemala. Fructul provine din arborele cu acelasi nume, a carei familie de plante este inrudita cu scortisoara si dafinul.
Fructul de avocado poate sa aiba mai multe forme, in functie de soiul din care provine. Astfel, putem intalni avocado cu o forma sferica sau de ou, dar si asemanator cu forma unei pere. Textura ridata a cojii este si ea conditionata de soiul fructului.
Fructul contine o singura samanta. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de „piatra”, cel mai probabil datorata duritatii pe care o are.
Ce contine avocado?
Exista o categorie de grasimi, numite grasimi mononesaturate, de care organismul nostru are nevoie pentru a se mentine sanatos. Aceste grasimi se gasesc din abundenta in avocado.
Pe langa aceste grasimi sanatoase, avocado mai contine:
- vitamine: E, C, D, B5, B6, B12, K
- acid folic
- potasiu
- luteina
- antioxidanti
In cantitati mici, avocado mai contine si magneziu, zinc, fier, fosfor, mangan, cupru, vitamina A, vitamina B1 si vitamina B3.
In urma unor studii s-a demonstrat ca 100 g de avocado ofera organismului:
- 15 grame de grasimi sanatoase,
- 160 de calorii
- 2 grame de proteine
- 7 grame de fibre
- 2 grame de carbohidrati
Pentru a beneficia de toate vitaminele si mineralele care se gasesc in componenta unui avocado, iti recomand sa il consumi crud.
Beneficiile fructului de avocado
Avocado este unul dintre fructele pe care ar fi bine sa le consumi cu regularitate, datorita numeroaselor beneficii pe care le are asupra organismului.
- Protejeaza ochii – continutul de luteina si zeaxantina din avocado reduc riscul de aparitie a unor boli oculare, precum cataracta.
- Scade nivelul colesterolului din sange – o serie de studii au aratat faptul ca un consum constant de avocado poate sa reduca cu pana la 20% nivelul trigliceridelor si al colesterolului „rau” din sange.
- Previne aparitia osteoporozei – continutul mare de vitamina K care se gaseste in avocado mentine sanatatea oaselor, crescand absorbtia calciului.
- Contribuie la mentinerea sanatatii inimii – grasimile sanatoase care se gasesc in componenta unui avocado contribuie la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.
- Imbunatateste digestia – fibrele insolubile pe care le contine favorizeaza eliminarea toxinelor din organism, ajutand la buna functionare a tractului digestive.
- Reduce riscul de aparitie a depresiei – antioxidantii pe care ii contine avocado previn cresterea in exces a homocisteinei din organism.
Cum sa alegi cel mai bun avocado si cum sa il mananci?
Avocado nu se cultiva niciodata atunci cand este complet copt. Dimpotriva, el este cultivat cu 2 – 3 saptamani inainte de a se coace in totalitate. Din acest motiv atunci cand vei cumpara, este posibil sa gasesti fructe tari.
Pentru a alege un avocado bun de consumat, trebuie sa acorzi o deosebita atentie culorii pe care o are. Cand este copt, avocado are o culoare visinie sau chiar neagra. Fermitatea lui este un alt indicator al nivelului de coacere. Cu cat este mai copt, cu atat avocado va fi mai moale.
Totusi, iti recomand sa cumperi fructul necopt. Iar pentru a-i grabi procesul de coacere, poti sa il invelesti intr-o hartie si sa il lasi asa cateva zile. Il mai poti pune intr-o punga de hartie, alaturi de un mar sau o banana.
Atunci cand este complet copt, avocado are o textura moale si cremoasa, ca cea a untului.
Putine persoane prefera sa manance avocado proaspat, curatat de coaja si taiat felii sau cubulete. Aceasta este, totusi, modalitatea cea mai simpla de a-l consuma.
Dar daca nu vrei sa simti doar gustul unic al unui avocado, il mai poti include in diverse salate. Pot fi salate de fructe sau salate preparate ca fel principal, cu ton, pui, branzeturi, tofu etc.
Avocado mai poate fi folosit si in smoothie-uri, alaturi de alte ingrediente precum: banana, iaurt, mere, menta sau chiar castravete.
Deserturile cu avocado nu sunt prea numeroase. Insa daca vrei sa pregatesti ceva dulce in stil raw-vegane, poti folosi avocado ca inlocuitor al untului. Conditia este ca fructul sa fie foarte bine copt.
O gustare ideala pentru micul dejun, dar si pe post de aperitiv, este renumitul sos guacamole. Acesta se prepara cu avocado, zeama de lamaie, sare, ceapa, usturoi si patrunjel sau coriandru. Reteta acestui sos a facut inconjurul intregii lumi si se bucura de o popularitate deosebit de mare, inclusiv in marile restaurante.