Legea consumatorului vulnerabil, un dezastru!

1

  • Ion Dumitru primarul comunei Albota



Guvernul a adoptat o lege pentru stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Principalele măsuri adoptate sunt ajutorul pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece și suplimentul pentru energie acordat lunar, pe tot parcursul anului. Legea va trebui să treacă și prin Parlament, unde ar putea suferi modificări, iar termenul de aplicare este 1 septembrie 2022. Primarul comunei Albota, Ion Dumitru, președintele Asociației Comunelor din România , filiala Argeș a analizat prevederile adoptate de Guvern și spune că în actuala formă legea va fi un dezastru, nicidecum un ajutor pentru cetățeni.


Ion Dumitru, președintele Asociației Comunelor din România , filiala Argeș, primarul comunei Albota a declarta în acest sens: „În actuala formă, Legea consumatorului vulnerabil inițiată de Guvernul Cîțu va fi un dezastru, pentru că pur și simplu oamenii nu-și vor mai putea permite costurile majorate la energie.
Atât în orașe, cât mai ales în mediul rural sunt multe persoane care nu au resursele necesare pentru a achita costurile din ce în ce mai mari cu energia!
În legea amintită mai sus se prevede un sprijin de 250 de lei/lună pentru gazele naturale și 500 de lei/lună pentru energia electrică pentru cei care au venituri sub 810 lei/lună/persoană, în cazul familiei, și sub 1.445 de lei în cazul persoanei singure.
Nici măcar o familie unde ambii părinți au salariul minim și un copil NU s-ar califica pentru sprijin și ar fi nevoiți să plătească integral prețurile majorate la gaz și energie!
În loc să adopte mai întâi o lege eficientă de protejare a consumatorului vulnerabil și mai apoi să facă liberalizarea piețelor de energie, Guvernele de dreapta au procedat exact invers: premierii Orban și Cîțu au făcut liberalizare fără nicio protecție, iar oamenii au fost nevoiți să plătească mai mult (în România a fost cea mai mare scumpire a energiei electrice din Europa).
De fapt, companiile de gaz și energie electrică profită de două ori: odată prin creșterea prețurilor care le bagă mai mulți bani în conturi și, apoi, prin faptul că subvenția pentru consumatorii vulnerabili este suportată de bugetul de stat – adică tot din buzunarul cetățenilor – și nu dintr-un fond special, așa cum prevăzuse guvernarea PSD, care impusese o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, ca măsură de echitate și responsabilitate socială.
PSD va aduce amendamente consistente și va folosi toate mijloacele parlamentare și constituționale pentru a se opune actualei variante a legii.” M.S.