- Curierul zile vă prezintă legislația din domeniul pescuitului
Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. În această săptămână vă prezentăm care sunt pașii de urmat pentru obținerea Permisului de barcă. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la Total Fishing, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară.
Dacă sunteți atrași de plimbările cu ambarcațiuni de agrement motorizate de peste 5 CP (cai putere), din poziția de conducător, trebuie să luați în calcul un permis de barcă. Acest document vă oferă titulatura de “căpitan de navă“. Pentru a intra în posesia unui permis ambarcațiune, trebuie mai întâi să înțelegem ce presupune. Există legi, limitări, reglementari și SCOALĂ. Le vom lua pe rând , pentru o imagine mai clară. Dacă ambarcațiunea vă fi dotată cu un motor de maxim 5 CP, nu aveți nevoie de un certificat internațional de conducător de ambarcațiune de agrement.
Ce este un permis de barcă
Permisul de barcă este documentul care permite posesorului să navigheze atât pe apele naționale cât și pe cele internaționale. În funcție de necesități, există mai multe clase de permise pentru barcă însoțite de certificate speciale. Aici se includ: regim internațional sau transport persoane spre exemplu, brevete după caz. Activitatea ce urmează a fi desfășurată este și cea care dictează tipul permisului necesar. De asemenea, tipul permisului impune și limite constructive ale ambarcațiunii ce urmează a fi exploatată.
Tipuri de permis ambarcațiune
Există cinci tipuri de permis ambarcațiune. Fiecărui tip de permis barca, îi corespunde o literă. Similar cumva cu permisul de conducător auto dacă vreți. Cele cinci mari categorii sunt: A, B, C, D sau S. Cea din urmă categorie, S, face referire la ambarcațiunile de tip yacht cu vele. Mare atenție, pentru că fiecărei clase de permis îi este atribuită o arie de examinare specifică. Aceasta arie include mai multe domenii. Aici se enumer: COLREG (Regulamentul internațional pentru prevenirea abordajelor pe mare), NAVIGAȚIE MARITIMĂ, MANEVRA NAVEI, METEOROLOGIE, HIDROLOGIE, LEGISLAȚIE MARITIMĂ SAU RND (REGULAMENTUL CIRCULAȚIEI PE DUNĂRE ȘI CANALE ). Clasele menționate mai sus reflectă în primul rând zonele de navigație.
Permis ambarcațiune clasa A
Acest certificat este un permis internațional de tip ICC – Internațional Certificate for Operators of Pleasure Craft ( Certificat international de Operatori Ambarcațiuni de Agremenet ). Este emis de Autoritatea Navală Română (ANR) și limitează deținătorul la conducerea ambarcațiunilor ce nu depășesc 24 de metri lungime în primul rînd. Pentru a intra în posesia unui astfel de certificat (permis ambarcațiune clasa A), este nevoie să se facă dovada deținerii de minim 2 ani a unui certificat internațional de conducător de ambarcațiune de agrement clasa B. În completare, solicitantul va trebui să dovedească absolvirea unei forme de pregătire aprobată corespunzătoare (școală) clasei A. Fără aceste două documente, nu se poate intra în examinare!. Se poate obține din oficiu acest certificat (Clasa A) de către orice candidat care deține brevetul de comandant sau brevetul ofițer punte secund.
Zone de exploatare permis de barcă clasa A
Zonele de valabilitate ale unui permis barcă clasa A sunt căile navigabile interioare și toate zonele maritime. Zonele maritime cuprind după cum urmează : marea teritorială, zona contigua, zona economică și marea liberă.
Domeniile de examinare pentru permis barcă clasa A sunt :
COLREG – în limba internațională (engleza), Navigație Maritimă, Manevra Navei, Meteorologie, Hidrologie, Construcția Navei, Vitalitate, Legislație Maritimă și RND (Regulamentul Circulației pe Dunăre și Canale).
Permis ambarcațiune clasa B
La fel ca și în cazul certificatului internațional clasa A, permisul de ambarcațiune clasa B își păstrează titulatura. Tot certificat internațional este. Se emite în urma examinării tot de ANR (Autoritatea Navală Română). Drepturile în urma obținerii unui astfel de permis de barcă se limitează la ambarcațiuni de agrement care nu depășesc 24 de metri lungime. Pentru a intra în posesia acestui certificat, trebuie să faceți dovada posesiei unui permis clasa C sau D de minimum 2 ani de zile. În paralel, este necesară dovada absolvirii unei forme de școlarizare aprobată și corespunzătoare clasei B. Este indicat să dețineți un certificat Radio GMDSS-LRC (sistemul de radiocomunicații mondial de primejdie şi siguranță maritimă) valabil. Acest document este emis de către Autoritatea Națională în Comunicaţii în conformitate cu prevederile regulamentelor de radiocomunicații. Se poate obține și din oficiu, dacă candidatul face dovada deținerii unui brevet de comandant sau brevet de ofițer punte secund ori brevet de ofițer punte.
Zone de exploatare permis de barcă clasa B
Zonele de navigație se restrâng spre deosebire de clasa A atât ca distanță cât și că arie. Așadar, acest tip de permis de ambarcațiune este valabil exclusiv în zone maritime care nu depășesc că distanță 24 de mile marine în raport cu țărmul. O milă marină este echivalentul a 1852 de metri, că să vă faceți o idee a distanței la care te poți îndepărta de mal. 44 de kilometri mai exact. Dacă veți calcula, veți vedea că mai apar în rezultat 448 de metri. Această distanță este bine a nu fi atinsă. Trebuie privită că zona de siguranță. Altfel, există riscul de amendă pentru nerespectarea zonelor valabile conform tipului de permis deținut. Deci în concluzie, ape maritime interioare. Domeniile de examinare pentru permis barcă clasa B sunt :
COLREG – în limba internațională (engleză), Navigație Maritimă, Manevra Navei, Meteorologie, Hidrologie, Legislație Maritimă.
Fiecare clasă inferioara clasei A, restrânge aria de exploatare (maritim sau intern) și implicit domeniile de examinare.
Permis ambarcațiune clasa C
Ca și în cazul Certificatului Clasa B, acest permis de barcă se adresează exclusiv apelor interioare maritime. Se modifica pașii de obținere semnificativ, în raport cu celelalte clase. Fiind tot un permis de ambarcațiune de agrement, lungimea minimă a ambarcațiunii este tot de 2,5 metri și maxim 24 de metri. Pentru permis de barcă clasa C, se modifica și impunerile legislative. Există două opțiuni pentru intrarea în posesia unui astfel de certificat. În prima variantă, este suficientă dovada absolvirii unei școli pregătitoare corespunzătoare clasei. A doua modalitate face referire la dovada deținerii unui certificat internațional de conducător de ambarcațiune de agrement clasa D (așadar permis de barcă clasa D). Se va susține examen de diferență la COLREG în acest scenariu. În modul “din oficiu”, orice candidat care deține brevetul de comandant, brevetul de ofițer punte secund, brevetul / certificatul de capacitate de căpitan maritim portuar, certificatul de capacitate de conducător șalupă maritimă sau certificatul de capacitate timonier.
Zone de exploatare permis de barcă clasa C
În raport cu clasa superioara B, se modifică distanța față de țărm la maxim 6 mile marine. De asemenea, dacă candidatul deține un certificat clasa C și dorește să intre în posesia unui permis de barcă clasa D, va susține un examen de diferență la RND (Regulament de navigație pe Dunăre). Domeniile de examinare pentru permis barcă clasa C sunt: COLREG ( Regulamentul international pentru prevenirea abordajelor pe mare), NAVIGAȚIE NIVEL DE BAZĂ , CONDUCERE ȘI MANEVRĂ AMBARCAȚIUNII AGREMENT, MARINĂRIE.
Permis ambarcațiune clasa D
Acest certificat internațional de tip ICC, emis de ANR este forma de permis de barcă dedicată exclusiv căilor navigabile interioare, PÂNĂ la vărsarea în mare. Aceleași lungimi ale ambarcațiuni se păstrează. Minim 2,5 metri și maxim 24 de metri. Se obține în două moduri. Prima variantă face trimitere la obligativitatea candidatului de a dovedi absolvirea unei școli pregătitoare aprobată corespunzătoare clasei D. A doua modalitate face referire la candidații care dețin certificatul de ambarcațiune clasa C. Aceștia vor susține un examen de diferență la RND (Regulamentul de navigație pe Dunăre). În cazul în care candidatul deține brevet de căpitan fluvial categoria A sau B, brevetul de timonier fluvial sau certificatul de capacitate de conducător șalupă fluvială, permisul de barcă clasa D se va obține din oficiu. În baza prezentării documentelor la ANR, instituția va emite în forma fizică permisul.
Zone de exploatare permis de barcă clasa D
Aici sunt incluse lacuri, râuri, fluvii și delte. În cazul nostru, Dunărea și Rezervația Biosferei Delta Dunării intră pe lista de ape ce pot fi exploatate cu această categorie de permis de barcă. Domeniile de examinare pentru permis barcă clasa D sunt: RND (Regulamentul navigației pe Dunăre și canale), MANEVRA AMBARCAȚIUNII DE AGREMENT CU MOTOR, MARINĂRIE. Competențe minime necesare obținerii certificatului de conducător ambarcațiune: Orice candidat care dorește să intre în posesia unui permis de ambarcațiune de agrement, trebuie să dovedească prin examinare cunoștinte relevante privind anumite reglementări. Operarea ambarcațiunilor din această clasa, cunoștinte nautice și tehnice pentru navigația în condițiii de siguranță. Tot prin examinare, candidatul va trebui să dovedească în practică abilitatea de a aplica aceste cunoștinte. În funcție de categoria vizată, bazele sunt RND (navigație pe Dunăre ) și COLREG unde este inclusă asistența în navigație (marcajele și balizarea cailor navigabile). Din baza legislativă disponibilă, în zona de cunoștinte nautice și tehnice, se evidențiază la examinare punerea în practică a informațiilor dobândite prin studii și școlarizare. De la noțiuni despre ambarcațiune (dotare și elemente de siguranță), modul de funcționare a motorului, trecând prin noțiuni hidro-meteo și până la acțiuni în caz de coliziune, candidatul va trebui să fie pregătit. Dosarul care sta la baza obținerii unui permis de barcă este destul de complex. Mai multe detalii vă oferă școală de pilotaj Fair Play. M.D.