26 de persoane vor fi trimise în judecată într-un amplu dosar de contrabandă cu ţigări instrumentat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești. În dosar au fost iniţial, 45 de persoane suspecte, o parte dintre cei anchetaţi achitând prejudiciul adus statului, în valoare totală de 1.350.000 lei. În cursul anchetei au fost constituit un dosar cu zeci de volume, acestea fiind transportate la Parchet în mai multe rânduri, cu maşina. Numai referatul de trimitere în judecată întocmit de oamenii legii numără 180 de pagini!
În cadrul dosarului au fost efectuate cercetări față de 45 de persoane, din județele Argeș, Botoșani, Ilfov, Călărași și municipiul București. La debutul anchetei, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, față de 26 de persoane, iar ulterior, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești i-a prezentat instanței care a dispus măsura arestului preventiv față de 9 dintre acestea.Din cercetări s-a stabilit că în perioada 2013-2014, suspecţii au achiziţionat şi au vândut țigarete de contrabandă, de provenienţă Republica Moldova și Ucraina. Cu acest scop au creat pe raza județelor menționate, un circuit de colectare, depozitare, transport și comercializare a ţigărilor nefiscalizate.
Măsuri asiguratorii pe bunurile suspecţilor
„Prejudiciul stabilit ca urmare a activității infracționale este de 1.350.000 de lei, din care a fost recuperată în numerar și suma de 171.000 de lei. De asemenea, în cauză au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile (terenuri, apartamente și autoturisme) aparținând inculpaților. Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au finalizat cercetările privind săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu țigări nefiscalizate. Dosarul cauzei urmează să fie înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de trimitere în judecată”, anunţă IPJ Argeş.Ancheta a fost una de anvergură având în vedere că s-au făcut cercetări în mai multe judeţe. De asemenea au fost audiate peste o sută de persoane. În cei şase ani cât au durat cercetările au fost constituite zeci de volume cu probe, declaraţii, planşe foto, pentru transportul lor la procuror, poliţiştii fiind nevoiţi să facă mai multe drumuri cu maşina. Pentru a realiza complexitatea dosarului şi multitudinea de documente şi acte procedurale, amintim că numai referatul de trimitere în judecată numără 180 de pagini. M.Sandu