Pescuitul crapului la method feeder

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În această săptămână vă prezentăm „Pescuitul crapului la method feeder”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la Total Fishing, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară. Fiecare lac de pescuit la method feeder are anumite particularități. Bazinele diferă și generează anumite tipare. Nu doar adâncimea sau tipologia substratului sunt relevante. Există și alte date la fel de importante care se reflectă în comportamentul crapilor.
Prezenţa în areal a clasei de structuri este vitală în modul de viață al crapului. Astfel de zone generează atât adăpost cât și surse de hrană. Crapii vor frecventa pragurile, zonele cu prundiș, bolovanii sau copacii căzuți în apă.
Deşi pare greu de crezut, crapii pot inspecta zonele cu nămol în căutarea hranei. În aceste depuneri, larvele de chironomide prosperă și sunt o sursă importantă de hrană. Pot fi găsite sub formă de colonie. Secretă anumite substanțe care se degajă prin straturile poroase de nămol și sunt detectate de crapi.
Lac de pescuit de tip comercial
Însă nu toate lacurile se pot bucura de acest tip de areal. Unele au anumite avantaje faţă de altele. Lacurile artificiale formate prin lucrări de escavare(balastiera sau amenajare piscicolă) sunt lacuri atipice. Profilul comercial al lacului (crescătorie), denotă prezenţa în număr mare a exemplarelor de crap. Astfel de lacuri sunt gândite pentru creștere și recoltare. Bazinele sunt gândite să permită utilizarea năvoadelor cu randament ridicat. În traducere, vom avea în faţă un lac care nu are denivelări majore și nici copaci sau bolovani pe substrat. De asemenea, nici adâncimile nu vor fi mari. Peştii nu au nevoie de o zona de iernat semnificativă. Astfel de lacuri prezintă un substrat liniar și în ușoară pantă. Crapii se hrănesc la adâncimi mici în general. Acest lucru favorizează furajarea în condiții de creștere a crapilor în scop comercial. Având aceste date la îndemăna, putem stabili mult mai ușor modul în care abordăm o sesiune pe un lac de pescuit la method feeder. Lipsa structurilor și adâncimile moderate nu înseamnă un lucru bun. Pentru un pescar înseamnă efort, strategie și nadă de calitate. Nu este ușor să convingi crapii să vină în acel loc unde iți lansezi momeala. De ce ar face-o ? Cum vor ști că acolo este hrana? Cum vor localiza poziția unde method-ul ajunge în apă?. Aceste întrebări sunt esențiale și reprezintă bazele de plecare pe un lac de pescuit la method feeder de tip comercial.
Nădirea de apel la method feeder
Nadirea de apel (sau start daca vreți ) este ESENȚIALĂ. Crapii reacționează la zgomot. Vor inspecta sursa sunetului. Sunt obișnuiți. Chiar dacă nu apar rezultate imediat, crapii sunt prezenți pe zona în cauză. Nădirea de apel are un rol dublu. Asigură hrana și produce zgomot. Lansările repetate sunt importante. În primul rând timpul între lansări trebuie să fie cât mai redus. Repetiția sunetului în apă asigura captarea atenției exemplarelor de crap. Nu trebuie exagerat dar nici tratat superficial acest pas. Zgomotul este responsabil pentru atenționarea crapilor. Aceștia vor ajunge pe zona sursei de sunet. Dar dacă jos nu găsesc nimic consistent, vor pleca. Nimeni nu se hrănește cu sunete…..Cantitatea de nadă ce poate fi introdusă este definitorie pentru modul în care va evolua partida pe un lac de pescuit la method feeder. Exista două scenarii: fie executăm nădirea de start în apropierea unui banc de crapi, fie o executăm pe o zonă “moartă“ dar cu potențial.
Nădirea de apel și prezenţa crapilor
În prima situație, raspunsul este scurt. Crapii sunt în zonă și inspectează rapid suprafața nădita. Trăsăturile vin imediat. Concurenţa pe hrană este motivul principal. Sunt cazuri extrem de rare dar și periculoase. Nu trebuie să te bucuri de trăsături rapide în urma nădirii. Cel mai sigur, nu vei ţine pasul cu peştii din zonă. Timpul “pierdut” în drill nu se mai poate recupera. Dacă în urma unei trăsături ai lăsat pe văd 10 crapi flămânzi, până la următoarea lansare este posibil să mai găsești doar 2. Distanţa la care pescuiești, talia exemplarelor de crap și echipamentul folosit determină timpul alocat unui drill.
Zonele “moarte“ au un alt specific. Strategia are la bază un timp de așteptare mai mare dar care asigură o prezenţă constantă pe vad. Timpii între trăsături vor fi considerabil mai mari, dar fiind o zonă de tranzit, va fi frecventată de mai multe exemplare. Drill-ul nu mai este un pericol pentru zona nădită inițial. Totuși, se vă ajunge și aici la situația în care se vor aduna peşti și va trebui să ținem pasul cu apetitul lor. Secretul constă în menținerea interesului la nivel ridicat. Acest lucru se poate face prin volum, granulație și distanţa la care se pescuiește. Cu cât mai aproape vadul, cu atât mai în avantaj va fi pescarul pe un lac de pescuit la method feeder de tip comercial.
Evoluția partidei la method feeder
Modul în care se desfășoară o partidă de pescuit de la start și până la final se numește evoluție. Este greu de anticipat având o rețetă complexă. Factorii care influențează evoluția partidei sunt numeroși. Temperatura apei, anotimpul, densitatea de crap, distanţa la care se pescuiește, prezenţa vântului sau tipul nadei folosite sunt probabil cele mai importante. Fineţurile se regăsesc în zona cârligelor și a momelilor pescuite. Toți acești factori sunt instabili pe durata întregii zile de pescuit. Pescarul va trebui să se adapteze de la minut la minut pentru a înregistra o reușită la final de zi.
Factorii responsabili pe un lac la method feeder
Soarele este responsabil pentru două lucruri. Nivelul de claritate din apă și temperatura resimțită în aer. Nivelul de claritate dictează cât de mult se vor baza crapii pe simțul vizual în căutarea hranei. Culorile la care apelăm atât ca nadă cât și momeala de cârlig vor fi critice. Astfel se explică prezenţa crapilor la montură. Pe parcursul zilei, schimbarea culorilor momelilor este esențială. Avem fie de prezentat o momeală pe un contrast ridicat cu nada, fie pe un ton de culoare mai blând. Cu cât este mai limpede apa, cu atât vom folosi culori șterse. La polul opus, pe ape tulburi, culori stridente, pronunțate. Nivelul de claritate al apei este dictat de prezenţa planctonului și nivelul de activitate al acestuia. În apele mai reci sau în răcire, planctonul nu abundă. Automat, creşte vizibilitatea în mediul acvatic graţie soarelui. Aici exploatăm astrul ceresc că sursă de lumină. Chiar și în zilele reci de toamnă târzie, soarele are capacitatea de a modifica temperatura atât în aer cât și în straturile superioare ale apei. Apare că efect secundar schimbul termic în masa apei. Vântul poate fi un catalizator bun. Toate aceste informații sunt importante. Pe un lac de pescuit la method feeder de tip comercial, sunt mai mult decât informații. Sunt parametrii ce trebuiesc monitorizați pe întreagă durată a partidei de pescuit. M.D.