Pescuitul cleanului la muscă

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În această săptămână vă prezentăm Pescuitul cleanului la muscă. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la Total Fishing, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară.
Cel mai nobil stil de pescuit care îmbină pasiunea, dibăcia și măiestria pescarului. Pescarul de fly la clean este aparte. Tăcut în vorbe și flămând în priviri, caută orice mișcare pe luciul apei pentru a pune o muscă acolo unde știe fară nici un dubiu că un clean pândește. Vânătorul devine vânat în acest stil de pescuit.
Este nevoie de timp și perseverență pentru a stăpâni bazele acestui stil de pescuit. Măiestria nu stă în captură, ci în realizarea lanseului corect, și alegerea muștei decisive. Lovitura de grație aruncată de clean este finalul unui întreg șir de pași istovitori. Bețe lungi, șerpuitoare, șnururi colorate și o cascadă de noduri care se termină cu un cârlig ce imită o insectă.
Echipament fly
Lansetele de muscărit vin pe clase. Spre deosebire de spinning, unde avem clase Medium Light sau Heavy spre exemplu (și ascendenții dintre ele), la fly avem cifre. O lansetă de clasa 4/5. Sau lanseta de fly de clasa 6/7. Cifrele reflectă puterea lansetei. Cu cât cifrele sunt mai mici cu atât se încadrează în zona de ultra light sau light (ca și corespondent în spinning). Când cifrele cresc, este intuitiv că sunt gândite pentru pești mari. Sau foarte mari. Vezi tarponul spre exemplu. Un pește oceanic deosebit.
Revenind pe continent, lansetele de fly pentru clean sunt cele din clasa 4 și 5. Sigur că și o lansetă de clasa 3 poate fi pescuită. Cu cât mai mică clasa, cu atât mai mare priceperea pescarului. Este nevoie de studiu pentru a pescui la clean la fly.
Fire fly pentru clean
În lumea muscarilor, nu le mai spunem fire, le spunem șnururi. Pot fi floating sau sinking și pot veni într-o gamă variată de culori. Firul în pescuitul la muscă are un rol mixt. Ajută în lansare, în mânuirea muștei pe apă și mai apoi în drill. Șnururile vin pe clase corespunzătoare lansetelor. Greutatea lor este corelată cu puterea și acțiunea lansetei. Șnurul are și rolul de lest în lansare. Lansarea în tehnica fly la clean presupune o serie de pași care imprimă firului progresiv, lungimea necesară. Șnurul este animat printr-o mișcare a lansetei înainte și înapoi care îl împiedică să ia contact cu orice suprafață. “Se flutură“ în aer, și pe vreme ce i se imprimă viteza, pescarul va mai elibera de pe mulinetă atâta șnur cât are nevoie. La final, când a atins lungimea dorită, va fi aterizat pe apă acolo unde își dorește. În urma primei lansări, dacă relieful permite și natura muștei se pretează, mișcarea se va limita la maxim 4 cicluri înainte și înapoi înainte de repozitionare pe filmul apei.
Lansete fly pentru clean
La fel că și în spinning, lansetele de fly au aceleași acțiuni: fast, moderat fast,moderat și slow. Acțiunea face referire la comportamentul lansetei aflate sub tensiune. În funcție de mărimea râului se vă alege și mărimea lansetei. Cu precădere, lansetele care se regăsesc între clasele 3 și 5 sunt cele mai indicate la pescuit de clean. Acțiunea vine cu avantaje. Spre exemplu, o lansetă fast va ajuta pescarul de clean să execute lansări în condiții de vânt, să controleze mai bine peștii în drill și să aducă la mal pești mai mari fără emoții. O lansetă care tinde spre moderat este mai versatilă. Cleanul vă fi găsit cu precădere pe cursuri de ape relativ înguste. O lansetă de acțiune slow este pretabilă pentru lanseuri precise în zone strâmte. Nu poate fi exploatată pe vânt dar este imbatabila pe un scenariu ca cel de mai sus.
Mulinete de fly pentru clean
Există modele diferite și aici. În funcție de capacitatea de fir ce poată fi stocata, sau modul prin care au fost executate, mulinetele de fly pentru clean ar trebui văzute mai mult ca un suport pentru șnur. Sunt disponibile două sisteme de frână la aceste mulinete. Atât pe arc cât și pe discuri. Mulinetele moderne permit schimbarea tamburilor cu ușurință în funcție de necesități. Evoluția echipamentului de fly este vizibilă, iar pentru pescarul de clean o necesitate.
Muște de clean
Atât uscate cât și ude, muștele de clean nu vin în varietate mare. Comparativ cu nălucile clasice din spinning cel puțin. Aici se aplică principiul “puțin dar bun”!. Pescuitul la clean la fly va da randament ridicat în porțiunile de râu cu un curs încetinit , ape nu foarte adânci și limpezi. Malurile pline de vegetație sunt zonele fierbinți de unde poți avea prezentări. Deseori, cleanul va sta în astfel de zone și va inspecta tot ce ajunge în apă. Câteva modele de “wet flies” ( muște ude în traducere liberă) care au adus cleni la mal sunt : Black Zulu, Coachman, March Brown, Spider Partridge & Orange, CJ’s Controller, Soldier Palmer, Butcher, Black Pennell/Blae & Black.
Staționar la clean
Pentru pescarii pasionați de pescuitul pe râu la plută, cleanul rămâne o provocare. În completare, tehnica de pescuit la feeder își are un loc bine definit. În funcție de anotimp, cleanul se poate prinde mai bine la una din cele două tehnici. Mai static este pescuitul la clean la feeder. Are la baza exclusiv cantitatea de nadă din momitor. La pluta, zona ce poate fi pescuită este mult mai mare, fiind un pescuit mai animat. Porțiunile de râu pe care pluta le va traversa sunt mult mai mari comparativ cu feeder-ul, cantitatea de nadă sau frecvența cu care ajunge în apă este direct influențată de decizia și nevoia pescarului. Tot la capitolul avantaj, nada oferită în tehnica cu pluta nu mai pune în dificultate pescarul. Peștii nu se mai sperie în urma unei lansări cum este cazul la feeder. Cleanul poate fi abordat de la distanțe mai mari și mult mai controlabile decât la feeder. Marele minus care împactează ambele tehnici este că necesită că porțiunile de râu pescuite să fie mai adânci.
Echipament staționar
Tehnica cu plută la clean cu randament ridicat este pescuitul la bologneză. Permite sondarea unei porțiuni vaste de curs de apă și limitează prezenta pescarului în areal. În perioada mai rece, când cleanul tinde să se poziționeze în apropierea substratului și este și mai lent, tehnica de feeder poate da rezultate fantastice. Alegerea locului este factorul cheie.
Lanseta
În linii mari, bologneza cu lungimi între 4 și 6 metri este suficientă. Lungimea este direct influențată de lățimea râului. Zonele virgine pe un curs de apă sunt ușor de identificat. Prezența vegetației în exces este primul semn că zona nu este des tranzitată. Asta înseamnă liniște și favorizează prezența cleanului. O plută plasată corespunzător atât că forma cât și ca gramaj în astfel de sectoare este imbatabilă. Despre fly nu se poate discuta, nefiind loc, spinning înseamnă prea multa gălăgie, feeder nu încape în discuție.
Mulineta
Mulinetele care ar trebui luate în calcul sunt cele din clasa 3000 și 4000 (mărime tambur). Considerentele sunt clare. Într-o rotație a manivelei la 360 de grade (tur complet), ai nevoie să recuperezi o distanță destul de mare. Peste 50 de centimetri dacă se poate. În cazul repoziționării sau a unei ratări, atât la feeder cât și la plută, scutești timp și uzură pe echipament. Mai mult, forță de frânare este tocmai bună pentru un clean solitar, mai răsărit. Nu este nevoie să petreci timp în exces în drill. Sperii ceilalți pești de pe vad. Nici greutatea mulinetei nu va influența în mod negativ ansamblul total.
Firul pentru clean
Totul ține de stil de pescuit și greutăți. Pescuitul la clean la plută la bologneză se poate practica cu o linie principală de 0.16 mm diametru minim. În partea superioară, un fir de 0.18 milimetri este suficient. La feeder la clean, diametrul liniei de pe mulinet (optim) este de 0.22 milimetri. Nici groasă și nici subțire, suficient de rezistentă. Lansările nu necesită distanțe mari. Sub acest diamentru nu este indicat să coborâm din mai multe considerente. Putem pescui pe un substrat cu rădăcini de copac, sau vegetație. În drill peștii mai corpolenți pot pleca în astfel de zone și atunci firul vă trebui să reziste fară probleme. M.D.