Păstrați măsurile de prevenire!

0

  • Conf. dr. Adrian Tase



“Ultimul val ne-a lovit ca un pumn în plex”, spune un renumit epidemiolog american. Numărul decedaților COVID la nivel global a depășit 2,8 milioane, iar oficialitățile chineze sunt în continuare lipsite de transparență cu inspectorii OMS. Experții avertizează că, în ciuda speranțelor în vaccinare și a unui drum clar înainte, este încă mult prea devreme ca să lăsăm garda jos.


Unii lideri politici, chiar în fața cresterii cifrelor de mortalitate, aleg să nu impună restricții. Ungaria, de pildă, care a raportat zilele trecute cifra record de 302 morți, este hotărâtă să continue mișcarea de redeschidere a societății. Similar, în statul American Michigan, în ciuda cifrei record de peste 2200 pacienți COVID-19 în ATI, care reprezintă dublarea cifrei din martie, oficialii relaxează regula portului măștii.
În contrast, Franța intră în carantină, iar țara noastră examinează atent această posibilitate.
Brazilia se confruntă cu probleme majore din cauza contagiozității variantei de virus care circulă acolo, a non-combat-ului politico-administrativ, ca și a neîncrederii în știința medicală.
Italia, care a pierdut o generație în această pandemie, are încă dificultăți de ordin birocratic și logistic în procesul de vaccinare.
Cu peste 30 milioane de persoane vaccinate, adică mai mult de jumătate din populația Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, guvernul analizează posibilitatea unor măsuri de relaxare.
Administrația Biden investește enorm atât în vaccinarea zilnică a 2,5 milioane de americani, cât și în vaccinul global COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății. În paralel, se face o perfuzie de capital pentru relansarea economică, ceea ce, spun experții economici, va duce foarte curând la creșterea taxelor pe care americanul de rând va trebui să le achite.
Rusia exportă “en fanfare” vaccinul său Sputnik-5 în țări din fosta URSS, dar și în Europa, America Latină și Africa, dar se confruntă cu neîncrederea propriei populații, pentru care este nevoită să importe vaccinuri de la marile companii farmaceutice.
India a oprit exportul de vaccin AstraZeneca din cauza necesarului intern crescut, iar Johnson & Johnson aprovizionează Uniunea Africană.
Artiștii din metropolele europene și-au pierdut răbdarea. La Berlin și, respectiv, Barcelona, se organizează “spectacole-pilot” cu peste 5000 de spectatori. Biletele s-au vândut on-line în numai câteva minute.
Deși flacăra olimpică a luat startul de la Fukushima, cel mai mare eveniment sportiv al anului, susținut de un buget astronomic, este considerat un “superspreader”, adică un mare focar de răspândire globală a virusului, chiar în condițiile în care va fi fără spectatori internaționali.
Mesajul central este:
Purtați masca! Vaccinați-vă!
Să rămânem vigilenți!
Să fim în continuare uniți în fața pandemiei!
Ar fi păcat să pierdem prea ușor, ceea ce am câștigat cu greu!
Prin aceste măsuri colective, putem reduce impactul pandemic în Argeș!