În week-end s-a desfășurat la Mioveni, festivalul “ORDESSOS FEST”, ediția a II-a. Cu această ocazie, pe platoul din Zona de Picnic Făget s-au derulat inedite lecții de istorie și civilizație antică.
Cele peste 150 de personaje au încântat publicul prin activități de reconstituire istorică și alte elemente care redau atmosfera unei lumi de acum 2000 de ani. Pe parcursul zilelor, înarmați cu un arsenal de arme antice, armuri strălucitoare, coifuri, zale și podoabe manufacturate cele două armate, cea a cuceritorilor romani și cea a vitejilor daci și-au etalat ținutele în fața publicului. Programul a fost unul diversificat în afara numeroaselor ateliere demonstrative și interactive (gastronomie, țesut, olărit, fierărie, pielărie, zale, monetărie), au avut loc și lupte de gladiatori, concurs de pentatlon antic, târg de sclavi, precum și o confruntare epică între legiunile romane și trupele dacilor și aliaților acestora din lumea barbară. Festivalul a fost organizat de către Asociația Historia Renascita cu sprijinul Centrului Cultural, Consiliului Local Mioveni și SC Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni SRL.
Lupte de gladiatori
Ordessos Fest s-a desfășurat pe durata a trei zile, cu participarea a 150 de personaje, de la 2 la 80 ani și 5 asociații de reconstituiri istorice – Garda Apulum (Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului și Ludus Apulensis) din Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna din Cluj Napoca, Omnis Barbaria din Satu Mare, Nimfele Dace din Zalău și Historia Renascita din Argeș. Pe parcursul manifestărilor au avut așadar lupte de gladiatori, conflicte daco-romane, bătălii între legiunile romane și triburile barbare, ateliere de gastronomie, țesut, olărit, fierărie, pielărie, zale, monetări, concurs de pentatlon antic, târg de sclavi, demonstrații militare precum și o confruntare epică între legiunile romane și trupele dacilor și aliaților acestora din lumea barbară. Pe parcursul zilelor Orașul Mioveni a fost gazda unei aventuri inedite în lumea antică, întoarcerea în timp cu două milenii în urmă, în vremea dacilor și romanilor, vremurile în care trăiau, luptau și munceau strămoșii noștri.
Scopul principal al festivalului a fost promovarea patrimoniului dacic într-o manieră modernă. S.M.