Urșii intră în hibernare în anumite condiții, când stratul de zăpadă este suficient de gros, când resursa de hrană este insuficientă, când raportul zi/noapte se schimbă. Sunt anumiți factori care declanșează instinctul de a se retrage în bârlog. În plus, sunt exemplare pentru care hibernarea înseamnă un somn de iarnă. Ursul poate să doarmă 3-4 luni, dacă iarna este foarte grea, sau poate să doarmă o lună și restul perioadei să fie activ.
Aşadar, dacă are ce mânca, ursul iese din bârlog. Aşa s-a întâmplat şi la Rucăr, unde urşii au coborât în comunitate.
Primul s-a plimbat în zona “Peste Vale”, o zonă destul de centrală a comunei. Aici a venit o ursoaică destul de mare, s-a plimbat, însă nu prea mult pentru că oamenii care au zărit-o au sunat la 112 şi au cerut ajutor.
Până la sosirea autorităţilor ursoaica a plecat, însă oamenii sunt speriaţi: “Era un exemplar mare. Cred că vremea asta care se schimbă a trezit-o din hibernare. Sper să nu ne mai atace, să le pună hrană în pădure, ca să nu mai coboare prin sat. Pe la noi, pe aici, au tot făcut ravagii urşii ăştia, suntem oarecum învăţaţi, dar nu mai vrem să se mai întâmple”, spune un rucărean.
După acest incident, un urs a apărut şi în zona Sătic, tot în Rucăr. Ursul s-a plimbat nestingherit prin gospodăria oamenilor, şi-a căutat ceva de mâncare, însă pentru că oamenii au făcut gălăgie, ursul s-a speriat şi a plecat repede.
“Dacă de acum vin urşii prin sat e grav, până la toamnă ne mănâncă cu fulgi cu tot… Poate s-or duce în pădure, să le ducă mâncare, ca să nu mai ajungă la noi în curţi şi pe stradă. Dacă era copilul în curte, îl ataca ursul…”,
spune un bărbat din Sătic.
ZIARUL CURIERUL ZILEI ESTE INTERESAT DE OPINIILE ŞI SUGESTIILE DUMNEAVOASTRĂ, LEGATE DE CONŢINUTUL CURIER.RO.
De asemenea, aducem în atenţia tuturor CLIENȚILOR noștri ACTUALI și VIITORI, noua adresă de E-MAIL a redacţiei: anuntcurierulzilei@gmail.com Trimite
CONTACTAŢI-NE LA TELEFOANELE: 0248/215740; 0248/215726; 0348/401525