- Conf. dr. Adrian Tase
În Europa se ridică, mai mult sau mai puțin, restricțiile pandemice.
UE a agreat redeschiderea granițelor vizitatorilor vaccinați complet contra coronavirusului și celor venind din țări cu transmitere comunitară limitată, permițând chiar sejururi pentru turismul estival.
Festivalul Eurovision are în acest an o perspectivă a deschiderii, prin deviza: Open up! Cu 3 milioane de vaccinați pe zi, UE intra în ritmul vaccinării. Totusi, ex-pați americani preferă să se vaccineze în SUA, unde dinamica este mai rapidă. Vaccinul Pfizer se administrează acum în SUA la adolescenți de 12-15 ani. În Statele Unite, vaccinații pot circula, ca și noi, fără mască. New York City, altă dată centrul pandemiei, a redeschis business-ul. Maratonul NYC va avea loc în prima duminică din noiembrie, cu o limită de 33.000 participanți (de obicei sunt 55.000). Tot în noiembrie, va avea loc fizic, congresul American Heart Association. Anglia și-a încheiat al treilea lockdown național. Oficialii australieni estimează o deschidere completă a frontierelor la mijlocul anului 2022. Criticii reclamă izolarea țării. Deși virusul este în recesiune în țările bogate cu campanii robuste de vaccinare, în alte părți ale lumii, situația este dramatică. Datorită colapsului sistemului de sănătate, India se confruntă cu escroci care fac speculă cu medicamente, aparate de oxigen, paturi de spital și servicii funerare. Jakarta, orașul cu cea mai proastă calitate a aerului din lume, se simte vulnerabil în fața pandemiei, iar țări ca Thailanda sau Cambodgia preiau valul indian.
Un val de refugiați pandemici la frontiera SUA cu Mexicul a surprins autoritățile americane. Administrația Biden nu știe ce să facă cu jumătatea de zid făcut de Trump. Singapore – noi restricții după ce mai mulți angajați vaccinați ai aeroportului au fost depistați pozitiv la testare. Un vârf COVID în cea mai vaccinată națiune a lumii: insulele Seychelles. Dar nu cu vaccinurile disponibile în România. Zeci de cadavre zac pe bancurile fluviului Gange. Din cauza faptului că, zone mari din Asia, Africa, America Latină și Europa de Est non-UE au o dinamică vaccinală necorespunzătoare, s-ar putea să fim nevoiți să trăim o perioada mai lungă sub amenințarea virusului.