Substanță otrăvitoare în alimentele pentru sugari

0



Avand în vedere nota de serviciu a Agenției Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor care are ca ca subiect ,, Prezența oxidului de etilenă peste limita de cuantificare în aditivul E410 (guma de Caruba)” DSV Argeș a luat mai multe măsuri la nivelul județului.


Aditivul E410 guma Caruba se adaugă în gemuri, jeleuri, marmelade, paste tartinabile, piureuri, în produse similare pe bază de fructe precum și în produsele cu conținut caloric scăzut, separat sau împreună cu alți aditivi în preparate postînțărcare, pentru sugarii sănătoși. De asemenea, se mai folosește în alimentele pentru sugari și pentru copii de vârstă mică la produsele pe bază de cereale, fără gluten, separat sau în amestec, cu aditivii E412, E414, E415, E440. Uneori, aditivul E410 se mai găsește în băuturi răcoritoare, sucuri, sosuri, maioneze, brânză proaspătă, smântână, lapte vegetal, deserturi, înghețată, jeleuri, gemuri mousse, creme și pateuri.

Operatorii economici notificați

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare Argeș a notificat toți operatorii economici din domeniul alimentar care procesează produse alimentare de origine animală și nonanimală de pe teritoriul judetuțui, despre prezența oxidului de etilenă în aditivul E410 folosit ca atare sau în unele mixuri, în procesul de fabricație al unor produse alimentare. Oxidul de etilenă este un gaz lichefiat, incolor, foarte toxic, foarte inflamabil, instabil și este clasificat ca substanță mutagenă/ cancerigenă. Acesta intră în compoziția unor pesticide. Guma de Caruba folosită ca aditiv în unele produse alimentare a fost tratată cu pesticide care conțin oxid de etilenă. Având în vedere impactul negativ pe care îl are această substanță asupra sănătățtii consumatorilor, legislația UE interzice folosirea acestuia și are toleranță zero pentru toate produsele alimentare care conțin acest aditiv (E410).

Produse alimentare retrase de pe piață

“Reprezentanții DSVSA Arges au prelucrat aceste informatii cu toți operatorii economici care produc, depozitează și comercializează produse alimentare care au în compoziție aditivul E410, cu obligația retragerii de la comercializare a acestora, informarea  consumatorilor și rechemarea de la consumatori a produselor neconforme, care conțin E 410.” a declarant directorul DSV Argeș, Sorin Sorescu. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.