S-a dat sentința în dosarul adeverințelor și concediilor medicale false de la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Doi medici și mai multe asistente au primit condamnări cu suspendare. O infirmieră, de la care a fost declanșată ancheta a primit o pedeapsă cu executare, fiind în recidivă. Tribunalul Argeș a dispus condamnarea a 42 de inculpați, trei au primit avertisment, față de doi inculpați s-a dispus încetarea procesului penal și doar trei au fost achitați.
Dosarul a fost înregistrat pe roul Tribunalului Argeș pe data da 7 ianuarie 2019 . Cinci medici și peste 30 de pacienți, erau acuzați că au emis sau au beneficiat, după caz, de adeverințe medicale false sau de concedii medicale fictive, în total 50 de inculpați. Totul după ce, în septembrie 2017, Casa Județeană de Pensii Argeș a cerut să fie verificate la Spitalul Județean de Urgență Pitești mai multe dosare medicale de pensionare ce nu păreau în regulă. În urma controlului a rezultat că niciunul dintre documente nu era înregistrat în baza de date a spitalului sau în evidența medicilor care au parafat documentele. Drept urmare, conducerea Spitalului Județean de Urgență Pitești a sesizat în același an, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești. Ulterior, dosarul fiind mult mai complex, a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.
O singură sentință cu executare
Cercetările au stabilit că infirmiera, Daniela Moca, a convins mai mulți medici săi elibereze documentele false pentru cunoștințe ale sale, în schimbul unor sume de bani. Nu era singura, în acest angrenaj fiind implicate mai multe asistente, medici, sau îngrijitoare. A fost acuzată de : trafic de influență în formă continuată, uz de fals în formă continuată, complicitate la înșelăciune, complicitate la tentativă de înșelăciune, instigare la fals intelectual în formă continuată, instigare la abuz în serviciu. Era recidivistă, fiind condamnată pentru trafic de influență în 2015, când a primit ca pedeapsă închisoarea cu suspendare de 2 ani şi 11 luni, având un termen de încercare de 3 ani. În acest dosar a primit o pedeapsă de 3 ani şi 7 luni închisoare la care s-a adăugat pedeapsa anterioară de 2 ani și 11 luni închisoare, urmând să execute 6 ani și 6 luni, în penitenciar. Este singura sentință cu executare din dosarul de corupție.
Va profesa în continuare
Doctorița Nistor, medic primar în specialitatea medicină de urgență în cadrul Spitalului de Urgență Pitești, era acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual. Aceasta ar fi înregistrat, în registrele electronice de prezentare la UPU, circa 68 de foi de prezentare la Urgențe pentru un număr de 24 de pacienți, care ar fi beneficiat astfel de concedii medicale întocmite în fals. A fost achitată pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, dar a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. Instanța i-a fixat un termen de supraveghere de 3 ani. Spre deosebire de alți inculpați, în cazul acesteia nu a fost dispusă interdicția de a profesa ca medic. Acesta lucrează în continuare la UPU.
1 an și 6 luni, cu suspendare
Sergiu Arman – medic primar ortoped la Centrul de Diagnostic Bălcescu și Spitalul Militar Pitești, la data săvârșirii faptelor, a fost condamnat la 1 an și 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei, fiind stabilit un termen de supraveghere de 2 ani. Acesta ar fi întocmit și emis, fără dispoziții legale, patru certificate de concediu medical pentru două persoane. Dacă medicul Sergiu Arman a fost condamnat alte trei doctorițe au scăpat. Valentina Nicoleta Neacșu -medic medicină de urgență la Secția UPU a Spitalului Județean, Maria Iordache – medic specialist pediatru și medic de familie, dar și Martin Marion Carmen Ulrike – medic oftalmolog la o clinică privată, au primit câte un avertisment.
Muncă în folosul comunității
Gazela Sandu, îngrijitoare, a fost condamnată la 2 ani şi 9 luni închisoare, cu suspendare, având fixat un termen de supraveghere de 3 ani. Are interdicţia de a mai lucra în sistemul public, pe o perioadă de un an. Infirmiera Daniela Gabriela Gheorghe, de la Spitalul Județean, a fost condamnată la 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență și instigare la fals intelectual în formă continuată. Asistenta medicală Liliana David a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influenţă în formă continuată și fals intelectual în formă continuată, la care se adaugă interdicţia de a profesa un an în sistemul public să sănătate în această meserie. Asistenta medicală Ioana Sandu a fost condamnată la 1 an și patru luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual. Gheorghe Cavaler, conducător auto la Spitalul Județean la data săvârșirii faptelor, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă și instigare la fals intelectual în formă continuată. Toţi inculpaţii au obligaţia de a presta câte 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. O îngrijitoare, un brancardier și o infirmieră de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean, au fost achitați.
Numai două contestații
După cum spuneam la început, pe lângă medici asistente, infirmiere, sau îngrijitoare care au intrat în acest carusel al adeverinţelor sau concediilor medicale false, au fost trimise în judectată 34 de persoane care au beneficiat de documentele false. Tribunalul Argeş i-a condamnat cu pedepse de la 6 luni la 1 an şi 9 luni, toate cu suspendare. În sentinţă se precizează desfiinţarea tuturor documentelor false, care au constituit probă în dosar, fiind pagini întregi în care sunt menţionate falsurile. Toți inculpaţii vor trebui să achite cheltuielile de judecată. În proces s-au constituit părţi civile societăţile unde lucrau cei care au primit cetificate medicale false. Acţiunea civilă a rămas nesoluţionată urmând să se dea o nouă sentinţă în acest sens. Decizia judecăttorilor nu este definitivă, putând fi declarat apel. Au atacat decizia, încă din ziua în care a fost dată, numai două dintre inculpate, respectiv Daniela Moca şi Liliana David. Decizia poate fi contestată în 10 zile de la data comunicării. M.Sandu