Măsuri suplimentare în Argeş de prevenţie a gripei aviare

0



Având în vedere situația epidemiologică alarmantă la nivel european, cu 13 state membre afectate la ora actuală de apariția influenței aviare înalt patogene, printre care se numără și România (județul Timiș), Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, a dispus mai multe măsuri de prevenire la nivelul judeţului.


Acestea măsuri suplimentare de biosecuritate ar trebui aplicate cu stricteţe pentru a se evita apariţia cazurilor de gripă aviară în Argeş. Astfel, la nivelul gospodăriilor populaţiei se cere separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestic, evitarea prin toate mijloacele a creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea trebuind fi ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate, iar atunci când acest lucru nu este posibil,se cere hrănirea și adăpostirea păsărilor într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice. De asemenea este interzisă adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice dar şi evitarea intrării mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației). În plus trebuie prevenit contactul cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și animale de companie. Mai mult, se cere aplicarea măsurilor suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea unei încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecția încălțămintei şi prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice și alte păsări, în special rațele și gâștele. “Va trebui limitat pe cât posibil accesul tuturor păsărilor domestic şi al păsărilor sălbatice captive la luciul de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificală sau natural” au mai transmis specialiştii de la DSV Argeş.
Atenţie la ZOO
Măsurile suplimentare nu se adresează numai crescătorilor din gospodării ci se cer aplicate şi la nivelul Grădinii Zoologice din Piteşti. Aici trebuie asigurată protecția în vederea evitării oricărui contact direct sau indirect cu păsările sălbatice.
Ape drenate la ferme
De asemenea DSV Argeş a emis o serie de măsuri şi pentru fermele de păsări, unde în primul rând se cere împrejmuirea exploataţiei, astfel încât să nu poată permite intrarea sau ieşirea animalelor şi a persoanelor neautorizate. Tot aici trebuie prevenit accesul mamiferelor-controlul rozătoarelor precum și interzicerea altor animale domestice și sălbatice (de exemplu pisicile si câinii), iar spațiul de depozitare pentru materialele de așternut cât și furajele trebuie acoperite și închise. O altă cerinţă este aceea de a se avea în vedere drenarea apelor existente şi nu va trebuie să existe nicio amenajare sau spațiu de cazare a altor păsări (de exemplu păsări de companie sau pentru hobby). Mai trebuie un dezinfector rutier, filtru sanitar veterinar corespunzător și functional şi echipament de protecţie pentru personalul de serviciu şi vizitatori, precum şi a condiţiilor pentru decontaminarea acestuia.
Vânătorii pot transmite virusul
În fine, la nivelul fondurilor cinegetice se cere acordarea unei atenții sporite asupra riscurilor introducerii și diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul de la sălbatic la domestic prin păsări vânate și prelucrate în exploatațiile non profesionale sau prin echipamentele (ustensilele) folosite la vânătoare cât și în cele comerciale care nu dețin măsuri stricte de biosecuritate, inclusiv exploatațiile de tip A , dar şi intensificarea, în special în zonele în care păsările sălbatice sau staționare, monitorizării efectuate de către administratorii fondurilor cinegetice, conform fişei de monitorizare, precum și raportarea oricăror modificări a statusului de sănătate a acestor păsări. S.Mihai