După amânarea cu un an a Campionatului European de fotbal, din 2020 pentru 2021, şi Jocurile Olimpice de la Tokyo, care urmau să aibă loc în perioada 24 iulie – 9 august, au fost reprogramate pentru anul viitor. Este pentru prima dată în istoria olimpică modernă de 124 de ani când o ediție a Jocurilor Olimpice este amânată. De trei ori, competiția a fost anulată: 1916, 1940 și 1944.
Comitetul Internaţional Olimpic a confirmat, marţi, printr-un comunicat publicat pe site-ul său oficial, amânarea cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din cauza pandemiei de coronavirus, la finalul unor discuţii între preşedintele CIO, Thomas Bach, şi premierul Japoniei, Shinzo Abe. ”În circumstanţele actuale şi bazându-ne pe informaţiile oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, preşedintele CIO şi prim-ministrul Japoniei au concluzionat că ediţia a 32-a a Jocurilor Olimpice, de la Tokyo, trebuie reprogramată dincolo de 2020, dar nu mai târziu de vara anului 2021, pentru a avea grijă de sănătatea sportivilor, a tuturor celor implicaţi în Jocurile Olimpice şi a comunităţii internaţionale. Liderii au ajuns la un acord că Jocurile Olimpice de la Tokyo pot fi un far de speranţă în lume în aceste vremuri tulburi, iar flacăra olimpică poate deveni lumina de la capătul tunelului în care se găseşte lumea în prezent. Astfel, s-a stabilit ca flacăra olimpică să rămână în Japonia, dar şi ca Jocurile să îşi păstreze denumire de Jocurile Olimpice şi Paralimpice Tokyo 2020”, se arată în comunicat.
Covaliu: ”Vocea sportivilor a fost auzită”
Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a salutat decizia amânării Jocurilor Olimpice de la Tokyo: ”În contextul pandemiei mondiale de coronavirus, vocea sportivilor a fost auzită și decizia a venit imediat fiind în asentimentul majorității și în interesul sportivilor și familiei olimpice. Comisia Sportivilor din cadrul COSR și-a exprimat aceeași părere după ce a fost consultată de către conducerea forului olimpic. Cea mai mare parte a sportivilor români au spus că soluția amânării competiției de la Tokyo este cea mai bună și oferă tuturor participanților șanse egale atât pentru cei care s-au calificat, cât și pentru sportivii aflați în plină campanie de calificare pentru Jocurile Olimpice”. M.D.