Vă spun ceva, dar să nu vă supărați

13

Din punctul meu de vedere



Încep ușor, piano, fiindcă la vreme de pandemie avem tot timpul din lume, cel puțin noi, jurnaliștii. Mai întâi, pentru a intra în logica articolului, vreau să vă supărați, ca și mine, pe criminalii de pe internet care vă spun că nu e nicio problemă cu coronavirusul, e doar un fel de gripă, poate chiar mai ușoară. Nu vă cer să vă supărați și pe domnul Klaus Iohannis, la vremea când ne spunea același lucru se gândea doar la ainticipate, dar asta este altă problemă.


Pentru mine și sper că și pentru voi, dedine din ce în ce mai supărătoare atitudinea celor care vor să convingă populația că pandemia este o făcătură a unor forțe care conspiră împotriva populației. Sunt folosite tot felul de statistici referitoare la mortalitatea cauzată de gripa sezonieră, de cancer,infract sau diabet, în scopul de a demonstra că nu e nicio problemă cu Covid – 19.
Cu scuzele de rigoare, cunoscând pe vreo câțiva dintre propagandiștii acestei teorii, tare aș vrea să îi văd la terapie intensivă cerșind un aparat de ventitație pulmonară. Și să fie, desigur, salvați, dar să tragă o sperietură soră cu moartea.
Observațiile empirice arată că, spre deosebire de gripa normală, Covid – 19 este rapid, dur până la limita suportabilității, te poate trimite pe lumea cealaltă în câteva zile. Paradoxul este că acești criminali pe internet care vor să scoată lumea din casă scriu după ce își iau toate măsurile de izolare posibile. Vor să te expui tu, iar ei să facă pe profeții.
După ce am lămurit această chestiune, mai vreau să fiți atenți la trei vorbe spuse de numitul Bill Gatesc cu privire la Covid.
1. „Dacă am fi continuat să lucrăm, să călătorim ca și până acum, acea curbă nu s-ar fi redus niciodată și majoritatea oamenilor ar fi infectați”
2. „A trebuit să folosim carantina, care este un mijloc vechi de pe vremea ciumei”.
3. „Lucrurile nu vor reveni la normal până nu vom avea un vaccin care să ajungă în toată lumea”.
Până aici, lucrurile sunt clare, nu-I așa ? Dacă da, să îl ascultăm, cu două vorbe, pe Anthony Fauci, șeful grupului de lucru înființat de președintele Donald Trump:
1. „Cu excepția cazului în care îl putem eradica la nivel global, există o mare posibilitate ca acesta să revină, să capete un caracter sezonier”.
2. „Trebuie să ne pregătim pentru faptul că, în sezonul următor, va fi o renaștere, deoarece este puțin probabil că va fi posibil să ștergem Covid- 19 de pe fața planetei”.
Acum, tot cu două vorbe, să îl citim pe Simon Black, mare investitor și antreprenor, fondatorul Sovereign Man care scrie:
1. „Chiar dacă un vaccin este dezvoltat rapid, este nevoie de cel puțin cinci ani pentru a produce, transporta și administra miliarde de vaccinuri”.
2. „Există, în mod clar, o serie de motive pentru care această pandemie ar putea dura mult mai mult decât cred cei mai mulți oameni. Așadar, este prudent să vă pregătiți fizic, mental și financiar pentru această realitate”.
Aici voiam să vă aduc, dragi prieteni, la ideea că trebuie să vă pregătiți fizic, mental și…financiar. Am spus de la început că nu trebuie să vă supărați pe mine, așa încât, bazându-mă pe înțelegerea făcută, voi continua.
Nimic nu va mai fi ce a fost și vă dau un exemplu din viața personală. Cu vreo trei săptămâni înainte de declararea stării de urgență, am avut premiera unei piese de teatru numită ”Maria din Mall”. N-are importanță. Sala a fost plină, aplauze nesfârșite. Ei bine, tare mă tem că mult timă, poate ani de acum încolo, nu mă voi mai întâlni cu așa ceva. Poate niciodată nu vom mai avea curaj să stăm o oră, două, la teatru, umăr lângă umăr, fiindcă în cazul în care doar unul dintre noi are coronavirus, până se termină piesa, îl luăm toți.
Chestiunea cu teatrul poate vi se pare minoră, dar o folosesc drept exemplu cu privire la ce va fi. Actorii s-ar putea să joace doar pentru a fi filmați sau să joace mai rar și pentru un public mai puțin numeros, situație în care își văd amenințate locurile de muncă o mulțime de persoane, începând cu doamna care vinde bilete.
Profesorul de chimie Joshua D. Rabinowitz și cercetătoarea Caroline R. Bartman au dezvăluit într-un editorial în New York Times despre importanța „cantității virale” la care se expun oamenii și recomandă „regula celor 6 secunde”.
„Ca și în cazul oricărei alte otrăviri, virușii sunt de obicei mai periculoși în cantități mai mari. Expunerile inițiale mici tind să ducă la infecții ușoare sau asimptomatice, în timp ce dozele mai mari pot fi letale”, explică cei doi cercetători, adăugând că „nu toate expunerile la coronavirus sunt similare”.
Intrarea într-o clădire de birouri în care cineva a fost infectat nu este la fel de periculoasă ca o oră petrecută în tren lângă acea persoană, citează Mediafax.
Interacțiunile care nu respectă regula distanței de 2 metri, de exemplu când plătim la supermarket, ar trebui să fie scurte și ar trebui să fie de doar șase secunde.
Chestiunea asta cu cele 6 secunde e mai înnebunitoare ca oricare alta, fiindcă nu e nici laie, nici bălaie, în schimb ne ține pe toți în stare de alertă permanentă.
Se va schimba teribil modul nostru de viață pentru multă vreme, mai ales dacă lucrăm în comerț, administrație, uzine, distribuție, turism. În turism și în alimentația publică va fi jale, dacă lucrăm acolo, e posibil să fie nevoie să ne reorientăm.
Am zis să nu vă supărați pe mine, dar să vaccinezi 7 miliarde de oameni, mai ales dacă va trebui să fie vaccinare periodică, e teribil de greu. Iar câtă vreme nu e toată lumea vaccinată, regula de 6 secunde ne va schimba viața.
Închei cu cea mai importantă idee a acestui articol. Este prudent să vă pregătiți fizic, mental și financiar pentru noua realitate. Am zis și… financiar.
Nu vă supărați pe mine.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)