Muzeul Județean Argeş prezent la o expoziție organizată la Madrid

0



Acum câteva zile, la Madrid, a avut loc ceremonia de inaugurare a expoziției „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, coordonată de Muzeul Național de Istorie a Românei.


Expoziția reunește 838 de artefacte excepționale din colecțiile a 40 de muzee din România, marcând astfel 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei. Muzeul Județean Argeş este prezent în cadrul acestei expoziții cu un număr de 33 de piese datate în intervalul secolelor VII i Hr.-I d. Hr. cele mai multe dintre ele clasate la categoria tezaur.
Demersul expozițional este prima prezență de acest tip în spațiul cultural al Regatului Spaniei şi este structurat cronologic în șase teme generice, acoperind fenomenele de civilizație specifice începând cu finalul primei epoci a fierului şi conexiunile cu lumea scitică, trecând apoi prin civilizația „La Tène” pe teritoriul României, prin istoria provinciilor romane Dacia și Moesia Inferior şi a spațiului ce nu a fost înglobat în Imperial Roman, pentru a conduce apoi vizitatorul în perioada secolelor IV-VII A.D.., esențială pentru transformarea continentului european.

Deschisă pentru public până în ianuarie

Expoziția „Tezaure arheologice din România. Radacini dacice şi romane” va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii ianuarie 2022.dăcini dacice și romane”, coordonată de Muzeul Național de Istorie a Românei, urmând ca începând de mâine, expoziția să fie deschisă publicului larg. Expoziția reunește 838 de artefacte excepționale din colecțiile a 40 de muzee din România, marcând astfel 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei. Muzeul Județean Argeş este prezent în cadrul acestei expoziții cu un număr de 33 de piese datate în intervalul secolelor VII i Hr.-I d. Hr. cele mai multe dintre ele clasate la categoria tezaur.

Șase teme generice

Demersul expozițional este prima prezență de acest tip în spațiul cultural al Regatului Spaniei şi este structurat cronologic în șase teme generice, acoperind fenomenele de civilizație specifice începând cu finalul primei epoci a fierului şi conexiunile cu lumea scitică, trecând apoi prin civilizația „La Tène” pe teritoriul României, prin istoria provinciilor romane Dacia și Moesia Inferior şi a spațiului ce nu a fost înglobat în Imperial Roman, pentru a conduce apoi vizitatorul în perioada secolelor IV-VII A.D.., esențială pentru transformarea continentului european.  M.D.