A murit rapsodul Gavriil Prunoiu!

2
0



Ieri dimineață cunoscutul interpret Gavriil Prunoiu a trecut la cele veșnice. Cunoscut interpret de muzică tradiţională şi profesor de muzică, s-a născut la 2 martie 1942, în comuna Boteni –Muscel, judeţul Argeş, într-o familie cu mulţi copii. A fost profesorul şi îndrumătorul multor interpreţi cunoscuţi de muzică populară.


Gavriil Prunoiu a absolvit în1957 Şcoala Generală din Boteni, iar între anii 1957-1960 , a învăţat la Seminarul Teologic din Bucureşti. În 1965 absolvit Liceul de muzică nr. 1, Bucureşti, actualmente Colegiul Naţional de Arte ,,Dinu Lipatti”, secţia canto popular. Între anii 1966 şi 1967 a fost solist al Orchestrei de muzică populară ,, Doina Argeşului” din Piteşti. S-a căsătorit în 1971 şi are doi fii. În 1972 a încheiat studiile la Conservatorul de muzică ,,Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia Pedagogie muzicală. Din 1982 şi până în prezent a fost profesor de canto popular la Colegiul de artă ,,Dinu Lipatti”, Bucureşti, îndeplinind timp de 20 de ani funcţia de şef al catedrei de muzică tradiţională a Colegiului bucureştean.
A fost proefesorul multor interpreţi apreciaţi
Pe parcursul anilor a realizat în calitate de solist numeroase înregistrări în studiourile Radio, cu doine şi cântece de codru, balade păstoreşti, cântece de dor şi dragoste, de cătănie. Din anul 1965 a fost invitat deseori de Televiziunea Română în emisiunile de folclor, iar în 1972 a apărut primul său album, disc Electrecord. În 1978 a înfiinţat grupului folcloric din Boteni al fraţilor Prunoiu, primul grup bărbătesc de notorietate, în media românească.
Munca pasionată şi consecventă a lui Gavriil Prunoiu ca profesor şi interpret de folclor muscelean s-a concretizat în îndrumarea multor elevi care au ajuns interpreţi apreciaţi de public şi specialişti. Printre ei se numără Dorina Oprea, Carmen Iordache, Ionuţ Dolănescu, Rodica Anghelescu, Daniel Arapalea. În probleme de cânt tradiţional a îndrumat şi câteva foste studente ale Facultăţii ,,Hyperion”, interpretele: Mariana Anghel, Valeria Peter Predescu, Margareta Clipa, Maria Lia Bologa, Niculina Stoican. Gavriil Prunoiu are o contribuţie importantă la înfiinţarea şi la menţinerea secţiilor de muzică vocală tradiţională românească şi a claselor de nai şi de ţambal în liceele de muzică din Bucureşti şi din întreaga ţară. De asemenea, Gavriil Prunoiu a sprijinit înfiinţarea clasei de nai la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
Hirotonit diacon
În anul 2016 a fost hirotonit diacon în cadrul unei liturghii arhiereşti oficiată la biserica Mânăstirii „Negru Vodă” Câmpulung. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţia Sa Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, a adresat un cuvânt de învăţătură, amintind, printre altele, de momentul deosebit din viaţa familiei Prunoiu, când tatăl şi fiul devin amândoi slujitori ai Sfântului Altar, asta pentru că şi fiul profesorului, Ioan Leonard, a fost hirotonit întru preot chiar în aceeaşi zi. Momentul festiv religios a fost completat cu un recital de colinde al celor de la „Doruri Muscelene”. Trupul neînsuflețit al rapsodului este depus la biserica Sfântul Ilie din Câmpulung. Dumnezeu să-l odihnească în pace! B.Radu.


2 COMENTARII

  1. O valoare autentică și incontestabilă! A făcut cinste comunei Boteni, județului Argeș, României. A ținut poate ca nimeni altul la tradițiile strămoșesti, la legăturile de familie, la locurile în care a copilărit, la muscelenii pe care i-a iubit necondiționat. Acum a plecat în Corul îngerilor. Ne va fi dor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.