- Aceștia nu mai au nevoie de teste PCR sau vaccin
- Care este regula pentru minori
Odată cu ridicarea restricțiilor și apropierea vacanțelor și concediilor de vară, au explodat și rezervările. Pentru călătoriile în Europa se știe că va fi nevoie de certificat de vaccinare și de testare, dar una dintre condițiile mai puțin cunoscute și explicate de autorități se referă la prezentarea unei dovezi că o persoană a făcut COVID-19.
Astfel, argeșenii care nu sunt vaccinați pot merge în vacanță în Grecia sau Bulgaria, cu un astfel de document. Cei care au fost diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus pot să meargă în vacanță în Grecia sau Bulgaria fără să își facă un test PCR sau să prezinte la graniță un document care să arate că s-au vaccinat anti-COVID, după cum informează digi24.ro. „După ce ai ieșit din carantină poți să călătorești cu dovada că ai trecut prin boală, pentru că anticorpii produși ca urmare a infecției îți asigură protecție și nici nu există riscul de reinfectare și apoi de transmitere mai departe a virusului”, explică dr. Antoanela Curici – director medical al unui laborator de analize medicale. Această regulă le poate fi de ajutor mai ales părinților ai căror copii au trecut deja prin boală. Ei nu mai sunt nevoiți astfel să plătească teste PCR pentru cei mici, care nici nu pot fi vaccinați. Este suficientă dovada trecerii prin boală. Adică să arate la graniță testul care confirmă că au avut COVID-19. Buletinul de analize îl primiți pe mail de la laboratorul unde ați plătit testul sau de la Direcția de Sănătate Publică, dacă medicii de pe ambulanță sunt cei care au prelevat probele. Documentul trebuie să conțină numele și prenumele persoanei, datele laboratorului unde a fost făcut testul și să fie tradus în limba engleză. Sunt acceptate și testele rapide antigen cu rezultatul pozitiv, făcute doar în laborator. În schimb, analizele de anticorpi nu pot fi folosite. „Testele de anticorpi pot să dovedească și ele că am trecut prin boală, dar nu ne spun care este momentul. Sunt persoane care nu dezvoltă anticorpi, chiar dacă dezvoltă boala. De asta este important diagnosticul prin metoda RT/PCR, pentru că sistemul imun acționează prin mai multe căi și poate împiedica apariția unei reinfecții fie prin producerea de anticorpi, fie prin activarea unei celule specializate”, spune dr. Antoanela Curici, director medical la un laborator de analize medicale.
Minorii de peste 5 ani, test PCR
Bulgarii cer un test pozitiv făcut cu cel mult 180 de zile înainte. Pentru a intra în Grecia trebuie să ai un test pozitiv care să arate că ai avut COVID într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. „Pe lângă asta, trebuie să aveți un certificat, un document verificator, să spunem, de la o autoritate publică, că ai avut, că te-ai vindecat de virus și că acum ești recuperat. Regulile sunt ca minorii de peste 5 ani trebuie să aibe un test PCR (n.r. – negativ)”, spune Giorgos Stafylakis – director Organizația Națională de Turism a Greciei. Atenție, însă, la întoarcerea în România din Grecia, buletinul de analize care dovedește trecerea prin boală nu mai este de folos. Românii trebuie să arate un test PCR negativ sau că sunt imunizați. „Apare situația ciudată și neplăcută în care sunt 2 părinți vaccinați, care vin cu 2 copii din străinătate și trebuie să stea în carantină, ceea ce nu este în regulă. Am solicitat să nu se mai aplice carantină copiilor, pentru că copiii nu se pot vaccina și nici nu s-a definit foarte bine toată povestea”, a declarat Alin Burcea, vicepreședintele ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism). În momentul de față, fiecare țară are propriile reguli. De la 1 iulie, formalitățile necesare călătoriilor în țările din Uniunea Europeană s-ar putea simplifica. S.M.