Grefierii au blocat activitatea instanţei la Câmpulung!

0

Ca urmare a deci­zi­ei parla­men­ta­rilor de tăiere a pen­siilor speciale pentru grefieri, ieri la Câm­pulung au conti­nu­at protestele. Perso­nalul auxiliar a încetat lucrul şi au intrat în sălile de judecată numai pen­tru cauzele urgente, blocând în acest fel activitatea instanţei timp de două ore. Protestele vor con­ti­nua, spun sindica­liştii. B.Radu
Grefierii câmpulungeni au continuat protestul luni, 27 ianuarie, întrerupând total activitatea între orele 10.00 şi 12.00, timp în care nu au fost efectuate acte de procedură sau activitate specifică funcţiei fiecărui salariat în parte. Faţă de săp­­­­tămâna trecută, personalul auxiliar de specialitate nu a mai ieşit în faţa instituţiei.
Pentru ziua de 28 ianuarie, grefierii planificaţi în şedinţele de judecată au participat numai la judecarea cauzelor urgente şi a celor cu arestaţi şi nu au făcut niciun fel de activităţi specifice. Întregul personal a întrerupt total activitatea pe tot parcursul zilei, care a fost şi ziua votului în Plen a proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu.
Iată ce spun sindicaliştii!
“Inechităţile salariale trenează de mai bine de 10 ani, iar în ultimii 3 ani acestea au fost prezentate tuturor factorilor decidenți, indiferent de culoarea politică a acestora sau de cine a ocupat portofoliul la Justiţie, reprezentând una dintre revendicările categoriei noastre profesionale, nesoluţionate încă.“
Fiind de notorietate faptul că activitatea de judecată şi de urmărire penală este caracterizată de efectuarea de ore suplimentare, neplătite şi care nu se pot compensa cu timp liber corespunzător din cauza lipsei acute de personal, iar respectarea termenelor prevăzute de Codurile de procedură civilă şi penală şi regulamentele de ordine interioară ale instanţelor si parchetelor este posibilă doar cu efectuarea actelor procedurale de către grefierii din instanţe si parchete peste programul normal de lucru, chiar şi în zilele de sărbători legale şi de repaus săptămânal. În virtutea dreptului constituțional la liberă exprimare și în urma deciziei luate de organele colegiale de conducere ale organizațiilor noastre sindicale și profesionale, față de locul și rolul categoriei noastre profesionale în înfăptuirea actului de justiție, corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea:
– emiterea de urgenţă a unei adrese către Înalta Curte de Casaţie si Justiţie pentru sesizarea Curţii Constituţionale a României cu excepţia de neconstituționalitate a proiectului de lege Pl-x nr. 292/2019 si în ceea ce priveşte categoria personalului auxiliar de specialitate din instanţe si parchete;
– ralierea la formele de protest adoptate de magistraţi în cadrul Adunărilor generale ale judecătorilor şi procurorilor întrunite la nivelul fiecărei instanţe si unităţi de parchet, respectiv suspendarea judecării şi amânarea cauzelor, cu excepţia celor urgente;
– arhivele, registraturile şi birourile de informare şi relaţii cu publicul vor asigura numai 1/3 din programul de lucru cu publicul;
– refuzul muncii suplimentare începând cu data de 29 ianuarie 2020 şi notificarea angajatorilor în acest sens, ceea ce va conduce la întârzieri în efectuarea lucrărilor.
Se convoacă Adunarea Generală Extraordinară a SNGJ Dicasterial în data de 7 februarie 2020 pentru a hotărî sporirea formelor de protest ce vor fi adoptate în raport de soluţia pe care o va pronunţa Curtea Constituţională pe excepţia de neconstituționalitate şi dacă nu se va concretiza constituirea grupului de lucru interministerial în vederea rezolvării inechităţilor salariale”, au precizat reprezentanţii protestatarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.