Bugetul judeţului mic, nevoile mari!

2



Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Ion Mînzînă a organizat ieri, o conferinţă de presă în care a prezentat proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2021. Alături de acesta au fost vicepreşedinţii Marius Nicolaescu şi Adrian Bughiu dar şi directorul economic al CJ Argeş, Carmen Mocanu şi consilierul pe probleme de sănătate al preşedintelui CJ, Anci Ionescu. Cum ieri a fost Ziua Mondială a Sănătăţii, Anci Ionescu a transmis mesaje de felicitare cadrelor medicale şi a anunţat că va fi suplimentat numărul de paturi din spitale, pentru pacienţi COVID.


Pe site-ul Consiliului Judeţan Argeş a fost publicat proiectul de buget pe venituri şi cheltuieli pentru anul 2021. Este cu circa 30% mai mic faţă de cel din anul 2020. Preşedintele CJ, Ion Mînzînă, spunea că urmează dezbaterea pe buget, la care aşteaptă propuneri. Carmen Mocau director economic al CJ Argeş a venit cu amănunte despre buget. „Total venituri avem 410 milioane lei şi sume defalcate din TVA 135 milioane. Avem cheltuieli mai mari, respectiv 441 milioane. Diferenţa dintre venituri şi cheltuieli crează un deficit. Acesta se acoperă întotdeauna din excedent, fiind necesari 30 milioane. Au scăzut cheltuielile secţiunii de funcţionare şi au crescut cele de dezvoltare. Asta deoarece avem fonduri externe de dezvoltare, 22 de proiecte în valoare de 383 milioane lei, aproximativ 78 milioane euro. Despre surse de la bugetul de stat pentru PNDL vă pot spune că sunt 9 proiecte de 154 milioane lei. Pentru anul 2021 suma de 40 milioane reprezintă subvenţii de la bugetul de stat aproximativ 34 milioane şi 6 milioane de la bugetul CJ Argeş. Nevoile cresc şi sumele mai scad. Încercăm să echilibrăm bugetul după sursele pe care le avem. La DGASPC Argeş avem alocat şi am asigurat cam 75% din cheltuiala de personal, inclusiv luna septembrie, o să mai facem intervenţii la Ministerul Finanţe pentru a aloca şi diferenţa de finanţare” a precizat directorul economic..
„Am tăiat unde s-a putut tăia!”
Ion Mînzînă a declarat: „Judeţul Argeş are un buget la nivelul a 83 milioane euro. Numai fonduri europene înseamnă 78 milioane de euro pe care le avem în derulare. Am redus cât s-a putut cheltuieli de funcţionare. În această categorie se află şi salarizarea, un subiect foarte plăcut pentru dumneavoastră. Nu sunt salarii mari. Dar vă spun un lucru, sunt salarii mici în mediul privat. România se situează pe locul 9 la productivitate şi la nivel de salarizare în mediul privat este penultimul loc în Europa. Am tăiat acolo unde s-a putut tăia. „ a precizat preşedintele CJ Argeş.
Lipsa personalului medical, o problemă!
Anci Ionescu, consilier pe probleme de sănătate al preşedintelui CJ a vorbit despre Ziua Mondială a Sănătăţii, sărbătorită ieri şi cu acest prilej a felicitat cadrele medicale. „A trecut un an de cât a fost declarată stare de urgenţă. În această perioadă a fost o adevărată provocare pentru cele 9 unităţi, care sunt în subordinea CJ,să îşi poată desfăşura activitatea în aceste condiţii. Am început la nivelul lunii martie- aprilie 2020 cu un număr de patru unităţi sanitare care au participat activ, zi de zi, la a asigura asistenţa medicală atât pentru pacienţii COVID cât şi pentru pacienţii non-COVID. A fost o provocare extrem de mare pentru tot managementul din unităţile medicale. Au trebuit să se bată pentru echipamente de protecţie. Au trebuit să îşi rezolve problemele cu sursele de oxigen care a impus costuri. S-au bătut să asigure liniile de gardă. Problema resursei umane este o problemă cu care ne confruntăm de foarte multă vreme şi pentru care nu a putut fi găsită o soluţie concretă. Cea a detaşării este o situaţie de moment care nu rezolvă problema în esenţă”, a spus Anci Ionescu.
Numărul de paturi COVID, suplimentat
În cadrul conferinţei Anci Ionescu a vorbit despre faptul că va fi suplimentat numărul de paturi pentru pacienţi COVID în mai multe spitale din judeţ. „În ultima săptămână au fost 887 cazuri de coronavirus. Acest lucru a determinat ca numărul de paturi, cu care am pornit la început, să crească. Spitalul Vedea va avea un număr de 40 de paturi şi va începe activitatea COVID într-un pavilion care acum se găseşte în reorganizare. Spitalul Costeşti vine şi ajută cu 17 paturi COVID. Spitalul Judeţean îşi reorganizează, în aceste zile, activitatea şi o parte mare din Secţiile Medicală vor fi reorganizate cu 60 paturi COVID. În afară de Infecţioase cu 92 paturi vor mai fi 20 paturi pentru suspecţi COVID, alte 15 paturi pe Secţia Psihiatrie pentru pacienţi cu afecţiuni psihiatrice şi confirmaţi cu COVID, în total aproximativ 160 paturi COVID. Spitalul Judeţean rămâne, în continuare, să asigure celelalte afecţiuni şi patologie non-COVID” a mai spus Anci Ionescu. M.Sandu