Doi comisari din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş au ajuns în arest fiind acuzaţi de fapte de corupţie. Procurorii DNA au dispus începerea urmării penale împotriva lui Constantin Dumitru Boboc, şi al lui Paul Constantin Zamfir sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată. Potrivit DNA, la unul dintre controalele efectuate, cei doi ar fi permis unui agent economic să vândă produse expirate. În dosar mai sunt cercetate și alte persoane.
Miercuri procurorii DNA au făcut percheziţii la sediul CJPC (n.r fost OPC), şi au ridicat mai multe documente. De asemenea au avut loc descinderi şi la locuinţele celor doi funcţionari publici, ulterior aceștia fiind duşi la audieri la sediul DNA. Procurorul de caz a dispus reţinerea lor pentru 24 de ore, ambii fiind duşi în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş. Potrivit anchetatorilor, Dumitru Constantin Boboc, comisar superior în cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Argeș, este acuzat de luare de mită, în formă continuată şi fals intelectual, în formă continuată. Paul Constantin Zamfir, tot comisar superior în cadrul la CJPC este acuzat comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
Primeau bani că să nu dea amenzi
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: „În perioada februarie – aprilie 2021, cei doi inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins și primit de la mai mulți agenți economici sume de bani și alte foloase necuvenite în valoare totală de 2.350 lei pentru a nu aplica amenzi contravenționale ori pentru a favoriza agenții economici la efectuarea de controale, prin atestarea unor aspecte necorespunzătoare realității, respectiv faptul că nu au fost constatate nereguli la societățile verificate. Spre exemplu, unul dintre operatorii economici controlați, ce presta servicii de alimentație publică, își desfășura activitatea cu încălcarea dispozițiilor Ordonanței nr. 21/ din 21 august 1992, republicată, privind protecția consumatorilor, în sensul că utiliza produse expirate, condițiile de muncă erau insalubre, lipsea autorizația de funcționare emisă de către D.S.P. Argeș, etc.”, se precizează în comunicatul de presă remis de DNA.
Sunt şi alte persoane cercetate
Cei doi nu sunt singurii suspecţi. Miercuri procurorii anticorupție, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au efectuat percheziții domiciliare în opt locații situate pe raza județelor Argeș și Vâlcea, din care două erau la sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. În dosar se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. După o noapte petrecută în arest, ieri, cei doi comisari au fost prezentaţi în faţa magistraţilor de la Tribunalul Argeş cu propunerea de arestare preventivă. Audierile şi deliberările au durat câteva ore. La final, judecătorii au dispus: „…admite propunerea formulată de Ministerul Public, P.Î.C.C.J. – D.N.A. Serviciul Teritorial Piteşti (…) dispune arestarea preventivă a inculpatului B.D.C. în prezent aflat în Arestul I.P.J. Argeş, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 27.05.2021, până la data de 25.06.2021, inclusiv. (…) dispune arestarea preventivă a inculpatului Z.P.C., în prezent aflat în Arestul I.P.J. Argeş, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data 27.05.2021, până la data de 25.06.2021, inclusiv”, se arată în minuta şedinţei de judecată. Comsiarii s-au întors de la instanță, în arest. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. M.Sandu