Actualități pandemice

0
1

  • Conf. dr. Adrian Tase



Suntem sub presiunea valului 3. Autoritățile au misiuni clare în această situație de criză.


Pe de altă parte, fiecare dintre noi, acolo unde ne aflăm, putem contribui la diminuarea impactului, prin 3 măsuri:
• vaccinare cât mai rapid posibil
• continuarea măsurilor protective (masca, dezinfectant, distanțare socială)
• testare și tratament imediat în cazul apariției simptomelor
Dacă fiecare dintre noi aplicăm aceste măsuri, pandemia s-ar putea termina mai repede și cu mai puține victime.
Cu ce bilanț vom ieși din pandemie? În afara pierderilor ireparabile de vieți omenești, pandemia selectează caracterele puternice și creează o generație de lideri.
Dr. Eugene Braunwald de la Harvard Medical School, cel mai mare cardiolog din istorie, prezintă un editorial în European Heart Journal în care afirmă că trăim vremuri interesante. Datorită pandemiei, webinarele au înlocuit conferințele cu public. De asemenea, relația medic-pacient capătă valențe on-line. Internetul oferă publicului larg informații adesea necalibrate, iar utilizatorii nu dispun de judecata clinică pentru a le interpreta corect.
Digitalizarea medicinei nu este superpozabilă cu digitalizarea serviciilor de la primărie, de exemplu. De aceea, extinderea telemedicinei ar putea dezumaniza actul medical. Datele care se vor acumula în anii ce urmează vor duce la niște concluzii.
Dincolo de aparențe, pandemia ne obligă la disciplină sanitară, ceea ce poate duce la un plus de ordine valabil și în cadrul altor activități.
Se spune că în condiții grele, oamenii sunt obligați să gândească mai mult și crește coeficientul de inteligență. De asemenea, pandemia este un test de caracter.
Japonia raportează mai puține decese în 2020 decât în 2019. Se pare că portul măștii a dus și la o scădere a tuturor virozelor respiratorii, dar și bolilor generate de poluarea atmosferică.
Sub aspect demografic, pandemia aduce schimbări majore. În timp ce metropolele se golesc, satele montane aproape pustii devin locuite. În Roma, numărul homeless-ilor a crescut. În plus, autoritățile cer distanțare socială, așa încât spațiul ocupat de oamenii fără adăpost crește semnificativ.

În timp ce la New York, orașul care nu dormea niciodată, de un an de zile se închid ușile odată cu apusul soarelui și cu greu mai poți găsi un loc cochet pentru a mânca. În schimb, la Ierusalim, premierul Israelului a băut o cafea pe o terasă dând semnalul că, în curând, economia țării se va redeschide. Sperăm că în câteva luni să apară semnele de normalizare.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.