- Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit
Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă vom prezenta prima parte din ”Bazele pescuitului la novac şi fitofag”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară. În cele ce urmează Ionuț Constantinescu, campion național în pescuitul crapului, va detalia pescuitul la aceste specii.
De-a lungul anilor, speciile novac (Hypophthalmichthys nobilis) și sânger(Hypophthalmichthys molitrix) au primit diverse denumiri. Pe baza originilor, aceste 2 specii au fost încadrate inițial ca fiind crapi chinezești. Următoarea clasificare a fost realizată asupra sângerului care a devenit adesea fitofag. Deși aceste etichete par îndreptățite, nu sunt tocmai exacte. Amurul poate fi considerat cu ușurință crap chinezesc, iar sângerul este fitofag precum și novacul ori amurul.
Se hrănesc prin absorţie
Indiferent de ce preferă novacii și sângerii să mănânce sau de denumirile date de pescari, trebuie să reținem un aspect esențial. Ambele specii se hrănesc prin absorție, filtrând apa pentru a reține hrana. De asemeni, novacii și sângerii au un aspect corporal diferit. Novacul prezintă un colorit închis cu nuanțe gri și negre. Sângerul are culoare argintie, ce poate căpăta tente roșiatice atunci când corpul peștelui este atins, de unde și denumirile de sânger sau silver crap – crap argintiu în limba engleză.Mult timp novacii și sângerii au fost catalogați ca fiind specii ce nu pot fi prinse prin metode de pescuit sportiv, decât accidental. Cum pescuitul se află într-o continuă evoluție, inevitabil au apărut metode și tehnici de prindere sportivă dedicate novacilor și sângerilor. Toate metodele dezvoltate se bazează pe modul de hrănire al acestor pești.
Nu putem pescui selectiv
Pescarii din Asia de Est observând comportamentul și obiceiurile de hrănire ale ,,fitofagilor” au conceput diferite nade și monturi. Acestea au fost preluate, îmbunătățite si adaptate de pescarii altor ţări europeene pe cuprinsul cărora se regăsesc cele 2 specii. Mitul că novacul/sângerul ,,nu se prinde la cârlig” a fost așadar demontat, în prezent existând o varietate largă de echipamente dedicate acestui stil de pescuit. Adevărul este că mulți pescari și-ar dori să prindă novac ori sânger dar nu știu ce pași au de urmat. Scopul articolului de față este de a familiariza pescarii cu pescuitul la aceste specii. Atât novacii cât și sângerii pot atinge dimensiuni considerabile (uneori 40-50 kg) fiind pești ideali atât pentru dril cât și pentru consum. De reținut că nu putem pescui selectiv la fiecare specie în parte deoarece novacii și sângerii au aceași metodă de hrănire. În continuare voi descrie cu exactitate diverse modalități prin care putem pescui cu succes la novac/sânger, echipamentul necesar, monturi, nade momeli și alte elemente importante ale acestui stil de pescuit.
Echipamentul necesar
Când spui novac sau sânger gândul pleacă inevitabil câtre un echipament de forță. Drilurile sunt brutale, acești pești fiind greu de stăpânit. ,,Chinezeștii” sunt echivalentul catârilor în pescuit. De regulă, pe parcusul drilului înoată hotărât într-o singură direcție, fiind dificil de întors. Dacă avem de a face cu exemplare mari, imediat după întepare pot lua zeci de metri de fir. Așadar echipamentul trebuie să fie ales în consecință. O variantă comodă și foarte eficientă este utilizarea ansamblului folosit în pescuitul la crap. Desigur, sunt necesare ceva adaptări, mai ales în ce privește firele principale puse pe mulinete. Indiferent de echipamentul utilizat, este necesar să avem în vedere în primul rând rezistența acestuia, deoarece chiar și peștii de 3-4 kg pot pune probleme semnificative.
2.1. Lansetă
Lansetele ideale în pescuitul novacului sunt cele din 2 tronsoane. O lansetă construită astfel va avea rezistență sporită la rupere comparativ cu o lansetă din mai multe bucăti ce prezintă câteva puncte slabe în plus. De preferat sunt lansetele lungi de 3.6-3.9 m, pentru ca vor asigura un control mai bun al peștelui în dril. Variantele scurte pot fi utilizate cu succes în zonele în care cele lungi nu pot fi folosite în siguranță, dacă prezintă parametrii similari în ce privește puterea de aruncarea și calitatea materialelor din care sunt realizate. Putem alege atât lansete clasice, din carbon, compozit ori din fibră de sticlă. Dacă dorim să apelăm la modele ceva mai scurte trebuie să ne asigurăm că au puterea de aruncare potrivită. În cazul lansetelor de crap, o putere minimă pleacă din jurul valorii de 3 lbs, în timp ce pentru celelalte categorii de lansetele sunt indicate cele ce pot arunca măcar 100-120 gr. Chiar dacă nu vom lansa astfel de greutăți, avem nevoie de lansete pe care să ne putem baza în dril.
2.2. Mulinetă
Precum lansetele, mulinetele vor fi unele rezistente, capabile să facă față celor mai solicitante driluri. Mărimile ideale încep de la 6000-8000, ajungând până la 14000. Pentru a fi folosite în siguranță, pe lângă marime este necesar ca mulinetele să îndeplinească o serie de caracteristici. Angrenaje solide și corp metalic! Așa zisele ,,mulinete de forță” sunt cele mai recomandate în pescuitul novacului/sângerului. Mulinetele ce prezintă componente de slabă calitate realizate din materiale inferioare pot ceda în dril fiind astfel de evitat. Tamburi de capacitate ridicată! Tamburii potriviți pentru pescuitul ,,chinezeștilor” trebuie să poate înmagazina o cantiate suficientă de fir. Pe lângă distanța la care lansăm montura, avem nevoie de încă o rezervă de fir de minim 70-80 m. Novacii/sângerii pot derula mult fir după momentul întepării. De aceea, sunt indicate mulinetele cu tamburi generoși de cel puțin 6000-8000, pe care încap suficient fir pentru a face față evadărilor oferite de acești pești. Frâna rapidă (quick drag)! Deși pot fi folosite și mulinete fără frână rapidă, cele ce sunt prevăzute acest sistem ne vor oferi un avantaj vizibil pe parcursul drilului. Quick drag-ul este potrivit pentru plecările rapide ale novacilor/sângerilor. Un alt avantaj este că frâna poate fi strânsă în doar câteva fracțiuni de secundă la capacitate maximă pentru a împiedica peștii să ajungă în zone cu agătătură în care îî putem pierde.
2.3. Fire
Asemeni lansetelor și mulinetelor, criteriul de bază al alegerii firului este rezistența. Pentru pescuitul novacului/sângerului sunt indicate firele monofilament cu grosime de minim 0.35-0.40 mm. Coborârea sub aceste diametre este indicată doar în situațiile în care din cauza firului gros nu putem plasa monturile în zonele frecventate de pești, și un fir ceva mai subțire va permite acest lucru. Firele ceva mai fine sunt de altfel indicate și celor care doresc să aibă parte de driluri ceva mai lungi pescuind cu echipament ca atare. Personal, prefer firele de 0.40 mm deoarece oferă siguranță în dril. Pentru apele curgătoare, în special în zonele cu agățătură masivă pot fi utilizate fire monofilament cu diametre de 0.45-0.5, ori chiar fire textile de 0.30-0.40 pentru situații extreme. Pentru pescuitul novacului/sângerului sunt indicate fire cu elongație redusă și rezistență sporită la abraziune. Precum crapii, ,,fitofagii” au tendința de a căuta zonele cu obstacole. Astfel sunt indicate firele rigide cu elongație scăzută menite să ne asigure un control adecvat al peștilor în dril. Rezistența la abraziune a firului va împiedica ruperea acestuia în cazul în care firul se va freca de diferite structuri submerse, crescându-ne astfel șansele de a aduce peștele în minciog.
2.4. Sisteme de avertizare
Sistemele de avertizare sunt necesare atunci când pescuim la novac/sânger pe substrat. Sunt indicați avertizorii sonori și swingerii pentru a semnaliza și cele mai fine trăsături. Adesea în pescuitul novacului putem prinde carași, plătici ori alte specii de ciprinide de talie redusă. Din acest motiv, este recomandată o metodă de semnalizare precisă. Până la urmă și clasicele bambine ori clopoței își vor face treaba, dacă peștii pașnici de talie mică nu ne deranjează frecvent, ori putem pescui ,,la vârf” dacă sensibilitatea lansetei ne permite. Pescuitul novacului folosind pluta nu necesită folosirea unor avertizori, pluta fiind indicatorul trăsăturilor.
2.5. Minciog
Sunt recomandate minciogurile cu deschidere largă, plasă rezistentă și coadă solidă. De regulă vom alege tipul de minciog în funcție de talia novacilor/sângerilor pe care îi urmărim. O variantă optimă o constituie cele clasice de crap, cu deschidere de cca. 1 m, în interiorul cărora vor încăpea chiar și cele mai mari exemplare. M.D.