Niciodată Domnul Dumnezeu nu a rămas dator omului

0

Ați început exact ca un medic care pune corect diagnosticul asupra pacientului, care de data aceasta este unul uriaș, respectiv omenirea de pe fața Pământului, omenirea cea păcătoasă din care facem și noi parte.
Iată ce citim în Dumnezeieștile Scripturi: De voi încuia cerul și nu va fi ploaie, de voi porunci lăcustelor să mănânce țara sau voi trimite vreo boală molipsitoare asupra poporului Meu și se va smeri poporul Meu, care se numește cu numele Meu și se vor ruga și vor cânta fața Mea și se vor întoarce de la căile lor cele rele, atunci îi voi auzi din cer, le voi ierta păcatele lor și le voi tămădui țara (II Corinteni (II Paralipomena) 7, 14). Sunt și alte texte, dar acesta mi s-a părut a fi cel mai grăitor și pe înțelesul tuturor.
– Deci este vrerea lui Dumnezeu împotriva oamenirii păcătoase, după cum ați alcătuit prima întrebare.
Se pune hotărât problema întoarcerii noastre de la toate păcatele săvârșite și neispășite care apasă greu asupra noastră, îndepărtați fiind de poruncile Domnului Dumnezeu, după cum se știe și se simte de către fiecare dintre noi. Orice păcat, roade ca și cariul în grindă, iar conștiința noastră devine împovărătoare.
Dacă este să ne reamintim de o „ciumă” pe plan mondial, ca și virusul Corona, care este tot de iz mondial, întins ca o caracatiță, dăm doar un exemplu, după cum arată statisticile, s-ar fi săvârșit 8 milioane de avorturi, numai în anul 2019. Un adevărat genocid!
Dacă se adaugă toate avorturile comise în decursul unui secol, acest act devine o mustrare pe obrazul omenirii, indiferent care este cauza avorturilor săvârșite.
Nu ne oprim la gama atât de complicată, când omenirea s-a complicat în tot felul de acte care au ofensat pe Creatorul Dumnezeu, care ne-a gândit și ne-a întrupat în frumusețea acestei lumi văzute.
Avem promisiunea solemnă a Domnului Dumnezeu, că dacă: Se vor ruga și vor cânta fața Mea și se vor întoarce de la căile lor rele, atunci îi voi auzi din cer, le voi ierta păcatele lor și le voi tămădui țara.
Niciodată, Domnul Dumnezeu, nu a rămas dator omului. Cele promise le-a și împlinit, mai ales că El ne face mereu un „bonus”, adică prin căință sinceră și oprire de la răutăți, ne dă o iertare absolută, așa cum se află cazuri asemănătoare în Sfânta Scriptură, cum ar fi iertarea celor 120.000 de suflete din cetatea Ninivei, doar printr-un post de trei zile și trei nopți, cu post de mâncare și apă de către toți și toate: rege, cler, popor, bărbați, femei, copii, precum și toate dobitoacele mari și mici, post total de trei zile și trei nopți. Subliniez încă o dată, pentru a se înțelege limpede milostivirea Domnului Dumnezeu, arătată poporului care se căiește sincer și pune început bun.
Aceasta este salvarea și nici măcar iertare nu vom mai primi dacă nu ne grăbim cu pocăința, adică punerea începutului bun vieții noastre, fără întârziere.
Ce trebuie să gândească un credincios infectat?
Să gândească normal și fără teamă și înfricoșare. Spaimele trebuie eliminate, dacă respectăm poruncile guvernamentale și recomandările Patriarhiei Române, și să gândim, atât cei necontaminați, cât și cei contaminați de acest virius, că Dumnezeu ne va ajuta să scăpăm teferi, încredințându-ne viața în mâinile Domnului Dumnezeu, Maicii Domnului și tuturor sfinților din cer și a celor de pe pământ, și medicilor care au chemarea de aș închina viața salvării oamenilor zidiți de Domnul Dumnezeu.
Gândim sănătos, optimist și să-i încurajăm și pe cei din jurul nostru, care au nevoie de încurajare.
Trăim un război biologic, provocat cu o anumită intenție?
Nu este străină lumea de tot felul de intenții de a mai micșora numărul locuitorilor Planetei Pământ, că ar fi prea mulți, peste 7 miliarde și că nu se vor putea hrăni și ar complica chiar mersul planetei în Univers, fiind îngreunată de numărul prea mare al locuitorilor.
Te apucă hazul! Dar oamenii sunt o problemă cu greutatea lor? Ce facem cu regnul mineral? Cine l-a măsurat vreodată? Cine îl poate stăpâni?
Dar cu regnul animal cum rămâne? Dacă luăm doar elefantul, de câteva sute de kilograme mai greu decât omul, poate cineva calcula greutatea regnului animal?
Dar cel vegetal? Până la cel uman cred că sunt de rezolvat celelalte.
Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu, ca și toate cele create de El.
Răul nu-l provoacă Dumnezeu! Noi, oamenii suntem răspunzători de relele care vor veni. Avem, partea noastră de vină. Să nu dăm vina pe alții, pentru a nu fi acuzați de lipsă de onestitate!
Soluția: să ne recunoaștem vina, să ne așternem pe pocăință (penitență), să arătăm cu străpungerea inimii păcatele săvârșite în fața lui Dumnezeu și să primim prin rugăciunea Bisericii, dezlegarea de la preotul duhovnic.
Așa se va mai ușura Pământul plin de toate păcatele și răutățile noastre. Să nu dăm vina pe alții. Să ne vedem pe noi înșine, fără cruțare. Atunci este bucuria și șansa iertării și a iubirii lui Dumnezeu.
Care este rolul unui preot în aceste vremuri?
Preotul are rolul în parohie, pe care fiecare dintre noi trebuie să-l avem în familiile noastre și în casele noastre, dar preotul are o răspundere mai mare.
Prima grijă este de a încuraja pe oricine la credința în Domnul Dumnezeu, care vindecă toată boala molipsitoare și toate neputințele. Deci, optimism, încurajare, voie bună, chiar dacă ar fi vorba de suferințe personale. Apoi, este vorba de răbdarea de a asculta și a împlini recomandările în asemenea situații, primite din partea celor în drept: Guvern, ministere, Patriarhie, etc. Carantina și tratamentul păzite cu strictețe și cu nădejdea că se vor tămădui toți oamenii de acest flagel biologic.
Să eliminăm panica de orice fel și să nu transmitem zvonuri.
Ne va paște foametea când toată economia mondială va da rateuri?
Sperăm să se țină în frâu derapajele în economia națiunilor și în economia mondială. Dacă se scapă din mână pârghiile este posibil să avem foamete și alte nenorociri. După cum se vede și se aude, Regatul Unit al Marii Britanii, are un alt mod de rezolvare a virusului Corona, și poate să ne inspirăm și noi europenii de la felul cum găsesc mijloacele de întâmpinare a fenomenului biologic.
Dar cu foamea să nu ne speriem prea mult. Cei care am mâncat mai mult, să împărțim porția de mâncare cu cei care nu au posibilități alimentare.
Vă este frică de virusuri?
Noi avem virusuri și bacterii și alte „jivine” în interiorul organismului nostru. Nu ne mai aducem aminte de limbrici? De tenii? De căpușe care se lipesc de om fără să se simtă? Dar de gripele românești? Dar de tusele tunătoare și nasurile suflătoare?
Nu-mi este frică de niciun virus, dar caut să țin în atenție recomandările primite de la Guvernul României și Patriarhiei Române. Și să fim atenți, cu mare grijă de a sta acasă și a gusta usturoi, ceapă, pătrunjel, lămâie, ardei iute, o ceașcă de țuică românească cu piper și hreanul cel bun de mâncat cu urzici și de inspirat „damful” pe nas până ajunge în creier.
Să strănutăm în șervețel de unică folosință și cu aceasta am răspuns la întrebarea a 7-a, cum mă protejez față de virusurile permanente, așa cum știm fiecare de pe propria noastră piele.
Să avem grijă de recomandările primite!
Să le aplicăm cu grijă și fără lenevire!
Să nu ne panicăm și să cădem în depresie!
Procentul de îmbolnăvire este cel pe care îl cunoaștem cu toții. Decesele sunt într-un procent minor, când ne gândim la ciuma din 1343, care a fost atât de afurisită, încât a pus la pământ jumătate din continentul Europa. Așa a bântuit și în Țara Românească, iar la Curtea de Argeș, a făcut ravagii, părăsindu-se orașul cât era atunci de către toți locuitorii, chiar fiind ars ca să piară ciuma.
Vremuri de mare încercări pe biata omenire!
Cerem milostivirea Domnului Dumnezeu, peste omenire și România noastră dragă!
† Calinic
Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului
Casa Scriitorului – Oești-Pământeni, Comuna Corbeni
15 martie 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.