Începe Festivalul Național de Teatru Ludicus

0

  • Spectacolele pot fi urmărite numai online
  • Publicul nu va avea acces din cauza pandemiei
  • Se vor acorda 18 premii



Mâine se va da start unei noi ediții a „Festivalului Național de Teatru Ludicus“, manifestare dedicată exclusiv tinerilor artiști amatori. Evenimentul devenit deja tradiţie şi ajuns anul acesta la ediţia a XVII-a este organizat de Centrul Cultural Mioveni, Consiliul Local și Primăria oraşului Mioveni, în perioada 15-17 octombrie.


Dată fiind situația actuală, evenimentul se va desfășura fără participarea publicului, ci doar în format online, spectacolele putând fi urmărite în direct, pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Mioveni. În competiţia din acest an, în urma preselecției au fost acceptate un număr de 6 trupe, împărțite în două categorii de vârstă. La categoria gimnaziu (10-14 ani) vor participa trupele Victory of Art (București) și Ad-hoc (Pitești), iar la categoria liceu (14 – 18 ani) vor concura trupele Acting-Up (București), Atelierul de Teatru (Botoșani), Phantasia (Craiova) și Victory of Art (București).

Lovit de fulger

Din culisele “Festivalului Naţional de Teatru Ludicus” am aflat câteva detalii despre piesele pe care tinerii actori le vor pune în scenă. Trupa de teatru Victory of Art din București va prezenta la secțiunea gimnaziu spectacolul “Charlie și Fabrica de Ciocolata” de Roald Dahl, în regia Julietei Georoiu, asistenți de regie Ioana Dragomir și Crina Dumitrașcu. Cea de-a doua trupă participantă la categoria gimnaziu este trupa de teatru Ad-Hoc din Piteşti. Aceştia vor prezenta spectacolul “Lovit de fulger” de Chris Colfer, în regia lui Mihai Savu.

Categoria liceu

La categoria liceu sesiunea este deschisă de Trupa de teatru Acting-Up, care va prezenta spectacolul “Tumult” o adaptare de Diana Mănăilă după „How to survive in a Shakespeare play” de Don Zolidis, în regia lui George Lepădatu și a Dianei Mănăilă.
Atelierul de teatru din Botoșani propune juriului o dezbatere în spectacolul “Antisocial” de Bogdan Georgescu, spectacol coordonat de Lenuș Moraru și Gelu Rîșca. Trupa Phantasia din Craiova propune un spectacol de improvizație şi mișcare scenică, în regia Danielei Cazacu Grujdin. Victory of Art din Bucureşti vor aduce pe scena din Mioveni spectacolul “Împăratul Muștelor” de William Golding, în regia lui Petru Georoiu.

18 premii

La ediția din acest an, juriul va acorda nu mai puțin de 18 premii la diverse categorii precum cea mai bună regie, cea mai bună scenografie, cea mai bună coregrafie, cel mai bun afiş, cel mai bun actor în rol principal, cel mai bun actor în rol secundar și, evident, până la marele premiu pentru cea mai bună trupă din concurs. Așadar, iubitorii de teatru, sunt invitați în acest weekend, să urmărească din fața ecranelor, în direct pe pagina https://www.facebook.com/centrulculturalmioveniro o serie de spectacole originale și interesante, care îi vor binedispune sau chiar îi vor încânta.
Cine sunt participanții și piesele prezentate

Victory of Art

Trupa de teatru Victory of Art din București va aduce pe scena din Mioveni spectacolul Împăratul muștelor de William Golding, în regia lui Petru Georoiu. Un grup de copii scapă cu viață din catastrofa prăbușirii unui avion și încearcă să supraviețuiască pe o insulă pustie din mijlocul Pacificului. Însă ceea ce ar putea fi aventura vieții lor, o nouă robinsonadă departe de adulți și de regulile acestora, se transformă într-un coșmar ucigător de vise: ura ia locul inocenței și crima se înstăpânește peste o lume care-și rătăcește busola. O parabolă de o forță incredibilă care ne oferă un răspuns deopotrivă crud și realist la întrebarea: este libertatea absolută calea spre paradis?

Ad- Hoc

Cea de-a doua trupă care poate fi văzută la Festivalul Naţional de Teatru Ludicus este Trupa de teatru Ad-Hoc din Piteşti. Aceştia vor prezenta spectacolul Lovit de fulger de Chris Colfer, în regia Mihai Savu. Visând de mică să urmeze cursurile unei celebre facultăţi, Cindy află de abia la vârsta adolescenţei că să fii președintele unui club de scriitori nu este de ajuns pentru a-i impresiona pe oficialii colegiului. Nerenunțând la visul ei, Cindy pune bazele unei reviste de literatură, obținând toate aprobările necesare, problema era însă obținerea unor articole care să umple paginile revistei. Deoarece majoritatea elevilor erau dezinteresați de tot ce însemna literatura, tânăra va porni o acțiune de șantaj în masă, cu scopul de a obține articolele necesare publicării.

Acting Up

Trupa de teatru Acting Up va prezenta spectacolul Tumult adaptare de Diana Mănăilă după „How to survive in a Shakespeare play” de Don Zolidis în regia lui George Lepădatu și a Dianei Mănăilă. Spectacolul propune o viziune diferită a tragediilor lui William Shakespeare prin reinterpretarea și găsirea unor soluții prin care personajele ar fi putut supraviețui. Prin apariția unor caractere cheie, succesiunea întâmplărilor capătă o turnură fericită. Fiecare scenă este tratată cu umorul specific adolescentin, având în vedere că structura marelui dramaturg este adusă în contemporan.

Atelierul de Teatru

Atelierul de Teatru din Botoșani vă propune o dezbatere în spectacolul Antisocial de Bogdan Georgescu, spectacol coordonat de Lenuș Moraru și Gelu Rîșca. ANTISOCIAL, un spectacol al „adevărului”, al reacțiilor la cald și al consecințelor. Este libertatea de expresie sau nu „liberă”? Au întrecut elevii limita, profesorii au rămas fără toleranță sau părinții sunt prea nepăsători? Are cineva vreo vină, trebuie cineva pedepsit sau mereu vor exista asemenea situații?

Birlic din Fălticeni

Trupa de teatru Birlic din Fălticeni va prezenta spectacolul Soțul păcălit după Molière, în regia Anei-Maria Fasolă. Deși se trage dintr-o familie umilă, George Dandin este un bărbat foarte bogat. Banii pot cumpăra multe lucruri, inclusiv un bun renume, dar nu pot asigura fidelitatea. Darurile pe care i le face frumoasei lui soții sunt nenumărate. Însă, din păcate, ele nu satisfac şi anumite nevoi esențiale… Chiar dacă Angelica este nobilă, tinerețea o îndeamnă la fapte nechibzuite. George Dandin are multe de pătimit de pe urma năbădăioasei sale neveste şi a rudelor ei încrezute. Un spectacol reconfortant, care sperăm să vă binedispună. Vă invităm la o seară de pomină, al cărei singur păgubaș rămâne doar bietul încornorat…

Phantasia din Craiova

Trupa de teatru Phantasia din Craiova propune un spectacol de improvizație şi mișcare scenică, în regia Danielei Cazacu Grujdin. Peripețiile Karynei, este un spectacol de mișcare scenică și improvizație, care ne prezintă lunga și anevoioasa călătorie a unei tinere, în căutarea iubirii adevărate. Sperăm că veți plânge și veți râde alături de personajul principal, care va trece prin experiențe de neuitat iar la finalul călătoriei Karynei, să fie așa cum v-ați așteptat.  S.M.