Încă de la izbucnirea epidemiei de COVID-19 toți mai mulți sportivi, oameni de afaceri, persoane publice, dar și oameni simpli și-au arătat disponibilitatea de a se implica în lupta cu temutul virus. Dacă unii dintre ei au transmis mesaje de încurajare către semenii noștri și au făcut donații în bani, alții au ales să se implice direct.
Este și cazul antrenorului de arte marțiale, Mihai Vătafu, președintele clubului Ashihara Karate. În urmă cu câteva zile, Mihai Vătafu a citit în ziarul Libertatea, un articol scris de Cătălin Tolontan despre povestea celor doi români din Insulele Canare care au început să facă viziere pentru medici, după ce și-au văzut mica afacere închisă. Prin intermediul lui Tolontan, argeșeanul a luat legătura cu cei doi și a aflat de unde poate să-și cumpere o imprimantă 3D, pentru a face cel puțin 15-20 de mărși pe zi, care vor fi donate medicilor și polițiștilor. Pentru această imprimantă 3D, Vătafu a plătit 1200 de euro.
A comandat imprimanta în Cehia
Mihai are 43 de ani și este antrenor de arte marțiale de 24 de ani. Deține o agenție de turism care a fost puternic lovită de pandemia de coronavirus. Soția lui este biolog la un spital din Argeș și împreună au doi copii. Încă de la începutul pandemiei, Mihai s-a oferit voluntar să ajute oamenii care au nevoie de sprijin, iar acum vrea să-i ajute pe medici și polițiști: ”Am sunat-o pe doamna din Spania și mi-a dat un link din Cehia. Am făcut comanda. Utilajul este unul singur și am materie primă pentru 500 de viziere, pe care vreau să le dau medicilor și polițiștilor care sunt în stradă.”
Prioritate vor avea spitalele
Vătafu spune că imprimanta, materia primă și costurile de transport nu au depășit suma de 1.200 de euro, iar pachetul va ajunge în maxim o săptămână la Moșoaia, acolo unde locuiește: ”Este destul de micuță față de ce îmi imaginam eu. Doamna din Spania o să-mi facă instructajul, după care încep producția. Voi face în medie 15-20 măști pe zi. Voi face măștile într-un apartament din Pitești, împreună cu un prieten care are și el imprimantă 3D. Practic vom fi amândoi. Prioritate vor avea spitalele și polițiștii care se expun unor riscuri foarte mari. Au foarte puține viziere. Plasticul pe care îl voi folosi la aceste viziere se poate dezinfecta și refolosi”.
Asaltat de telefoane și de comenzi
Antrenorul argeșean spune că se va ocupa personal de livrarea vizierelor: ”După ce vor fi realizate, vizierele vor fi dezinfectate. Când sunt gata le dezinfectez, le ambalez cum trebuie și le voi duce personal în spitale și la sediul poliției, unde vor fi dezinfectate încă o dată. Vreau să vă spun că am primit foarte multe telefoane. Îmi cereau să le fac măști și viziere contracost. Le-am spus că nu le voi produce pentru bani și prioritate vor avea spitalele și instituțiile care au mare nevoie. După ce se va termina această nebunie, vom lua comenzi de la persoane fizice”. M.D.