Guvernul a mărit subvenţiile partidelor

1
0

  • ONG-urile acuză că rectificarea a fost făcută„ pe ascuns”



Mai multe ONG-uri acuză Guvernul Cîţu că ar fi mărit subvenţiile acordate partidelor „ pe ascuns”. Asta deşi, premierul declarase că sumele acordate formaţiunilor politice nu vor depăşi valoarea de anul trecut. Cu toate acestae subvenţiile au fost suplimentate cu circa 90 de milioane de lei, asta în condiţiile în care partidele nu cheltuiau nici banii pe care îi primeau.


Într-o declarație din 7 septembrie, citată atât pe site-ul Radio Europa Liberă, cât și în comunicatul Expert Forum, premierul Florin Cîțu declara că subvențiile pentru partide nu vor depăși sumele acordate anul trecut. Totuși, din rectificarea bugetară aprobată de Guvern în ședința de marţi, reiese că formațiunile politice vor primi cu 90 de milioane de lei mai mult decât era prevăzut în bugetul trecut prin Parlament la finele anului trecut. În bugetul din 2020 făcut pentru 2021, alocarea pentru partide era de 162 de milioane de lei. Însă, conform rectificării bugetare aprobate în ședința de marți a Executivului, subvenția a crescut la peste 250 de milioane de lei

Suplimentare cu 90 milioane lei

Mai multe ONG-uri, între el şi Expert Forum, protestează față de creșterea nejustificată a sumelor alocate pentru subvențiile partidelor politice. „Am luat la cunoștință din declarația publică a premierului Florin Cîțu din data de 7 septembrie că s-a aprobat o suplimentare a fondurilor astfel încât să ajungă la nivelul de anul trecut, la solicitarea Autorității Electorale Permanente. Astfel, ne arătăm nemulțumirea față de o alocare de aproape 90 de milioane lei, care suplimentează bugetele deja mari ale partidelor politice” a transmis Epert Forum.

Premierul anunţase că va tăia din subvenţii

Premierul Florin Cîțu declara în 2020 că va tăia subvenția pentru a face economii substanțiale la bugetul pentru anul următor: ”Lucrez la bugetul pentru 2021 și exact ca în 2020 voi propune economii REALE la bugetul de stat prin: tăierea cu un procent SEMNIFICATIV a subvenției pentru partidele politice și în 2021. În 2020, deși an electoral, am tăiat subvenția pentru partidele politice cu 30%. Marcel Ciolacu, așa se fac economii substanțiale la bugetul pentru anul viitor.”

Cu toate acestea, în luna august a fost înaintată o propunere de majorare cu aproape 100 de milioane de lei.

Iniţial Guvernul renunţase la acestă suplimnetare apoi s-a aflat că această suplimentare va exista spusn reprezentanţii ONG-urilor.  M.Sandu


1 COMENTARIU

  1. Asta era ultima problema ramasa nerezolvata.
    Pentru sanatate, camine de batrani sau copii, pentru alocatii nu sunt bani.
    Pentru partide sunt.
    Sa va ia dracu” pe toti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.