Ce înseamnă Starea de Urgenţă?

0

Termenul Stare de Urgență este adesea auzit când există un dezastru natural, precum un cutremur sau, cazul de față, o pandemie virală. Sună alarmant și este rezervat situațiilor grave, dar are ramificări tehnice importante. Starea de urgență este o declarație guvernamentală care poate modifica funcționarea normală a anumitor instituții legislative, executive sau judecătorești.
O astfel de hotărâre concentrează, de asemenea, întregul guvern pentru soluționarea situațiilor de urgență și, sperăm, îi face pe cetățeni să fie conștienți de situație, acordând o atenție deosebită pademiei de COVID-19. Pe durata stării de urgență, proporțional cu gravitatea situației ce a determinat instituirea acesteia și numai dacă este necesar, poate fi restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale înscrise în Constituție, cu acordul ministrului justiției.
Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică, aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale, care se instituie în următoarele situații:
a) existența unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea națională ori funcționarea democrației constituționale;
b) iminența producerii ori producerea unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre.
În conformitate cu art. 93 (1) din Constituția României, președintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgență, în întreaga țară ori în unele localități și solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
Autoritățile locale sunt prima linie de apărare. La nivelul judeţelor se constituie, sub conducerea prefecţilor, comitete pentru situaţii de urgență. Comitetul este constituit prin ordinul prefectului, iar prefectul are calitatea de președinte al acestuia. Să nu uităm că soldații de prim rang împotriva coronavirusului sunt medicii, asistentele medicale și oficialii din domeniul sănătății.
Coronavirus a impus în unele țări starea de urgență, în timp ce altele au decis să aștepte
Lituania a introdus starea de urgență înainte de a diagnistica primul caz de coronavirus, măsurile fiind menite să prevină răspândirea virusului, a transmis televiziunea publică lituaniană.
Până ieri, 12 martie, 15 state din America declaraseră stare de urgență, în contextul în care în SUA s-au înregistrat 1312 cazuri confirmate de îmbolnăviri și 38 de decese. Washingtonul a fost primul stat care a declarat stare de urgență în 29 februarie.
Guvernul japonez a aprobat marți proiectul de măsuri de „stare de urgență” în timp ce Tokyo își intensifică lupta împotriva coronavirusului cu cinci luni înaintea Olimpiadei.
„În prezent, nu ne aflăm într-o situație în care trebuie să declarăm o stare de urgență„, a declarat marți purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga.
Madrid și anumite părți din Țara Bascilor și regiunea viticolă din La Rioja au devenit puncte fierbinți pentru reproducerea virală. Începând de miercuri, toate școlile publice și universitățile și-au închis ușile în acele regiuni, unde sunt interzise și adunările publice de peste 1.000 de oameni. Răspândirea COVID-19 în Spania rămâne pe o traiectorie aproape identică cu situația din Italia, fiind cu aproximatix 10 zile în urmă.
Într-o conferință de presă, marți, Maria Jesus Montero, purtătorul de cuvânt al guvernului, a spus că toate măsurile luate de țară au fost recomandate de experți și că guvernul face tot ceea ce este necesar, fără a fi alarmist.
Elveția este una dintre cele zece țări cele mai afectate de coronavirus la nivel mondial, cu 476 de cazuri cunoscute și 3 decese confirmate. Datorită răspândirii coronavirusului, guvernul a catalogat situația din țară drept „specială”. Acest lucru permite autorităților să preia anumite puteri din cele 26 de cantoane și să ordone măsuri, inclusiv interdicții privind evenimentele. Aplicarea acestor dispoziții legale reprezintă o măsură nouă pentru Elveția.
Virusul originar din China a ajuns în peste 100 de țări, OMS declarând marți pandemie de coronavirus.
În cadrul eforturilor de prevenire a focarului, unele guverne au închis frontierele și au suspendat călătoriile aeriene și terestre cu țările cele mai afectate.
Situația la nivel global joi, 12 martie
Situația în China continentală
– De la începutul epidemiei până în prezent au fost înregistrate 80.793 de cazuri confirmate, din care 3.169 de decese. 83.9% din cazurile confirmate și 96.3% din totalul deceselor s-au înregistrat în regiunea Hubei.
– În ultimele 24 de ore au fost raportate 7 cazuri confirmate în restul provinciilor din China continentală.  Evoluția din China continentală este pe un trend descendent în ultimele săptămâni.
Situația la nivel internațional:
– În afara Chinei continentale au fost raportate până în prezent 44.504 cazuri confirmate, din care 1.453 de decese.
– Numărul de cazuri confirmate zilnic la nivel internațional este în continuare mai ridicat decât cel din China continentală.
– În ultimele 24 de ore au fost raportate 7.233 de cazuri confirmate din care 329 de decese.
– În ultimele două săptămâni evoluția are un trend ascendent, prin raportarea unor focare de transmitere comunitară în Coreea de Sud, Iran, Japonia, Italia, Franța, Spania, Germania și Iran. C.Z.