Olimpic de Aur la Matematică, de la Școala Mihai Eminescu

0

  • România la a 25-a Olimpiadă Balcanică de Matematică pentru Juniori



În perioada 29 iunie – 4 iulie s-a desfășurat cea de a 25-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori (JBMO 2021), găzduită în format virtual de Republica Moldova. 


Societatea de Științe Matematice din România a selectat în prima jumătate a acestui an, prin Olimpiada Națională Gazeta Matematică și trei baraje de calificare, un lot național format din cei mai buni 6 elevi din țară la nivelul claselor a VII-a și a VIII-a, lot din care a făcut parte și Emanuel Mazăre, elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești. La JBMO au participat echipe formate din câte 6 elevi din Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herțegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia – țări oficiale, precum şi echipe din Arabia Saudită, Azerbaidjan, Croația, Franța, Filipine, Indonezia, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova (echipa B ), Tadjikistan și Turkmenistan – țări invitate.

Elevii români au obținut următoarele rezultate:
Medalii de aur:
# Ionuț Gabriel Stan (clasa a VIII-a, Liceul Internațional de Informatică, București) – punctaj maxim # Elisa Ipate (clasa a VIII-a, Liceul Internațional de Informatică, București) # Emanuel Mazăre (clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Pitești)
Medalii de argint:
# David Ghibu (clasa a VII-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Călărași) # Radu-Ionuț Stoleriu (clasa a VII-a, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Iași) # Andrei Vila (clasa a VII-a, Liceul Internațional de Informatică, București).
Echipa României a fost condusă de profesorii: Marius Perianu, Colegiul Național „Ion Minulescu”, Slatina (team leader, membru al Board-ului JBMO), Cristian-Teodor Mangra, Colegiul Național „Tudor Vianu”, București (deputy leader) # Marius-Cristian Lazăr, Colegiul Național Iași (observator), Dănuț Aramă, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Iași (observator). Pentru fiecare echipă, concursul s-a desfășurat într-un centru de examen național, cu supraveghere video, monitorizată de țara organizatoare.

În România, centrul de examen a fost organizat, în condiții excelente, la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București. În clasamentul neoficial pe națiuni, România a ocupat detașat locul întâi cu 193 de puncte, la mare distanță de celelalte locuri de pe podium (Bulgaria – 120 de puncte, respectiv Turcia – 111 puncte). S.M.