Interesele politice mai presus de riscul îmbolnăvirii cu COVID 19

0
0

În timp ce state precum Italia, România, Lituania Statele Unite declară pe rând stare de urgență, își anulează evenimen­tele sportive și culturale, închid granițe, școli, politicul decide ce este mai important pentru ale­gătorii săi. Dacă în UK s-a hotărât amânarea alegerilor cu 12 luni, Franța a considerat că nu sunt suficiente motive pentru a face acest lucru, în contextul în care COVID a trecut la gradul de pan­demie, fiind extrem de contagios.
FRANȚA
Macron a sfidat coronavirusul și a mers înainte cu alegerile.
Alegerile municipale franceze au avut loc duminică, pe fondul asigurărilor din partea guvernului că sunt luate toate măsurile de siguranță necesare împotriva răspândirii coronavirusului. Alegătorii francezi au mers la vot pentru a-și alege primarii și reprezentanții regionali pentru următorii cinci ani la alegerile locale, în ciuda temerilor de coronavirus. Guvernul a emis instrucțiuni de siguranță – cerând alegătorilor să își păstreze distanța unul de celălalt și să aducă propriile lor pixuri. Duminică, la alegerile locale s-a înregistrat o participare mult mai redusă decât în 2014, de numai 45,5% față de 63,5% . A doua rundă este programată să aibă loc pe 22 martie. Guvernul a interzis întâlnirile a peste 100 de persoane, a închis școlile și universitățile și a suspendat marile evenimente sportive. În ciuda etichetării coronavirusului „cea mai mare criză de sănătate a Franței într-un secol”, președintele Emmanuel Macron a decis totuși să meargă înainte cu alegerile.
UK
Alegerile locale și alegerile de primari din mai vor fi amânate un an din cauza pandemiei coronavirusului.
Premierul Boris Johnson a luat decizia, deoarece alegerile ar fi coincis cu apogeul focarului COVID-19. Guvernul a decis acest lucru la presiunea Comisiei Electorale, care a avertizat că există „riscuri reale” pentru alegători. Nu a fost oferită o explicație de ce s-a optat pentru o amânare de 12 luni, cea mai lungă în timp de pace. Mișcarea decisivă este în contrast puternic cu decizia controversată a guvernului de a menține birourile, școlile și evenimentele sportive deschise deocamdată.
SINGAPORE
Data următoarelor alegeri generale va depinde de criza majoră provocată de pandemia coronavirusului, a declarat premierul Lee Hsien Loong.
Singapore se confruntă cu provocări grave și extinse, a spus premierul Lee Hsien Loong într-o postare pe Facebook, sâmbătă (14 martie), menționând că probabil focarul Covid-19 va dura cel puțin în acest an, chiar și în 2021. „Dacă alegerile trebuie organizate înainte de încheierea Covid-19, toate măsurile de precauție necesare vor fi luate pentru ca partidele să poată face campanie eficient, iar oamenii să poată vota în siguranță, a adăugat premierul Lee. „În joc sunt locuri de muncă, întreprinderi și vieți”. Momentul alegerilor depinde de situație și de perspective, a spus el. Următoarele alegeri generale trebuie să aibă loc înainte de 21 aprilie 2021. „Covid-19 se poate dovedi a fi criza care definește această generație.
SUA
Alegerile din Statele Unite ale Americii 2020 vor avea loc marți, 3 noiembrie 2020. De la convențiile de partid la votul în persoană, pandemia coronavirusului a transformat activitățile electorale tradiționale în jocuri periculoase.
Este timpul să ne întrebăm, într-o perioadă de pandemie, cum poate fi păstrată democrația. Pentru prima dată în istoria țării, Statele Unite trebuie să aibă în vedere anularea convențiilor naționale democratice și republicane și a mitingurilor de campanie și să acorde o atenție serioasă modului de organizare a zilei alegerilor care nu necesită vot în
persoană. C.Z.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.