În ultima perioadă au fost semnalate tot mai multe incidente, în care urşii au fost actorii principali. Dacă şi la Câmpulung, urşii au făcut ravagii, ce putem să mai spunem despre comunele din nordul judeţului, Dâmbovicioara sau Rucăr. Nu numai locuitorii din zonele din nord sunt afectaţi de sălbăticiuni, ci şi cei din comunele Bughea de Sus sau Godeni, care, au avut sâmbătă seara, “întâlnire” cu sălbăticiunile.
Urşii au apărut la interval de circa 20 de minute, iar cetăţenii din Muscel au fost înştiinţaţi prin RO ALERT, de aceste pericole. Oamenii deja sunt îngroziţi, iar până la a mai omorî oameni, este un pas, destul de mic. “Ce mai aşteaptă autorităţile? Eu iubesc animalele, dar să îmi intre ursul în curte, în oraş aici, e prea mult. Să îi mai vâneze, pe ăia mari, pe cei cu probleme, aşa cum se făcea şi pe vremuri.
Mai e şi problema paznicilor de fond care nu mai duc mâncarea în pădure, o cam fac bani, asta ştiu că am văzut. Dacă noi, oamenii, culegem fructele de pădure, adunăm tot ce putem lua din pădure, sălbăticiunile ce să mai mănânce? Vin şi-şi iau şi ele de la noi din ogradă! Cam aşa se pune problema. E grav ce se întâmplă. Ce or aştepta, să facă miting ursoaica cu puii în faţa primăriei sau a Parlamentului, cred că se cam joacă cei care ar fi îndrituiţi să ia măsuri, şi o sa aibă de suferit cetăţenii”, spune Marin V. din Câmpulung. Un fost pădurar, acum pensioner a precizat: “Situaţia e scăpată de sub control.
Dacă până acum ursul cobora la limita pădurii, acum nu mai are nicio teamă să intre în comunitate. Înainte nu aveam atâtea exemplare de urs. Acum însă, au fost fătaţi şi câte 3 pui de o ursoaică, ceea ce înseamnă că efectivul din această specie se măreşte rapid şi nu este tocmai bine pentru comunitate.”, a precizat acesta.
Parlamentarii atrag atenția asupra problemei
“Domnule ministru, ne aflăm aici pentru că nu se mai poate! Este nevoie de acțiune urgentă, iar decizia dumneavoastră poate reprezenta o soluție pentru problemă. Vin dintr-un județ în care deja de ani de zile locuitori din nordul județului,primarii ne semnalează faptul că dacă până acum ursoaica avea 1-2 pui, datorită faptului că au fost schimbate condițiile de mediu în sensul îmbunătățirii acestora, avem de la patru la șase pui născuți de o singură ursoaică!
Asta înseamnă că, pe deoparte, s-au triplat efectivele, iar pe de altă parte, că inclusiv pentru urși nu este bine, fiindcă au nevoie de un areal de 200 de hectare pe urs, dar, pe lângă asta, urșii mari deja au început să atace puii, fiindcă avem un număr prea mare al efectivelor. Și atunci, în primul meu mandat ca deputat, să știți că eram tot în Comisia pentru administrație. Și cu toate că exista un act normativ pe circuit pentru rezolvarea problemei câinilor, din păcate, nimeni – fiind o problemă foarte sensibilă – nu acționa. Și nu a acționat până nu a apărut acel moment în care o s-a ivit acel copil mușcat de câini. Eu nu vreau ca fiecare dintre noi, care putem avea o contribuție la decizie, să avem pe conștiință oameni și copii din România care ajung să fie omorâți atacat și omorâți de carnivorele mari sau oameni cu povești de viață mutilați sau distruși pentru totdeauna din cauza atacului carnivorilor mari.
În județul Argeș, județ de unde provin, situația este din ce în ce mai complexă. Pe deoparte, din cauza faptului că suntem puși în situația de a ataca viața și de a reprezenta un pericol pentru viața oamenilor dar, pe de altă parte, într-adevăr, afectează activitatea economică a județului, afectează activitatea de turism. Problema urșilor a devenit o problemă gravă! Rugăminte pe care o am la dumneavoastră o este aceea de a nu mai aștepta de a acționa. Am văzut că există pe site-ul Ministerului lansată o licitație pentru managementul carnivorelor mari, care are termen 30 noiembrie 2021. Domnule ministru, este prea târziu!”, a transmis deputatul Simona Bucura Oprescu.
“Am ajuns o grădină zoologică…”
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Marius Nicolaescu, inginer silvic de profesie, vine cu un mesaj, demn de luat în calcul de cei care au puterea de a decide, ce se poate face cu sălbăticiunile.
“Un turist a murit la începutul acestui an, sfâșiat de urs la Sinaia și cu toții ne întrebăm dacă viața unui urs este mai presus de cea a unui om! Viața unui om este pe primul loc, de aceea este primul în lanțul trofic așa cum am învățat toți la școală.
În ultimii ani în România de când s-a interzis vânătoarea la urși, și de când ei s-au înmulțit în mod excesiv în urma unei statistici, 12 oameni își pierd viața anual iar înainte de luarea acestei decizii doar 1-2 oameni își pierdeau viața.
Concluzia este că a crescut foarte mult numărul deceselor cauzate de atacurile urșilor. Am ajuns o grădină zoologică în aer liber, pentru că suntem invadați la orașe de urși, vulpi, câini. Specialiștii spun că acolo unde s-au tăiat pădurile, crează un mediu pentru dezvoltarea faunei cinegetice vorbim aici de ierbivore, căprioare, ciute, lupul și ursul. Deci aceste carnivore mari precum ursul și lupul au cu ce se hrăni prin păduri”, a declarat Nicolaescu. B.Radu