Nu mai trebuie depusă declaraţia privind beneficiarul real

0

Obligaţia firmelor argeşene de a de­pune declaraţia privind beneficiarul real al societăţii, la Oficiul Registrului Comerţului a fost suspendată, în contextul măsurilor luate de guvernanţi pentru firme şi societăţi.
Astfel, această obligatie a fost suspendată, iar termenul de depunere a fost prelungit cu 3 luni de la data încetării stării de urgenţă. Registrul Comerţului a anunţat despre această ordonanţă: „Pe durata stării de urgenţă instituite prin decret se suspendă depunerea declaraţiei privind beneficiarul real. Termenul de depunere a declaraţiei privind beneficiarul real, prevăzut de lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative se prelungeşte cu 3 luni, de la data încetării stării de urgenţă”. Aceeaşi măsură se aplică şi asociaţiilor şi fundaţiilor, care ar fi trebuit să comunice datele de identificare ale beneficiarului real către Ministerul Justiţiei.
Firmele erau obligate să depună annual declaraţia
Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului a intrat în vigoare anul trecut, informează ziare.com şi prevede ca toate firmele private din România, precum şi asociaţiile şi fundaţiile, trebuie să depună, anual, o declaraţie privind beneficiarul real al firmei. Firmele depun declaratia la Oficiul Naţional al Registrului Comertului, iar asociaţiile şi fundaţiile la Ministerul Justiţiei.
Declaratia se depune astfel:

  • La înmatriculare
    Printre celelalte înscrisuri solicitate de lege, la înmatriculare, se va depune şi declaraţia privind beneficiarul real, dată de către reprezentantul legal, în forma prevazută de lege
  • Anual
    Declaraţia anuală se depune la oficiul registrului comerţului în care este înmatriculată persoana juridică în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale.
  • Ori de câte ori intervine o modificare
    În termen de 15 zile de la data la care a intervenit o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real. De asemenea, legea prevede că nedepunerea de către reprezentantul legal a declaraţiei privind datele de identificare ale beneficiarului real, anual sau ori de câte ori intervine o modificare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Totodată, dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale reprezentantul persoanei juridice nu a depus declaraţia privind datele de identificare ale beneficiarului real, la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comertului, tribunalul sau, după caz, tribunalul specializat va putea pronunţa dizolvarea societăţii . S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.