- Conferențiar doctor Adrian Tase
- Depinde de deciziile politice
Scandalul public actual cu vaccinul AstraZeneca ocupă spații ample de presă. Apărut în plină ofensivă a valului 3, diferendul nu face bine nimănui, el putând duce chiar la scăderea ritmului vaccinării și putând produce panică în rândul populației.
AstraZeneca este o reputată companie farmaceutică cu produse remarcabile. Pot da două exemple din cardiologie: metoprololul original și antiagregantul ticagrelor. Vaccinul produs de această companie în colaborare cu prestigioasa Universitate Oxford are la bază un adenovirus, un virus al guturaiului, care nu are nicio legătură cu ADN. Acest adenovirus este modificat, cosmetizat dacă vreți, ca să semene cu virusul SARS-CoV-2. Vaccinul a fost aprobat de FDA (Food & Drug Administration) și EMA (European Medicine Agency) și este administrat pe scară largă.
Care este diferența față de alte vaccinuri?
Vaccinurile cu ARN mesager (BioNtech – Pfizer și Moderna) sunt cele mai sigure. Ele nu conțin niciun fel de virus, ci au o structură macromoleculară – proteina “spike”, pe baza căreia se dezvoltă anticorpii. Aceste vaccinuri au fost primele aprobate de forurile decizionale și sunt utilizate în țările bogate, inclusiv România.
Vaccinul AstraZeneca nu conține nici el virusul SARS-CoV-2, deci nu poate produce COVID-19. Totuși, acest vaccin conține un alt virus, mult mai inocent. Este vorba de un adenovirus al guturaiului, “machiat” ca un SARS-CoV-2. În cel mai nefericit caz, pacientul vaccinat poate să facă o răceală banală. Cum spuneam, vaccinul AstraZeneca a primit aprobările forurilor decizionale pentru a fi utilizat în țările cu PIB înalt, inclusiv România. În sfârșit, vaccinul COVAX este fabricat după metoda clasică Pasteur, adică are inclus chiar virusul cauzator al bolii COVID-19, în formă atenuată. Acest vaccin a fost conceput de Organizația Mondială a Sănătății pentru țările cu PIB scăzut și are un grad mare de siguranță. Totuși există un risc minim de a face boal COVID-19. Pentru aceste cazuri excepționale, OMS este pregătită să plătească despăgubiri.
Scandalul actual se referă doar la un lot de vaccinuri AstraZeneca, care deja a fost pus în carantină de firma producătoare. Experții vor decide în scurt timp dacă vaccinul din acest lot poate sau nu fi utilizat în continuare. Concomitent sunt analizate și eventualele reacții adverse apărute la pacienții imunizați din acest lot. Din fericire, nu avem pacienți argeșeni vaccinați din lotul problematic.
Cât de periculoase sunt cheagurile de sânge?
Trombozele sunt o boală a civilizației. Dacă în urmă cu sute și mii de ani, oamenii decedau mai mult din cauza hemoragiilor, în zilele noastre este invers: cheagurile care se formează în vasele de sânge pot cauza infarct miocardic, infarct cerebral, infarct pulmonar, infarct intestinal, arteriopatie periferică, toate boli deosebit de grave cu potențial letal. Ca urmare a pericolului major generat de aceste boli s-a dezvoltat o gamă largă de medicamente anticoagulante injectabile sau cu administrare orală. Preventiv se poate lua aspirină, ajută la COVID și la arterele coronare, dar atenție că irită mucoasa digestivă, în timp e clexane este recomandat în scop terapeutic. După bolile vasculare, a două cauză de tromboză este COVID-19. Infecția cu virusul SARS-CoV-2 are mai multe mecanisme de acțiune, dintre care excelează hipercoagulabilitatea. Nu întâmplător, tratamentul anticoagulant este piatra unghiulară a terapiei, iar prevenția cu aspirină foarte importantă. În sfârșit, persoanele sedentare și mai ales cele imobilizate la pat sunt susceptibile de a face tromboze în diverse teritorii vasculare, cu precădere la vârste înaintate.
Concluzie
Ipoteza potrivit căreia vaccinul cu adenovirus atenuat ar genera tromboze nu este fundamentată științific. În primul rând nu are un suport conceptual, în al doilea rând nu are o bază de date de minimum zeci de mii de cazuri studiate pentru a avea rezultate credibile. În schimb, vaccinul COVAX cu coronavirus atenuat este singurul care ar putea fi suspectat de un potențial trombogen. Această ipoteză însă urmează să fie validată după cel puțin un an de vaccinare, în urma unui studiu retrospectiv serios. Oricum, acest vaccin nu este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și, prin urmare, nu există în România.