A doua vară caniculară din pandemie

0
0

  • Conf. dr. Adrian Tase



Căldura excesivă și amenințarea valului 4 sunt chestiunile medicale la ordinea zilei.


Ce măsuri luăm contra caniculei?
În primul rând, să ne asigurăm confortul termic în casă. Vom evita ieșirile afară în intervalul orar 11-16, iar dacă ieșim dimineața și seara, ne îmbrăcăm în culori deschise, cu capul acoperit, de exemplu un costum de in alb și o pălărioară albă. În al doilea rând, trebuie să ne hidratăm cu 2-3 litri de apă pe zi. Alimentația începe tot cu lichide, un ceai dimineața, o ciorbă la prânz. Un lichid fierbinte în cantitate mică (ceaiul în Orient, ciorba la noi) are rolul de a avertiza organismul să nu transpire excesiv. Evităm, pe cât posibil, alimentele lipidice și proteice.

Legumele și fructele proaspete aduc elemente nutritive utile. În al treilea rând, cei care suferă de boli cronice, să nu uite să-și ia medicamentele. Să fie aproape de medic, deoarece deshidratarea secundară temperaturilor excesive poate avea unele efecte nedorite în circuitul medicamentelor în organism. Mare atenție ca, în mașinile parcate la soare, geamurile să nu fie închise ermetic. Au existat cazuri de copii decedați din cauza temperaturilor de peste 100oC din habitaclul autoturismului. Indicele de temperatură/umiditate reflectă cel mai bine impactul caniculei asupra organismului.

Caniculă este și la Tokyo, unde unii atleți olimpici au acuzat efectele sale. Poate de aceea tenismena Naomi Osaka și gimnasta Simone Biles au cedat psihic la Olimpiadă.

Cum ne apărăm de valul 4? Prin vaccinare corectă, în două doze.
Uniunea Europeană raportează atingerea targetului de vaccinare. După un start mai slab, Spania a ajuns la 55% din populație vaccinați cu ambele doze, noi ne apropiem de 5 milioane de vaccinați, iar vecinii bulgari sunt pe ultimul loc. Asemenea Israelului și Franței, Italia solicită dovada vaccinării pentru accesul la evenimente. Pfizer a deschis în Africa de Sud o unitate de producție care să asigure vaccin pentru întregul continent.

Jumătate din statele Australiei sunt în lockdown. În Statele Unite al Americii, vaccinații îi blamează pe nevaccinați. Coreea de Nord, în colaps economic, cere ajutorul fraților din Sud. Roșia noastră Montană câștigă statusul de site UNESCO, în timp ce portul istoric Liverpool îl pierde.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.