Pedepse blânde, pentru trei răpitori!

1



Judecătorii piteşteni s-au arătat extrem de toleranţi şi au dat pedepse mult prea uşoare, comparativ cu faptele comise, unor indivizi care în anul 2020 au pus pe jar poliţişti din mai multe judeţe după ce au răpit o tânără, minoră, de pe stradă, la Piteşti. Fata a fost găsită a doua zi, după ce a fost predată de tatăl unuia dintre autori la o secţie de poliţie din Vâlcea. Deşi au fost judecaţi pentru lipsire de libertate, toti cei trei autori au primit pedepse cu suspendare. Asta în ciuda faptului că unul dintre ei, mai avea o altă condamnare, tot cu suspendare, fiind în stare de recidivă. Procurorii nu au fost mulţumiţi de sentinţa prin care judecătorul părea doar să-i dojenească pe inculpaţi şi au declarat apel. Procesul s-a mutat la Curtea de Apel Piteti acolo unde ieri a fost dată sentinţa.


Pe data de 7 mai, 2020, Arthur Gunici, Matei Italianu şi Ion Oinescu au răpit de pe strada Exerciţiu, din Piteşti, o tânără în vârstă de 17 ani. Fata era în faţa unui magazin a încercat să se opună fiind trasă o forţa şi urcată într-o maşină care a demarat în trombă. Camerele de supraveghere ale magazinului au surprins momentul, de asemenea un martor aflat într-o staţie peco, amplasată în apropiere, a filmat cu telefonul mobil întreaga scenă. Fata a fost dată în urmărire naţională în aceeaşi seară. A doua zi, după ce toate posturile de televiziune şi ziare au mediatizat cazul de răpire, tatăl unuia dintre cei trei a dus-o pe fată la o secţie de poliţie din Vâlcea. În apărarea lor, cei implicaţi au susţinut că voiau că cumpere fata, unul dintre ei având intenţia să o ia de nevastă, dar că au ales răpirea după ce negocierile dintre părinţi au eşuat. Atât cel care a pus la cale răpirea, Arthur Gunici cât şi complici lui au ajuns în arest.
Au făcut acord de recunoaştere
Cei trei tineri au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de lipsire de libertate în mod ilegal. Dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Piteşti, iar la unul dintre termene, toţi cei trei inculpaţi au cerut judecarea cauzei într-un proces cu recunoaşterea vinovăţiei, solicitare admisă de instanţă. În baza acestui acord, tinerii şi-au „asigurat” pedepse cu suspendare, legea fiind de partea lor în acest sens. Au fost judecaţi şi în luna noiembrie a anului trecut au fost condamnaţi. Astfel potrivit sentinţei, Arthur Gunici a primit o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendare, fiindu-i fixat un termen de supraveghere 3 ani,. De asemenea, acestuia îi este interzis să se apropie la mai mult de 50 de metri de fata a cărei răpire a organizat-o, sau de a comunica cu ea în vreun fel. Cel de-al doilea inculpat, Ion Oinescu a primit aceeaşi pedeapsă, tot cu suspendare. Chiar şi Matei Italianul care avea în antecedente o condamnare cu suspendare, de 1 an şi 3 luni, a scăpat tot cu suspendare. Potrivit sentinţei Judecătoriei Piteşti, acesta a fost condamnat al 2 ani şi 7 luni cu suspendare (n.r după ce i-au fost contopite pedepsele), având un termen de supraveghere de 3 ani. Toţi cei trei au obligaţia să presteze câte 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Apelul nu a schimbat sentinţa!
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, nemulţumiţi de sentinţă, au declarat apel. Procesul a avut loc la Curtea de Apel Piteşti. În mod surprinzător, deşi au considerat că există motive şi au admis apelul, judecătorii Curţii de Apel Piteşti au menţinut pedepsele date de Judecătoria Piteşti, Singura diferenţă faţă de hotărârea anterioară este faptul că s-a dispus prelevarea de probe biologice de la inculpaţi, asta pentru a se afla în baza de date în cazul în care mai comit şi alte infracţiuni. Astfel inculpaţii, în ciuda modului lor de acţiune şi a faptei grave au rămas cu pedepsele dată de instanţa de fond. Potrivit Codului Penal, lipsirea de libertate în mod ilegal, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani, fata fiind minoră, astfel că, indivizii au primit chiar mai puţin decât minimul prevăzut de lege. M.Sandu


1 COMENTARIU

  1. Deci, cata incredere mai poti avea in justitie? In acesti „judecatori” impartiali?
    Le doresc sa aiba parte de tot ce au avut parte victimele si parintii acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.