Un cunoscut profesor universitar şi scriitor s-a stins din viaţă duminică, fiind diagnosticat cu coronavirus. A murit la Spitalul Valea Iaşului. Va fi condus pe ultimul drum astăzi. Radu Gabriel Pârvu a lucrat mai bine de 20 de ani la Universitatea ”Constantin Brâncoveanu” din Pitești, unde a fost decan.
Radu Gabriel Pârvu a fost internat la Spitalul din Valea Iașului după ce a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus. Din nefericire, starea sa s-a agravat rapid, iar a doua zi de Paşte, a făcut un atac cerebral și a murit, lăsând în urma sa o familie îndurerată și un sistem întreg îndoliat. Radu Gabriel Pârvu a fost profesor universitar de Comunicare și Filosofie, fost decan al Facultății de Științe Juridice, Administrative și ale Comunicării la Universitatea Constantin Brâncoveanu, scriitor, scenarist, traducător. A lucrat ca profesor universitar peste două decenii. Radu Gabriel Pârvu a fost considerat cel mai de seamă germanist din istoria României și trăia la Pitești. A tradus opere fundamentale din Kant, Fichte, Schelling, Hegel, Schopenhauer, Liszt, Nietzsche, Scheller, Kafka, Jung, Ruppert etc. A fost traducător, scriitor, scenarist, profesor universitar de Comunicare și Filosofie. A scris, printre altele, cărți despre Dilthey, Noica și Cioran. A fost membru de vază al Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor din România. Scria de zor la cel de-al doilea roman al său, dorind să lase traducerile pe plan secund. A activat în numeroase proiecte de cercetare științifică și și-a pus amprenta asupra formării unor generații întregi de jurnaliști si specialiști în comunicare. A făcut parte din conducerea sau din structurile unor prestigioase organizații naționale sau internaționale: Asociaţia Formatorilor în Jurnalism si Comunicare, Asociaţia Româna de Marketing, Societatea Internationala Schelling, Centrul Biografic Internaţional din Cambridge, Societatea Germanistilor din Romania etc. Doctor în filosofie al Universității din București, profesorul Radu Pârvu și-a desăvârșit formarea profesională la Universitatea „Friedrich Wilhelm” din Bonn, la Universitatea „Ruhr” din Bochum, la Institutul pentru Ştiinţe ale Educaţiei de pe lângă Universitatea din Viena și la Facultatea Tehnică „Otto von Guericke” din Magdeburg. A fost responsabil pentru ediția ”Opere complete” ale lui Kafka la Editura Rao din București, membru al Societăţii Germaniştilor din România, al Societăţii Internaţionale Schelling din Leonberg, laureat al Premiului national acordat de Allianz Kulturstiftung din Munchen pentru cel mai bun proiect de traducere din germană în română.
A fost discipolul lui Noica
În întreaga activitate scriitoricească, profesorul Radu Gabriel Pârvu s-a raportat cu nemărginită prețuire la cel care i-a fost maestru formator: filosoful Constantin Noica, ”părintele” Școlii filosofice de la Păltiniș. Relația maestru-discipol este descrisă magistral în documentarul artistic: ”Noica: ce știe? ce vrea? ce-i trebuie?” (2011), al cărui scenariu este semnat de Radu Gabriel Pârvu, în regia lui Șerban Marinescu. În același spirit al libertății de expresie și de gândire, profesorul Radu Gabriel Pârvu a format zeci de generații de studenți ai Universității Constantin Brâncoveanu, deschizându-le calea spre cunoașterea și înțelegerea profundă a lumii.
A activat în numeroase proiecte de cercetare
Anul 2020 a fost pentru profesorul Radu Gabriel Pârvu, anul debutului în proză cu volumul ”De ce urma să coboare din trăsură Frosica?”. A activat în numeroase proiecte de cercetare științifică și și-a pus amprenta asupra formării unor generații întregi de jurnaliști si specialiști în comunicare. A făcut parte din conducerea sau din structurile unor prestigioase organizații naționale sau internaționale: Asociaţia Formatorilor în Jurnalism si Comunicare, Asociaţia Româna de Marketing, Societatea Internationala Schelling, Centrul Biografic Internaţional din Cambridge, Societatea Germanistilor din Romania etc.
Va fi înmormântat astăzi
„Întreaga comunitate academică a Universității Constantin Brâncoveanu își exprimă regretul și durerea pentru pierderea unuia dintre cei mai distinși reprezentanți ai culturii și lumii universitare argeșene. Îl vom păstra în amintire pentru erudiția sa, aplecarea necontenită asupra tezaurului limbii române, exigența dublată de o modestie inegalabilă și pasiunea pentru adevăr! Și vom lansa necontenit către tinerele generații invitații la lectură, așa cum profesorul Radu Gabriel Pârvu a făcut-o în întreaga-i existență!” este anunţul transmis de Universitatea „Constantin Brâncoveanu”. Înmormântarea va fi azi, la ora 14. Slujba la biserica Sf. Gheorghe și înmormântarea la cimitirul Sf. Gheorghe. M.Sandu