Testări Babeș Papanicolau, gratuite

0

  • La Câmpulung



Pentru prima dată la Câmpulung a început campania de testare gratuită Babeș Papanicolau. Doamnele și domnișoarele din Câmpulung și Bughea de Sus au primit cu încredere această veste și s-au înscris în număr foarte mare în doar câteva zile. În cele două localități va veni o caravană mobilă, cu medici specialiști de la București, pentru recoltarea de probe și interpretarea analizelor.


,,Testarea este esențială, iar acum vă oferim asta gratis. În plus, dacă în urma testului se depistează probleme de sănătate, veți beneficia de tratament gratuit”, au declarat cei implicați în această campanie. În localitatea Bughea de Sus și Câmpulung au fost încheiate protocoale cu primăriile. Femeile sunt informate despre posibilitatea de a efectua gratuit aceste teste Babeș Papanicolau. Apoi se fac programările pentru testare. Dacă se depistează boală, femeile vor fi ajutate să ajungă la București pentru investigații suplimentare și tratament.

Testări din 5 în 5 minute

De la Bughea de Sus sunt peste 300 de femei informate, 115 s-au înscris și au participat la instruire, astfel pe 6 august în fața Căminului Cultural va fi amplasată caravana mobilă, iar recoltările vor fi făcute de medicii specialiști care vin de la București. Programul este de la 10.30 până la 16.30, vor fi investigate 12 femei pe oră. Legătura cu aceste femei se va face prin mediatorii sanitari, pentru a fi programate din 5 în 5 minute pentru testare.

Se mai pot face înscrieri

La Câmpulung se va face în curtea Policlinicii testarea femeilor în data de 10 august. Cele care doresc să se testeze sunt rugate să ia legatura cu primăriile din cele două localități sau la sediul organizației. În luna august acțiunile vor începe și în Lerești și Mioveni, au mai declarat reprezentanții romilor în cadrul unei conferințe de presă.

Testul ajută la depistarea cancerului de col uterin

Testul Babeș-Papanicolau este unul dintre cele mai importate teste pe care le poate efectua o femeie. Și asta pentru că prin acest test pot fi identificate celulele anormale de la nivelul colului uterin. Efectuat regulat, acest test poate semnala sau preveni apariția celulelor canceroase, putând salva chiar și vieți. Este indicat ca acest test să fie efectuat înainte și după fiecare naștere, chiar o dată la șase luni în perioada de pre-menopauză.

Pot fi descoperite și tipurile de HPV cu risc

Descoperită în 1928, această procedură a salvat până acum milioane de vieți, reducând numărul de decese datorate cancerului de col uterin cu mai mult de 50%.

Testul poate fi efectuat convențional sau în mediu lichid, ambele variante având ca scop identificarea celulelor anormale. Testul convențional presupune ca proba prelevată de la nivelul colului să fie plasată pe lamă și fixată. În cazul variantei în mediu lichid, proba este introdusă într-un flacon și trimisă către laborator pentru procesare, această variantă având un mare avantaj: acela de a reduce probabilitatea care rezultatele să fie declarate nesatisfăcătoare și să fie efectuată o nouă recoltare. În plus, testarea în mediu lichid permite și descoperirea tipurilor HPV cu un grad ridicat de risc. Costul unui astfel de test în clinicile de specialitate costă în jur de 120 de lei. B.Radu