Catolicii sărbătoresc Paștele!

0



„Hristos a Înviat!”. Catolicii din Câmpulung, și de pretudindeni, sărbătoresc Paștele. La Biserica Sfântul Iacob din Câmpulung a fost oficiată slujba Sfintelor Paşti, iar credincioşii au stat cu mască de protecție atât în interior cât și în exterior.


Credincioşii romano-catolici din Câmpulung s-au adunat, sâmbătă seara, la Privegherea nocturnă în așteptarea Învierii. Vigilia Pascală din această noapte, este cea mai mare și mai nobilă dintre toate solemnitățile iar tristețea va face loc bucuriilor pascale, de belșugul cărora se va bucura timp de cincizeci de zile. Chiar dacă pe timpul weekend-ului există restricții, în seara Învierii, credincioșii au putut merge și după ora 20.00 pentru a asista la ceremonialul religios. Conform unei tradiții foarte vechi, Vigilia pascală din această noapte este ”o priveghere în cinstea Domnului” (Ex 12,42), astfel încât credincioșii, după îndemnul Evangheliei (Lc 12,35-37), ținând în mâini făcliile aprinse, să fie asemenea unor oameni care așteaptă ca Domnul să se întoarcă pentru ca, atunci când va sosi, să-i afle priveghind și să-i așeze la masa lui. După 40 de zile de post, aproximativ 200 de persoane de religie catolică au sărbătorit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Paştele la Biserica Sfîntul Iacob din Câmpulung. Slujba de Înviere este una specială, a început la ora 20.00 şi a ţinut până după miezul nopţii. Credincioşii catolici, împreună cu părintele Petru Păuleţ, au sărbătorit Învierea Domnului Iisus Hristos prin rugăciuni, lumânări aprinse şi cântece religioase.
Sfințirea focului
La începutul ceremoniei s-a făcut ritualul specific Bisericii Catolice, sfinţirea focului. De la acest foc binecuvântat s-a aprins lumânarea pascală, simbolul lui Hristos Cel Înviat din morţi. Această lumânare a fost dusă în procesiune la altar. Pe rând, credincioşii au aprins câte o lumânare de la lumina binecuvântată. Unul dintre obiceiurile Paştelui catolic este dăruirea şi ciocnirea ouălor, tradiţie similară cu cea a ortodocşilor. La sfârşitul slujbei, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, clopotele au început să bată din nou, după trei zile de tăcere. În Biserica Catolică, a doua şi a treia zi de Paşte nu sunt sărbători de poruncă, dar se ţin ca sărbători deosebite, în toată săptămâna se citesc evanghelii despre arătarea lui Iisus Cel Înviat şi această bucurie este împărtăşită toată săptămâna. B.Radu