Evenimentele zilei

0



✓ 1187: Sultanul Saladin începe Asediul Ierusalimului, care va dura până pe 2 octombrie și va duce la căderea Regatului Ierusalimului. Aceasta declanșează a treia cruciadă în scopul recuceririi acestei cetăți de către creștini pentru a doua oară.
✓ 1347: Prima atestare documentară al orașului Baia Mare, printr-un act emis de cancelaria regelui Ludovic I al Ungariei.
✓ 1378: Cardinalul Robert de Geneva este ales Papa Clement al VII-lea, începând schisma papală.
✓ 1459: Prima mențiune documentară a cetății Bucureștilor, într-un hrisov al lui Vlad Țepeș redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești.[1]
✓ 1519: Navigatorul Ferdinand Magellan a plecat de la Sanlúcar de Barrameda în călătoria sa în jurul lumii.
✓ 1702: A fost inaugurat Palatul de la Mogoșoaia, așa cum stă scris pe pisania din foișorul de pe latura de răsărit a palatului.
✓ 1792: Bătălia de la Valmy: Armata prusacă a generalului Karl Wilhelm Ferdinand de Braunschweig este înfrântă de armata franceză. Ca urmare a acestei victorii, la 21 septembrie 1792, va fi proclamată Republica Franceză.
✓ 1811: Napoleon o alungă din Paris pe Madame de Récamier, la șapte ani după ce a făcut același gest față de prietena ei, Madame de Staël. ✓ 1854: A început Războiul Crimeii, cu o victorie franco-britanică în bătălia de la Alma.
✓ 1860: Prințul de Wales (mai târziu regele Eduard al VII-lea al Regatului Unit) vizitează Statele Unite.
✓ 1863: Bătălia de pe Chickamauga din timpul Războiului Civil American se încheie cu o victorie confederată.
✓ 1880: Orașul Buenos Aires este declarat capitala Republicii Argentina.
✓ 1904: Frații Wright au rezolvat problemele de control al zborului obținând viraje controlate pe un circuit de 1,5 km, urmate de zboruri de cinci minute în săptămânile următoare.[2]
✓ 1913: A avut loc primul meci oficial de rugbi din România.