„Discutați deschis cu copiii despre ceea ce se întâmplă!“

0

Panica și teama au pus stăpâ­nire pe mulți oameni în a­ceas­tă pe­rioadă în care lumea se con­fruntă cu pandemia de coro­navi­rus. În timp ce unii au golit raftu­rile maga­zinelor și și-au um­plut casa cu ali­mente și de­zin­fectanți, alții au com­por­ta­ment antisocial, fiind în stare să-l considere ina­micul pu­blic nu­mărul unu pe un om care pur și simplu strănută! Despre cum ar trebui să tratăm criza coronavi­rusului ne-a vorbit psihotera­peutul Adriana Petrescu.

„Comportamentul irațional, mai periculos decât orice virus”
„Trăim cu toții o perioadă dificilă si nu doar la nivel personal, ci la nivel global. Pandemia cu care ne confruntăm ne afectează atât viața personală, cât și interacțiunea la nivel social. Omul, prin definiția sa, ființă bio – psiho – socio – culturală, este afectat în toate cele patru dimensiuni din cauza pandemiei cu care se confruntă planeta. Referindu-ne strict la planul psihologic constatăm, fiecare in parte, că devenim mai anxioși decât în mod normal, că suntem mai irascibili, mai puțin toleranți și, de ce nu, mai șovini. Fiecare dintre noi simțim nevoia să ne aflăm într-un mediu securizat – de aici și numărul mare de români care s-au întors din statele europene afectate de noul coronavirus. Dar, mai periculos decât orice virus, este un comportament irațional la o situație de criză. Și, aici, constatăm că oamenii reacționează după un model clasic: fie supraevaluează riscul și intră în panică, împrumutând din tabloul clinic al paranoidului, fie subevaluează potențialul de periculozitate al virusului, ignorând orice măsură de prevenție și acționând pe principiul „mie nu mi se poate întâmpla”. În ambele situații este evident că latura rațională este trecută în plan secundar iar emoționalul preia controlul.
Ce este de făcut?
1. Să evaluăm rațional riscul de a contacta virusul, pornind de la ipoteza că „și mie mi se poate întâmpla!”. De aici, putem stabili, fiecare dintre noi, măsurile de autoprotecție pe care le considerăm necesare;
2. Incertitudinea privind evoluția situației și teama de necunoscut sunt suficient de intense pentru a fragiliza echilibrul psihoemoțional, a declanșa crize de anxietate și panică. Este important să ne conștientizăm emoțiile și să înțelegem că în contextul actual ele sunt firești. În discuțiile cu copiii noștri este de preferat să vorbim deschis despre ceea ce se întâmplă dar și despre felul în care ne raportăm noi, ca adulți, la acestă criză – au nevoie de asta pentru a-și autovalida propriile temeri și pentru a înțelege cât este de important să respectăm noile reguli de interacțiune socială impuse. Autodezvăluirea emoțiilor va avea ca efect instalarea unui climat securizant la nivelul familiei;
3. Schimbați radical semnificația autoizolării sau a carantinei – de la o perioadă de plictiseală maximă și inactivitate stresantă – la o oportunite de a ne reconecta unii cu alții în interiorul familiei. Stabiliți un program zilnic de activități casnice la care să participe toți membrii familiei – în acest fel, seara, vom observa că ne simțim mai coezivi și că timpul trece mai repede decât am anticipat. Jucați cărți, șah, dansați, inventați concursuri, rezolvați integrame, urmăriți împreuna cu copiii seriale sau documentare, sau faceți orice activitate care să binedispună!
4. Rememorați evenimentele plăcute dar și situațiile de criză pe care le-ați depășit de-a lungul vieții pentru a conștientiza că aveți resursele psihice necesare pentru a trece cu bine de acestă perioadă. Rețineți: doar în situații de criză reactivăm abilități personale de care uitaserăm!
5. Renunțați să vă informați din surse neoficiale. Pe platformele de socializare, oricare dintre noi putem emite ipoteze personale privind evoluția crizei, eficiența/ineficiența unor medicamente sau cu ce este recomandat să-ți umpli cămara. Chiar mă întrebam zilele trecute de ce se cumpără masiv mălai și făină și nu altceva? Dacă stăm un pic să analizăm, la nivel comun, starea de siguranță indusă de vederea rafturilor încărcate ale cămărilor personale este relativă pentru că, în situația infectării cu Covid 19, starea psihică se va modifica, anxietatea și panica fiind probabil înlocuite de o altă tulburare din spectrul afectiv.
6. Pentru că nu știm ce va urma și avem dovada că viața noastră se schimbă de la o zi la alta, nu uitați: Aveți grijă de sănătatea voastră! Stați acasă dacă puteți! Dați dovadă de spirit civic și de solidaritate!„ este mesajul transmis de Adriana Petrescu. I.Ivănoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.