Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În această săptămână vă prezentăm „Pescuitul crapului la feeder”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la Total fishing , unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară.
Pescuitul la feeder a devenit de departe cel mai practicat stil de pescuit al ultimilor ani și cu cea mai mare rata de adepți. Este eficient, simplu, comod și nu necesită bagajerie multă. Sunt suficiente avantaje care să te facă să te gândești că nu ai de pierdut dacă încerci acest stil de pescuit.
Totuși, cum zilele nu seamănă între ele, nici partidele nu sunt departe de aceasta expresie. Lacurile au fost invadate de tot mai mulți pescari de feeder care caută “alinare“ în drill-urile pe care această tehnica le garantează.
Randamentul în pescuitul la feeder este fabulous. Cel mai important aspect este că durata unei astfel de partide este mult mai scurtă, iar rezultatele depășesc orice așteptare. Ca în orice stil de pescuit și aici există limite, reguli și paşi de urmat.
Un pescuit cu monturi fine
Crapul este și vă rămâne ţinta principală în pescuitul la feeder romanesc. Mai mult că sigur este vorba de o “reglare de conturi“ între pescari și această specie care a lăsat urme adânci în inimile practicanților. Nu de puține ori ajungi de la o partidă de pescuit la crap acasă cu mana goală. Explicațiile sunt multe, iar pacea interioară se instalează cu greu după o serie de astfel de eșecuri. Pescuitul la feeder este ideal pentru tehnicile cu monturi fine. Pescuit la plută, pescuit la feeder, pescuit clasic cu lansetele. Totul da randament. Diferența este că un stil prinde mai bine de departe decât celelalte. Și mai repede.
Pescuitul la tehnica method
Pescuitul la feeder în tehnica method a fost, este și vă rămâne cel mai la îndemăna stil de pescuit din toate disciplinile de pescuit cu monturi fine. Nu necesită nici bagajerie multa și nici cantități uriașe de nadă. Auxiliarele (și aici mă refer la cârlige, momitoare, fire pentru legat) încap într-o mică cutie compartimentată. Chiar daca bazele sunt simple, anumite perioade din an iți dau bătăi de cap. Localizarea rămâne piatra de temelie a acestui stil de pescuit. Și nu numai. Dar nu este de ajuns. Degeaba ai găsit peştii, dacă abordezi greșit lucrurile.
Cantitatea de nadă
Chiar dacă ai un fond piscicol impresionant într-un bazin, nu înseamnă că vor sări din apă de bucurie că ai ajuns pe mal și vei arunca în apă mâncare. Uneori este bine să fi mai diplomat. Dar nu cu buzunarul. La pescuit rezultatele nu vin făcând economie la nadă. Și nu numai la nadă….
Diplomația ţine de o prezentare minimă corectă și bogată. Poți prinde mulți pesti cu puţină nadă de calitate. Dar să faci lucrurile să funcționeze, trebuie să înțelegi cum să abordezi aceasta strategie. Nu dai puțin și rar. Nu faci nimic în acest mod. Puțin și des este cheia.
Groundbait VS Pelete
Există și nade și pelete de calitate, la care dacă nu ai prins deja peşti, o vei face în viitor. În situația în care ai fost, ai prins și cu una și cu alta și nu ști ce să faci de data asta (ești indecis), vă trebui să alegi și să îți setezi obiective clare. Vreau să prind mult, vreau să prind repede, vreau să prind mare sau vreau să prind tot ce trage. Voi spune doar că nadele activează vadul foarte repede pe un carpodrom. Dar dacă nu le întreții (și asta este munca serioasă), crapii pleacă rapid.
Peletele sunt mai leneșe dar cu un efect pe termen mediu și lung nimicitor. Dacă ar fi să pun în ring pelete vs groundbait, în runda a treia (ca la box), nada este KO.
Fenomenul este perfect normal. Peletele se activează mai greu, dar în momentul în care au început să lucreze vor ţine peştii pe vad vreme lungă în așteptare.
Calitatea nadei
Prin calitate eu înțeleg un material de hrănire complex. Nu prețul reflectă calitatea unei nade. Conținutul este secretul. Cu cât există în rețetă mai mulți compuși, cu atât mai bine. Făinurile atât vegetale cât și animale, particulele care pot fi micropelete și suplimentele pe care le adaug pentru îmbogățire.
În pescuitul la feeder cu pelete, caut exclusiv acele produse care ştiu că functioneză. Cum le identific ? Simplu. Îmi aleg producătorul și încep ancheta. Youtube, Google și site-ul oficial. Verific și echipa din spate care promovează produsele în cauză. Analizez, notez ce ştiu că mă interesează și apoi ies la teste.
Abordarea în tehnica method
Când pescuiesc izolat, pe vaduri progresive, nu aștept minuni în primele două ore. Ştiu că voi recupera handicapul pe parcurs. Bonusul este că voi accesa exemplarele mai mari ale zonei în care pescuiesc. Garantat.
Îmi setez parametrii primelor două ore de pescuit de la care nu mă abat. Pe lângă localizare și nada, îmi aleg și prezentările. În aceasta partidă am preferat discreția. Anumite modificări meteorologice mi-au oferit această ocazie. Am reușit să aplic câteva tehnici care sunt pretabile schimbărilor bruște de temperatură. M.D.