Guvernul a demis joi prin Hotărâre de Guvern toți prefecții și subprefecții USR-PLUS. Printre aceştia se numără şi prefectul de Argeş, Emilia Mateescu. USR-PLUS avea 14 prefecți și 28 de subprefecți. Măsura vine după ce miercuri, premierul Florin Cîţu a demis mai mulţi secretari de stat, subsecretari și consilieri de stat care au fost susținuți de USR-PLUS. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.
Prefecții și subprefecții USR PLUS au fost demiși prin hotărâre de Guvern. Alianța avea 14 prefecți și 28 de suprefecți. Hotărârea a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern. Funcțiile prefecților demiși vor fi preluate de subprefecți din județ. Nu va fi numit nimeni pe acele locuri, a spus premierul Florin Cîțu. Premierul a precizat, după ședința de Guvern, că a decis să nu numească alți prefecți pentru că subprefecții care vor prelua atribuțiile cunosc deja bine situația din teren.
„Mă întorc la activitatea mea”
Printre cei care şi-au pierdut funcţia se numără şi Emilia Mateescu, cea care devenise prefect de Argeş în luna martie a acestui an. Ieri imediat după ce a fost anunţată demiterea am contactat-o telefonic pe Emilia Mateescu.
Acesta ne-a declarat: „Nu m-au anunţat dar bănuiesc că sunt şi eu (n.r. demisă) Eu am serviciu! Ce să vă zic? Revin la activitatea mea. Ce se poate face după ce eşti demis?
Îți vezi de viaţă mai departe. Eu o să fac politică în continuare, merg alături de colegii mei. Eu sunt împotriva hoţiei, a minciunii pentru că nu de asta am intrat în politică. Apreciez decizia colegilor mei de la Bucureşti, este foarte sănătoasă pentru noi toţi, pentru toată societatea.
Singura cale este să nu mai mintă politicienii. Funcţia este o formă de manifestare a puterii politice în stat care se dă şi se ia la un anumit moment. Cum să fiu supărată? De când eşti numit într-o astfel de funcţie ştii că se poate întâmpla să fii şi demis. Nimic din ceea ce-ţi poate fi luat nu-ţi aparţine. Nu-mi aparţinea, nu simt pierdere.
Problemele adevărate ale unor persoane sunt cele de sănătate, de viaţă şi de moarte. Acestea sunt efemere.
Am anticipat, aproape de săptămâna trecută am avut o senzaţie chiar dacă nu era stabilită de la centru această direcţe. Am văzut că începe să domine minciuna. Mă refer la domnul Cîţu. Ştiu că într-adevăr urma să folosească PNDL-ul pe care urma să îl dea doar la clientela lor. Am observat şi eu, nu ma pot face că nu observ”, a declarat Emilia Mateescu, aflată încă la serviciu, în calitate de prefect. Înainte să devină reprezentantul Guvernului în teritoriu, Emilia Mateescu era executor judecătoresc.
Atribuţiile preluate de subprefecţi!
„ Am văzut la TV că atribuţiile o să fie preluate de subprefecţi şi că o să dea Ministerul Administraţiei şi Internelor un ordin. Nu ştiu de ce nu numesc prefect, că încurcate sunt minţile în acest moment.
În ultima perioadă am văzut că sunt numai exerciţii de imagine. În momentul de faţă nu există un motiv pentru care un prefect USR să fie dat afară din motive imputabile lui.
Sper ca PNL să găsească un om puternic şi pe interior, nu să fie condus de frică. Eu oricum plecam că aveam şi eu două zile de concediu mâine şi luni. Îmi pare rău că ştiu că am început să fac nişte lucruri. Cel care va veni are mult de muncă, pentru că sunt multe de făcut la Prefectură. Altfel, viaţa mea era mai liniştită înainte” , a încheiat aceasta.
Deputalul Moşteanu, înainte de demitere: Colegii mei rămân acolo!
Deputatul Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, declarase că membrii de partid care ocupă funcţii în eşalonul doi al Guvernului nu îşi vor da demisia.„Colegii mei rămân acolo. Ăsta nu este guvernul lui Florin Cîţu. Florin Cîţu a fost pus să îl coneducă, să administreze acest guvern de coaliţie. A dovedit că nu poate, însă nu este guvernul dânsului.
Dacă vrea să îi dea afară, să îi dea afară. La câte abuzuri a făcut Florin Cîţu în perioada asta, nu m-ar mira să mai facă încă unul”, a spus Moşteanu.n
M.Sandu