Pop-up-uri folosite la crap

0
0


Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai; tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare pri­vind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În acest material vă prezentăm „Pop-up-uri folosite la crap”.
Informaţiile sunt oferite deexperții de Vlad Pavlovici, unul dintre cei mai cunoscuți pescari de crap din România, fondator al revistei „Aventuri la pescuit”, realizator de emisiuni TV la postul Fishing&Hunting.



Pop-up-urile sunt o momeală prezentă în bagajul celor mai mulți pescari de crap. La unii, găsești câteva cutii de strictă necesitate. La alții, găsești vaste colecții. Ambalate ca niște dropsuri viu colorate și cu un parfum care, la unele sortimente, ajunge să te drogheze, pop-up-urile au o enormă atracție asupra pescarilor, uneori mai mare decât asupra peștelui. În orice magazin specializat în pescuitul la crap, raftul cu pop-up-uri e printre cele mai vizitate.
Ce sunt pop-up-urile
În spatele diversității fantastice stă un detaliu interesant: pop-up-urile sunt printre cele mai misterioase nade în ceea ce privește rețetele. Deși informația despre pescuitul la crap e abundentă, nu găsești nicăieri rețete de mix de pop-up. Nimeni nu publică așa ceva. Am văzut sute de rețete pentru mixuri de boilies, dar niciuna pentru un mix de pop-up. Mixurile de pop-up sunt considerate un secret în industrie. Nici despre compoziția aromatică a pop-up-urilor pescarii nu știu mare lucru, dincolo de aroma principală, care e folosită în scop de reclamă – de pildă, pop-up cu aromă de ananas. Asta poate fi însă o informație incompletă. Pop-up-urile de calitate au rețete sofisticate, în care intră nu numai aroma de ananas care e trecută pe ambalaj, ci și alți aditivi, care pot fi la fel de importanți că aroma, dar rămân în umbră.
Diferența față de boiliesuri
Prin comparație, la boiliesurile obișnuite există o doza de transparență, în sensul că producătorul ne spune că a folosit făinuri de pește, făinuri de legătură, birdfood-uri, proteine lactice, arome, îndulcitori, uleiuri esențiale, stimulatori de apetit și cine știe ce altceva. E drept că publicul nu poate verifica mai nimic din informațiile astea și ele sunt date tot cu scop de reclamă, dar la pop-up-uri lipsesc cu desăvârșire. Dacă le-am avea, ar fi utile? După părerea mea, da. Ne-ar ajuta să înțelegem mai bine că diferență intre un pop-up complex și unul simplu e la fel de mare că diferență între un boilies nutritiv și echilibrat (să zicem HNV) și unul rudimentar (să zicem 50/50). Că și la boilies, aroma nu e singurul element de atrac­ție, chiar dacă e principalul lucru – și de multe ori singurul – la care se raportează pescarii.
Unde se face diferența
Mai simplu spus, dacă ai două pop-uri cu aromă de ananas, de la producători diferiți, și constați că prinzi mai bine cu unul, lucru care se întâmplă frecvent, explicația nu stă neapărat în aromă, deși bineînțeles că aromele de ananas nu sunt toate la fel. Poate sta în restul ingredientelor, despre care nu știm nimic. La pop-up-ul ineficient, poate că nici nu există restul ingredientelor. Poate că rețetă consta doar în mix, ou și aromă (și conservant, dacă e un pop-up shelf life). La celălalt, poate că rețeta e mai completă, de unde și faptul că e mai eficient. Diferențe subtile și greu descifrabile pentru public, care nu vede decât aroma de ananas trecută pe etichetă.
Ce trebuie să știe pescarii
Făcând abstracție de toate astea, ce ar trebui să știe un pescar nefamiliarizat cu pop-up-urile, că să le poată alege corect? Pentru început, ar fi bine să țină cont de modul în care sunt făcute, pentru că le va înțelege mai bine când le folosește. Structura lor e ușor de descifrat, ca metodă de producție. Majoritatea pop-up-urilor sunt rulate pe mixuri speciale de pop-up, mixuri cu făinuri ușoare, foarte flotante. Mixurile sunt fine, cu granulație redusă, fără semin­țe. Prin unele mixuri apar și semințe de niger izolate, dar sunt de decor, pentru că peștele nu mănâncă pop-up-ul, că să le aprecieze. O parte dintre aceste mixuri au culori deschise, alb-beige, că să poată include coloranți în faza de producție a pop-up-ului, dacă ar fi cazul. Altele sunt deja colorate intens, în general cu pigmenți fluo. Uneori, pop-up-urile pe mix de pop-up sunt numite și „hi attract”, pop-up-uri de mare atracție, înțelegând prin asta că elementul lor cheie sunt atractanții. Mixul joacă aici doar rolul de suport pentru atractanți.
Pop-up-uri pe mix de boilies
O categorie restrânsă de pop-up-uri e cea formulată pe mixuri de boilies. În acest caz nu se folosesc mixuri speciale, ci mix de boilies standard, căruia îi sunt adăugate elemente flotante, de obicei granule de plută, și eventual un liant care să lege mai bine pluta de făinurile din mix. Partea lichidă a pop-up-ului e și ea aceeași ca în boilies, eventual în proporție mai concentrată. Scopul acestei metode e să producă un boilies flotant asemănător cu boiliesurile scufundătoare utilizate că nadă și ca momeală.
Există situații în care aceste pop-up-uri prind mai bine decât pop-up-urile clasice, pe mix de pop-up. Mai au și avantajul că își păstrează mai bine flotabilitatea pe termen lung și sunt și mai dure, deci mai puțin vulnerabile în fața peștilor mici.
Cum îl deosebim de celelalte
Înrudite cu ele sunt pop-up-urile din mix de boilies cu insert de plută. Aici mixul nu e combinat cu granule de plută, e rulat în jurul unei bile de pluta. Că aspect, pop-up-ul e identic cu bila scufundătoare. Fără să-l bagi în apă, nu îl poți deosebi de boiliesurile obișnuite. Sunt pop-up-urile cu cea mai mare flotabilitate pe termen lung și pot fi preferate de cei care își lasă montura în poziție 24-48 de ore. Sunt însă și cele mai scumpe. Se adaugă costul bilelor de plută și, în plus, nu se pot rula pe mașini și nici măcar pe mese, trebuie rulate mai întăi manual, că să învelești bila de plută într-un strat de pastă de boilies. Prețul ridicat îi descurajează pe cei mai mulți pescari să le încerce. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.