Cum se obține permisul ANPA

0
0

  • Curierul zilei vă prezintă legislația din domeniul pescuitului



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. În această săptămână vă prezentăm care sunt pașii de urmat pentru obținerea Permisului de pescuit eliberat de ANPA. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la Total Fishing, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară.


Ca în orice sport autorizat și recunoscut, și în acest caz avem nevoie de un document. Se numește permis de pescuit. Este documentul care îți dă voie să accesezi apele publice necontractate pentru a practica ATENȚIE – pescuitul sportiv recreativ. Permisul este gratuit și se poate obține online.
Conform legislației în vigoare, anumite ape din România sunt scoase la licitație pentru a fi valorificată resursa piscicolă a luciului de apă în cauză. Aceste ape intră la categoria de ape publice contractate și nu au legătură cu zonele unde un permis de pescuit iți oferă acces să pescuiești.
Permis pescuit ANPA 2021
Pentru cei ce nu știu, orice partidă de pescuit sportiv ce se desfășoară în noul an, necesită un permis pescuit ANPA 2021. Permisul de pescuit are ca valabilitate finele anului în care a fost solicitat, indiferent de luna în care s-a emis documentul. Acest document este valabil pe apele care nu fac obiectul concesionarilor private. Vizează apele publice libere și cele aflate în administrarea asociaților de pescari.
Tipuri de permise ANPA 2021
Începând cu acest an, ANPA pune la dispoziție mai multe tipuri de permise de pescuit online. În funcție de locațiile ce se doresc a fi pescuite, avem categorii distincte. Permisul pescuit ANPA 2021 se poate solicita și obține în trei variante.
Permis pescuit ANPA online 2021 pentru ape publice necontractate, Dunăre și brațele sale
Aici sunt incluse toate apele care nu fac obiectul unei concesionari sau administrări (asociație de pescari). Mare atenție, pentru că pot exista porțiuni de ape curgătoare ce se află sub administrare. Sectorizarea apelor publice permite atât asociaților de pescari cât și entităților private să își exprime intenția de gestionare și administrare în regim special. Detalii cu privire la apele publice necontractate se pot găsi pe site-ul oficial al ANPA.
Permis pescuit ANPA online 2021 pentru Marea Neagra
La fel ca și permisul de pescuit ANPA online 2021 pentru ape publice necontractate, Dunăre și brațele sale, permisul de pescuit ANPA online 2021 pentru Marea Neagră se va obține din același loc și în același mod. Se accesează site-ul insitituiei. Se urmează pașii, se selectează tipul de permis de pescuit dorit, se completează datele solicitate și în câteva minute este emis și eligibil pentru descărcare.
Permis pescuit ANPA online 2021 pentru apele contractate de asociațile de pescari
Oricare din aceste variante este valabilă strict pentru apele pe care permisul le include. Nu poate fi prezentat autorităților ca document valid dacă apa unde se efectuează controlul nu este inclusă în tipul de permis de pescuit deținut (ape publice și Dunăre, Marea Neagră, ape contractate). Pentru un astfel de permis de pescuit ANPA 2021, va trebui să vă adresați intenția asociaților de pescari care administrează luciul de apă respectiv.
Preț permis pescuit 2021
Permisul de pescuit ANPA 2021 rămâne gratuit exclusiv pentru Dunăre și brațele sale, apele publice necontractate și Marea Neagra. În cazul apelor gestionate de asociații de pescari, există probabilitatea de percepere a unei taxe (sub forma de cotizație). Aceste informații devin clare când veți solicita informații către o astfel de enitate care administrează unul sau mai multe sectoare de ape publice.
Permis pescuit frontieră 2021
Spre deosebire de permisul de pescuit ANPA, permisul de pescuit frontieră 2021 are o valabilitate de 12 luni de zile, de la data emiterii. Practic, dacă ați solicitat și vi s-a emis un astfel de permis de pescuit în vara anului 2020 luna Iulie, vă fi valabil până la aceeași luna în 2021 ( 12 luni de zile).
Permis pescuit Delta Dunării 2021
Pentru Delta Dunării, solicitarea și eliberarea unui permis de pescuit 2021 se va adresa pe platforma online a instituției care gestionează aceste ape. Tot de pe acest site veți solicita și permisul de acces în Deltă. Sunt mai multe categorii, în funcție de intenția dumneavoastră: permis pescuit 2021, acces naval (pescuit din barcă), acces auto (deplasare cu autoturism în incinta Biosferei), acces turist.
Permise ANPA 2021 noțiuni generale
Permisul de pescuit ANPA este nominal.
Nu plecați la pescuit fară a deține asupra dumneavoastră acest document.
Nu plastifiați permisul de pescuit online ANPA 2021! Este un document oficial și este interzis prin lege.
Nu pescuiți în zona granițelor țării fară a deține și un permis de frontieră!
Nu pescuiți în zonele limită ale sectoarelor de ape publice contractate decât dacă sunt prezente semne în acest sens și care delimitează accesul ! În cazul în care nu sunt semnalizate aceste granițe, solicitați coordonatele GPS către asociațiile de pescari care le administrează !
Salvați o copie electronică a permisului de pescuit online ANPA 2021 în telefon!
Ce este un permis de pescuit
Permisul de pescuit este așadar forma prin care orice pescar poate merge pe anumite lacuri, baraje, cursuri de apă pentru o partidă de pescuit. Acest document atestă faptul că s-a respectat legislația în vigoare și s-au urmat pașii care atestă persoana în cauză și o recunoaște că fiind pescar sportiv. Este important că acest permis de pescuit să fie permanent în forma fizică în setul de acte ale deținătorului. Numai în acest mod se va efectua controlul și se vă recunoaște statutul pescarului de către organele competente.
Lipsa prezentării permisului de pescuit organelor abilitate la control, atrage după sine amenzi. Contestarea nu este o soluție. Dacă ai permis de pescuit și ai plecat la malul apei, este OBLIGATORIU să îl ai asupra ta. Asta în cazul în care mergi la pescuit evident, și nu la plaja.
De unde obții permis de pescuit
Se poate obține permis de pescuit de la instituțiile recunoscute de către structurile statului. În cazul nostru este vorba de Agenția Națională Pentru Pescuit și Acvacultura ( A.N.P.A ) . Este autoritatea care emite permis de pescuit pentru apele publice necontractate.
Un al doilea mod prin care se vă obține permis de pescuit este prin intermediul unei asociații de pescuit. În acest caz, primul pas este să devii membru. Acest statut poate implica costuri sub forma de cotizație anuală. Acești bani se vor regăsi în diferite cheltuieli administrative, populări sau alte acțiuni – inclusiv de ecologizare a anumitor sectoare de mal sau luciu de apă.
De reținut este că în acest scenariu, asociația se va ocupa de demersurile pentru obținerea unui permis de pescuit doritorului. Mare atenție! Asociația îl poate OBȚINE și nu EMITE! De emis se ocupă tot și numai A.N.P.A.!.
Ce acte sunt necesare pentru permis de pescuit
Setul de documente care stă la baza emiterii unui permis este format din carte de identitate ( CI ) și formular tipizat – cerere. Se depune astfel o copie după CI și formularul completat fie în format fizic la sediul instituției, fie online. În cazul în care persoana în cauză a benficiat în anii trecuți de permis este OBLIGATORIU să fie trimisă în format electronic sau depusă fizic (în funcție de preferințe), FIȘA DE CAPTURI a anului anterior.
Fișa de capturi
Acest document figurează că un centralizator asupra activității de pescuit sportiv a persoanei în cauză. Datele completate ajung într-o bază de date care centralizează specii și dimensiuni alături de cantitățile capturate de pescar. Pe fisa de capturi, se trece în mod OBLIGATORIU fiecare pește prins și cum s-a finalizat acțiunea. Eliberare sau reținere.
Cât durează să obții un permis de pescuit online
În funcție de acuratețea documentelor și modalitatea accesata pentru demararea procesului de emitere a unui permis (fizic sau electronic), întregul proces durează maxim trei zile lucrătoare.
Permis de pescuit on line
În general, în format electronic se emite pe loc. Urmând pașii de pe site-ul instituției, permisul este la câteva click-uri distanță. Ulterior emiterii, se poate descarca în format PDF și apoi printa. NU PLASTIFIAȚI ACEST DOCUMENT în urma printării. Documentele oficiale nu se plastifiază. Este un aspect important. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.