Spații noi de vânzare a mieilor, în Argeș

0
0

  • Condiții și măsuri pentru comercializarea ovinelor, de Paște
  • DSVSA va permite amenjarea unor 4 astfel de spații, noi
  • Va mai exista un spațiu amenajat temporar la Miroși și un miniabator mobil



Carnea de miel nu va lipsi în acest an, cu siguranță, din meniul românilor de Paște. În acest sens, autoritățile au pregătit o serie de norme și măsuri ce trebuiesc respectate la sacrificarea și comercializarea ovinelor. I.Ivănoiu,


Sacrificarea și comercializarea mieilor se va face în mod organizat în săptămâna premergătoare Paștelui. Tocmai de aceea, în acea perioadă, Direcția Sanitar Veterniară Argeș va desfășura controalele tematice specifice, pentru a preveni apariția de toxiinfecții alimentare și a asigura cetăţenilor un comerţ civilizat, cu alimente sigure. Totodată, DSV vine în întâmpinarea consumatorilor care doresc să își achiziționeze carne de miel pentru prepararea bucatelor tradiționale și informează despre măsurile luate pentru a pune la dispoziție mai multe surse de unde se poate achiziționa carne de miel controlată sanitar veterinar, sigură pentru consum.
Unități autorizate
Concret, sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile. Carcasele rezultate, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar veterinar. Pentru perioada 21 aprilie-1 mai 2021, este permisă sacrificarea mieilor şi în spaţii amenajate și autorizate temporar. Aceste spații, în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, se pot organiza de către autoritățile locale, asociațiile de fermieri etc. Acestea sunt aprobate pentru funcționare temporară de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județeană și unde este asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari oficiali. Sacrificarea mieilor în spațiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului. iar carnea obținută, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotundă este destinată strict consumatorului final. Nu poate fi comercializată în unități precum piețe, magazine etc.
Unde sunt puncte noi de comercializare
În Argeș vor fi organizate 4 puncte noi de comercializare a cărnii de miel, scopul Direcției Sanitar Veterniare fiind acela de lărgi aria de comercializare, special pentru a nu se creea aglomerări. Noile spații vor fi amenjate în orașe, unul la Pitești în Piața Găvana, unul la Curtea de Argeș, unul la Câmpulung și altul la Domnești. Până acum aceste puncte de comercializare erau : două la Pitești (Ceair și Smârdan), Curtea de Argeș (unul), Mioveni (unul). În aceste spații vor fi închiriate mese cu acces la apă și cu vitrine frigorifice. Mieii vor fi sacrificați în abatoare, care în Argeș sunt în număr de 5 destinate ovinelor: 3 la Pitești, unul la Câmpulung, unul la Rucăr. De asemenea, ca și anul trecut va fi autorizat un spațiu temporar la Miroși și un abator de mici dimensiuni.
“Transport cu mașini autorizate DSV“
Directorul DSV Argeș, Sorin Sorescu ne-a explicat mai multe despre modul în care va fi comercializată în acest an carnea de miel și la ce trebuie să fie atenți cumpărătorii. “Încă suntem în curs de definitivare a spațiilor de comercializare, scopul nostru fiind să lărgim aria de comercializare ca să nu se aglomereze cumpărătorii. Vom avea spații noi de comericliazare, față de cele din anii precedenți. Astfel, la Pitești, în afară de Smârdan și Ceair va apărea un spațiu în Găvana, la Curtea de Argeș vor fi două puncte în loc de unul, la Câmpulung va apărea o unitate nouă pentru că nu aveam și de asemenea va apărea un spațiu la Domnești. La Mioveni va rămâne același spațiu în Piața Dacia. Mieii se sacrifică în abatoare și se vor comercializa aici, fiind aduși cu mașini autorizate DSV, igienizate, cu regim termic… În plus vom avea încă două variante de sacrificare și comercializare , în acest an. Este vorba de spații amenajate temporar la nivelul exploatațiilor, care va fi deschis în săptămâna premergătoare Paștelui și aveam o solicitare la Miroși. Aici a funcționat acest spațiu și anul trecut și a fost ok. De acolo nu are însă voie să ducă în alte magazine carnea, care trebuie marcată cu ștampila rotundă. Ștampila ovală se folosește pentru comerț intracomunitar iar ștampila rotundă pentru comerț la nivelul exploatației, direct către consumatorul final. O altă variantă va fi în acest an un mic abator, de mici dimensiuni, la nivelul exploatației, autorizat de DSV… un abator mobil ca să spunem așa, unde proprietarul sacrifică și folosește știampila ovală, adică poate comercializa și în alte spații” ne-a spus directorul Sorescu.
Sacrificați pe loc
În fine o altă posibilitate pentru sacrificarea mieilor, permisă de lege dar pentru care nu au fost deocamdată solicitări în Argeș este organizarea unor spații de sacrificarea amenajate temporar, organizate la cererea primăriilor, în anumite zone. Aici mieii pot fi sacrificați pe loc, la cererea cumpărătorului. Acest spațiu poate fi amenajat și în situațiile în care nu există abatoare autorizate în zonă și distanța până la un abator autorizat pentru sacrificarea ovinelor este mare. DSV aprobă funcționarea unui astfel de spațiu dacă sunt asigurate la nivelul fermei facilități, astfel încât să fie respectate regulile de igienă, de bunăstare a animalelor și de eliminare a suproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării. De asemenea, trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinar oficiali, pentru controlul animalelor și al cărnii. Și în această situație, carnea obținută în urma sacrificării, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotunda, este destinată strict consumatorului final și nu poate fi comercializată în unități precum piețe, magazine etc.
Pentru consum familial
Un alt aspect important de știut, carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial. În plus, marca de sănătate se aplică pe carcasele de miel în regiunea greabănului (între gât și spinare) și atestă că animalele au fost controlate ante-mortem și post-mortem de către medicii veterinari oficiali, iar carnea este corespunzătoare pentru consum. DSV Argeș recomandă cetățenilor să achiziționeze produse alimentare numai din locuri sau spații autorizate, pentru că există garanția controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii ANSVSA, vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni contravenționale, vor reține oficial produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor, și le vor dirija către unități de neutralizare. Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787, poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. S. Mihai


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.