Al doilea Paște în pandemie

0

  • Conf. dr Adrian Tase



După experiența traumatizantă spiritual și culinar de la Paștele trecut, pandemia ne-a mai slăbit și, chiar ne-am bucurat anul acesta de Sărbătorile Pascale.


E regretabil însă că încă mai mor oameni acum în România de COVID-19, când vaccinul a devenit atât de accesibil!
Pe plan global sunt țări devastate de pandemie, și țări care par să câștige acest război neconvențional. Din fericire, țară noastră face parte din tabăra vaccinaților.
Din prima categorie, India a devenit o albie fierbinte a virusului, cea mai incandescentă zonă de pe glob, cu peste 400.000 de infecții noi și peste 2000 decese pe zi. Asta în condițiile în care au deja peste 130.000 de vaccinați. Iar Australia, care are sute de jucători de cricket în India, le interzice, pentru moment, repatrierea.
Spitalele din India nu mai fac față cererilor pentru concentratoare de oxigen. În același ton, un incendiu în Iraq a avut efecte devastatoare la un spital din Baghdad, unde un cilindru de oxigen adus acolo pentru pacienții COVID-19, a explodat.
Africa de Sud vaccinează populația cu Johnson & Johnson.
America de Sud, cu o populație reprezentând 8% din populația Terrei, raportează 35% din decesele mondiale! America Latină poate deveni o amenințare la adresa progresului vaccinal făcut în lume.
Rusia s-a încurcat în diplomația vaccinală, după ce Slovacia l-a demis pe premierul care a semnat contractul.
Turcia este și ea într-o situație dramatică, carantina este iminentă!
Din a doua categorie, începem cu Japonia. Cu mai puțin de trei luni până la deschiderea Jocurilor Olimpice, Tokyo și Osaka închid toate spațiile comune și testează zilnic atleții.
Germania îi pune sub urmărire pe denigratorii vaccinării și a gândit un plan de carantină rapidă generală.
Uniunea Europeană a finalizat comanda a 1,8 miliarde doze Pfizer, inclusiv pentru diplomația vaccinală. De altfel, vaccinul Pfizer tocmai a fost autorizat la adolescenți! Grupul celor 27 de țări UE îi primește cu generozitate pe vaccinații din SUA.
Administrația Biden și-a relansat economia pentru a câștiga războiul economic cu China. Acest mare punct de inflexiune în istoria contemporană are ca obiective investiții în infrastructură, educație, îngrijirea copilului și cercetarea științifică. În plus, scopurile ambițioase de reducere a emisiilor sunt pe cale de a se realiza. Cu beneficii pentru întreaga planetă.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.