Pescuitul somnului la spinning

0
0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În această săptămână vă prezentăm „Pescuitul somnului la spinning”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la Total Fishing, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară.
Ce este somnul
Când spui somn, spui cel mai vânat peste răpitor din Europa. Este practic un simbol care a creat în jurul lui un adevărat cult. Este un peste răpitor de apă dulce care se răspândește în Europa Centrala, Europa de Est și Asia de Vest. Este cel mai vânat grație dimensiunilor impresionante la care ajunge. În medie, exemplarele de referință ating doi metri lungime. În condiții favorabile, discutam de pești a căror lungime bifează trei metri și 150 de kilograme.
Are un ritm de creștere rapid. În momentul în care a depășit greutatea de 2 kilograme, somnul nu mai are dușmani naturali. Fiind un pește de substrat este greu de sesizat și de atacat de alti pești răpitori. Cauza principala este dispoziția aparatului vizual poziționat în partea superioară a capului (știucă, salău).
Unde găsim somnul
Cu precădere vom găși somn pe cursurile inferioare ale marilor fluvii, în zonele de vărsare. Cel mai elocvent exemplu este Delta. În Italia , Spania și Franța marile râuri sunt casa unor exemplare de somn de invidiat. Este un răpitor bentonic care preferă apele pline de mâl și tulburi. Simțul vizual nu excelează din cauza tipului de areal unde trăiește. De asemenea, este un pește nocturn care poate fi zărit uneori la suprafață în căutarea hranei. Simțul tactil este extrem de ascuțit. Receptorii chimici “gustativi” sunt de asemenea bine dezvoltați, având capacitatea să detecteze în apă de la distanțe foarte mari o sursă de hrană.
Pescuit la somn
Pescuitul la somn se poate realiza în mai multe moduri. Nu talia exemplarelor dictează disciplina de pescuit, ci zona ce urmează a fi abordată. Pescuitul la somn se poate realiza atât din barcă cât și de pe mal. Tehnicile care pot fi adoptate sunt staționar, spinning și clonc. Fiecare tehnică în sine a ajutat la implementarea celorlate în pescuitul la somn. De la mal, multe exemplare au fost ratate din varii motive. Pescarii au migrat către pescuitul din barcă, tot în tehnica de așteptare. Capturi accidentale de specii mai mici, în recuperarea către mal, au generat atacuri de somn. S-a pus astfel problema de pescuit la somn la spinning. În paralel, tehnica de clonc s-a perfecționat și a apărut că urmare a comportamentului acestui peste atât în perioada de reproducere cât și în cea de hrănire.
Spinning la somn
Tehnica de capturare a somnului cu năluci artificiale este deosebită. Se remarcă în primul rând prin dimensiunea anumitor năluci. În majoritatea cazurilor însă, se pot captura exemplare de somn și cu reactive de la 7 la 9 centimetri lungime. Pescuitul la spinning la somn orbitează în jurul vibrației. Acesta este factorul cheie care declanșează atacul.
Echipament spinning
Trebuie înțeles de la început somnul din punct de vedere biologic. Corpul este lung iar mare parte ( peste 60 %) este constituit din musculatura pronunțată care formează și înotătoarea caudala. Forță în drill este năucitoare. Echipamentul intra în zona de heavy și extra heavy EXCLUSIV!.
Fire pescuit
Firele ce se utilizează în pescuitul la somn în aceasta disciplina sunt de tip multifilament. Diametrul acestora reflectă în primul rând putere și rezistență. În mod uzual se folosesc fire din intervalul 0.20 milimetri și până la 0.30 milimetri ca diametru. Aici, nu suplețea firului este un criteriu de selecție. Rezistența la abraziune, rezistența la nod sunt factorii determinanți. Atacul somnului este agresiv asupra nălucii. La contact în urma înțepării, pescarul are nevoie să se poată baza pe fir. Pompajele generate de pește în aceste prime momente sunt critice prin putere și durata că intensitate asupra firului de somn.
Lansete pescuit la somn
Lansetele ce se recomanda a fi pescuite la somn la spinning sunt din clasa heavy și extra heavy. Ca acțiune sunt minim lansete fast sim erg către extra fast. Sunt genul de lansete care sunt supuse torturii în timpul unui drill. Trebuie să asigure amortizarea șocurilor și fluiditate în desfășurarea drill-ului cu un exemplar de somn. Sunt prevăzute cu ranforsări în majoritatea cazurilor atât în pereții lansetei cât și pe inele. Lungimea lansetelor variază de la 2,40 metri până la 2,70 metri. Ca puteri de aruncare, discutăm de lansete până în 120 de grame dacă situația impune.
Mulinete pescuit
Principalul obiectiv al mulinetei de spinning la somn este capacitatea ridicată de frânare pe care trebuie să îl îndeplinească. Frâna trebuie să “înghețe”. Dacă sunt alese corect firul și lanseta, atunci atenția mare vine pe zona de mulinetă. Trebuie să te poți baza pe frâna unei mulinete pentru somn. În general, angrenajele acestor mulinete sunt realizate din materiale cu duritate și rezistență ridicată. Aceste două calități atrag după sine o greutate moderată a mulinetelor. Kitt-ul de spinning la somn este în primul rând rezistent. Greutatea ansamblului nici nu ar trebui luată în calcul.
Năluci de somn
Nălucile ce se pot folosi la somn sunt variate. Principalul atribut în această zonă este vibrația. Vibrația vine odată cu mărimea nălucilor dacă ne referim la clasa de softuri. Gruburi și shaduri mari, de peste 12 centimetri asigură o vibrație în evoluție ușor detectabilă de somn. Culorile nu sunt atât de importante. Terminația caudalei poate fi de tip virgula (vezi grubul) sau paleta (vezi shad-ul). CU cât mai multă apă este dislocată în evoluție, cu atât mai bine știm sigur că năluca vă fi interceptată de un somn. Voblerele au avantajul constructiv de a genera vibrații mari și impulsuri sesizabile și în dimensiuni mai mici. Atâta vreme cât pot fi evoluate în zona substratului și pot produce “gălăgie”, sunt și vor fi extrem de eficiente. Atât modele cu barbeta cât și modele lipless pot fi folosite în pescuitul somnului la vobler.
Cicadele și spinnertail-urile sunt năluci de nișă. În general se folosesc pe întinsuri și în ape moderate că adâncime. Sunt momente când somnul iese în ape mai mici și ziua pentru a se hrăni. Sunt cele mai bune perioade în care o cicadă sau un spinner tail pot aduce capturi de somn la mal. Sunt năluci bazate exclusive pe vibrație prin modificarea tiparului palierului de apă în care sunt evoluate. Generează curenți artificiali și atipici zonei respective. Prin acest mod vor fi detectate de exemplarele de somn și nu altfel. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.