8 persoane munceau la negru

0
0

Controalele făcute în luna februarie de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş au scos la iveală faptul că mai mulţi adminis­tratori de societăţi aveau angajaţi fără forme legale. Au fost depistaţi 8 muncitori „la ne­gru”. Pentru scăderea numărului celor care muncesc fără forme legale, au fost făcute în luna februarie 172 de controale. În urma acestora, la 8 societăţi au fost gă­site lucrând la ne­ru 8 persoane. Au fost date amenzi, în valoare de 140.000 de lei.
După cum ne-a spus Ion Samoilă, inspector şef al ITM Argeş, neregulile constatate în urma acestor controale sunt următoarele: neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat; neacordarea drepturilor salariale; netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor; necompensarea în bani la încetarea activităţii a concediului de odihnă cuvenit; neîncheiere contract individual de muncă în formă scrisă şi netransmitere contract individual de muncă în Revisal. Principalele domenii de activitate în care au fost constatate nereguli sunt: comerţ, confecţii, prelucrare lemn, service auto, alimentaţie publică, transport, spălătorii auto, construcţii, protecţie şi pază. ITM Argeş le prezintă piteştenilor dezavantajele muncii fără acte: lipsa vechimii în muncă şi siguranţei salariului; lipsa ajutorului de şomaj şi a pensiei; lipsa dreptului de asistenţă medicală gratuită şi a concediului medical şi de odihnă etc.
Controale la securitatea în muncă
De asemenea, pentru nerespectarea securităţii şi sănătăţii în muncă au fost făcute 167 de controale şi s-au dat 15 amenzi, în valoare de 67.000 de lei pentru: lipsă instruire SSM, lipsă control medical periodic, necomunicare eveniment, lipsă echipament individual de protecţie. Au fost constatate nereguli în comerţ, alimentaţie publică, exploatare forestieră, instalaţii electrice, spălătorii auto, construcţii, protecţie şi pază, transport, confecţii textile, distribuţie mărfuri. Cei ce vor să sesizeze munca la negru o pot face la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail: itmarges@itmarges.ro, sau direct la sediul ITM Argeş. A.Roşu 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.