„Atenţie la panică şi dezinformare!”

2



Fără doar şi poate subiectul arzător în Mioveni este cel al infecţiilor cu coronavirus, mai ales acum, când spitalul din oraş are o secţie care a fost desemna­tă drept spital COVID. Autorităţile locale au amenjat noua secţie în corpul vechi al spitalului, iar aici a fost detaşat personal din noul spital dar şi de la Piteşti. Primarul Mioveniului, Ion Georgescu a urmărit cu atenţie lucrările la noua secţie, dar şi ceea ce s-a vorbit atât oficial cât şi neoficial din momentul în care s-a decis ca la Mioveni să vină cei bolnavi de COVID. Am stat de vorbă cu edilul oraşu­lui şi am aflat şi care este situaţia în Mio­veni, dacă locuitorii respectă izolarea, ce s-a întâmplat cu ajutoarele trimise de chinezi dar şi ce sfat are pentru oamenii cărora le cere să aibă încredere în el, în echipa sa şi în toţi cei responsabili.


Pregătiri din PROPRIE INIŢIATIVĂ
Cum au apărut informaţiile că la Mioveni nu se vrea spital COVID?
– Întotdeauna administraţia din Mioveni, primarul şi conducerea Spitalului Orăşenesc, inclusiv corpul medical, au dorit să se implice în lupta cu coronavirusului, dar cu respectarea tuturor normelor de protecţie. La acea vreme, erau deja 300 de cadre infectate în ţară, iar la spital nu exista niciun material specific de protecţie e medicilor şi asistentelor. Apoi, spitalul nou cum este el conceput, nu este făcut pentru boli infecţioase, pentru că sistemul de aer intern este comun, spitalul nu are ferestre şi totul se recirculă. Aşa a fost tema proiectului la momentul respectiv, fără boli infecţioase. Am văzut că mulţi îşi dau cu părerea, de s-a făcut aşa şi de ce dau eu mai multe detalii decât managerul. El se pricepe la actul medical, iar majoritatea celor de acolo au venit în ultimele 6 luni, în timp ce conceptul spitalului a început în 2012-2013. Este propietarea Consiliului Local, iar de la primărie sunt câteva persoane care cunosc tot fluxul şi circuitele. El se poate transforma, pentru boli infecţioase, în baza unui proiect, durează 2-3 luni de când e gata proiectul, dar cu nişte costuri, am înţeles, mari!
Care este situaţia cu corpul amenajat pentru bolnavii COVID?
– Oraşul Mioveni are nevoie de specialităţile existente în spitalul nou şi vorbim de naşteri, de pediatrie, de cardio sau interne… În schimb, toate normativele pe care le-am citit, spun că secţiile de infecţioase se fac în corpuri pavilionare, separate de restul secţiilor. Drept dovadă că ne-a interesat şi această categorie de pacienţi ş bolile infecţioase, din PROPRIE INIŢIATIVĂ, am început să pregătim cele 3 corpuri ale spitalului Sf Spiridon, care erau conservate din noiembrie – decembrie. Au fost implicaţi salariaţii primăriei, conducerea spitalului, proeictanţi, firme de specialitate, pentru a face această transformare. Gândindu-ne la amploarea care o va lua acest virus, învăţând din ceea ce am văzut în media am început să ne pregătim pentru zona Mioveni are peste 100 mii suflete şi câteva platforme industriale. Pentru tot ce s-a realizat a fost consultat DSP-ul, pentru circuitele medicale şi am solicitat Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi DSP-ului, medici şi asistente medicale cu pregătire în acest domeniu, al bolilor infecţioase. Investiţiile pe care le-am făcut vin în sprijinulmpacienţilor, cadrelor. Putem trata 10 persoane pe ATI şi 68 pacienţi pe secţie. Am transferat pentru asta din spitalul nou echipamente de laborator analize, de ATI, de radiologie, etc, inclusiv 47 de angajaţi, care vor lucra în această secţie cu cele 35 de cadre cu experienţă în infecţioase, detaşate de la Judeţean. În acest moment sunt 10 pacienţi care primesc acolo îngrjiri medicale.
Poate e nevoie de înregistrarea cu lucrările „în reluare”
Vi s-a transmis că vă mişcaţi în reluare…
– Am văzut în mediul virtual şi în special pe grupurile de presă că anumite persoane cu responsabilitate au afirmat că „ne mişcăm în reluare”. Cine a făcut afirmaţia, a făcut-o din neştiinţă, din dezinformare, din neimplicare. Nu ştiu ce înseamnă la dumnealui „în reluare”. Probabil doreşte înregistrarea celor 10 zile în care oamenii au muncit. Nu înseamnă că dacă ai semnat o hârtie sau ai dat o cirulară s-a şi rezolvat problema. Este necesară tema de proiectare sau de ceea ce vrei să faci, de concept, de proeict, de mai multe etape până ajungi la execuţie, care şi ea la rândul ei are mai multe etape tehnice, iar executanţii au o mare responsabilitate asupra a ceea ce fac. S-a lucrat în medie 14 ore pe zi, în cele 10 zile… eu vorbesc din punct de vedere administraţiei publice locale. Actul medical a fost şi rămâne în sarcina conducerii ca şi coordonare iar transpunerea în practică o fac personalul de la ATI, cel de la infecţioase şi personalul de la Mioveni, sub coordonarea specialiştilor veniţi de la Piteşti. Le mulţumesc celor implicaţi în cele două săptămâni şi celor care ne-au îndrumat pentru a ieşi o secţie, zic eu, modernă, utilă, necesară şi care va salva oameni. M-am bucurat cât personalul medical detaşat s-a bucurt şi mi-a mulţumit de condiţiile create. Mi-aş dori sî avem cât mai puţini pacienţi în această secţie. Avem nevoie în continure de materiale de protecţie pentru că nu ştiu cât va mai dura această perioadă şi care va fi fluxul pentru că mă interesează foarte mult ca cele 80 de persoane care lucrează aici să fie protejate, sănătoase şi să nu avem infectări la nivelul cadrelor.
Secţia de infecţioase este separată…
– S-au creat în oraş păreri pro şi contra, dar precizez , spitalul nou nu intră în contact cu această secţie, decât dacă o persoană rău-intenţionată sau inconştientă care ar avea simptomele COVID 19 nu trece pe la triaj (cort) şi se duce în clădire, poate din panică sau răutate, cine ştie, doar aşa se poate intra în contact. Am dispus însă măsuri de securitate sporită, prin servicul de pază şi Poliţia Locală, să fie mai atenţi cu traficul spre noul spital. Vreau să le mulţumesc managerului Horia Trăilă şi echipei, tuturor angajaţilor pentru că au înţeles că suntem într-o perioadă delicată, nu pot să nu se panicheze, panica creează erori umane în activitatea zilnică şi îi rog să fie atenţi la partea de dezinformare care am observat că a luat în anumite momente amploare, refritor la Mioveni, pentru că în acest moment prioritatea nr 1 este pacientul şi actul medical. Îi rog să fie concentraţi la locul de muncă pe ceea ce fac, pe autoprotecţie, pe protecţia pacienţilor, să fie concentraţi pe toate procedurile în vigoare , pentru desfăşurarea actului medical.
Cine a suportat cheltuielile pentru reamenajarea secţiilor din vechiul spital?
– Toate cheltuielile aferente punerii în funcţiune a spitalului vechi, Sf Spiridon, 90% sunt neachitate şi conform contractelor încheiate vor fi suportate de Consiliul Local. Cred că tot ce s-a spus în spaţiul public acum 2-3 săptămâni a fost din răutate, neştiinţă, panică, dezinformare… nu cred că cineva în aceste momene delicate ar avea ceva cu oraşul Mioveni, cu spitalul sau cu noi toţi, cei din Mioveni. Şi noi facem parte din cele 102 localităţi ale judeţului Argeş şi consider că unitatea spitalicească, serviciile medicale prestate, au venit în sprijinul tuturor beneficiarilor, argeşenilor, românilor, inclusiv prin deblocarea urgenţelor de pe secţii, a paturilor din spitalele din Piteşti unde pacienţii locali au avut acces mai uşor, pentru că cei de la Mioveni au rămas aici şi nu au lăsat alţi oameni veniţi acolo, la urgenţă să aşepte mult sau pentru alte programări. Am mai observat că pretenţiile asupra actului medical, din spitalul nou sunt peste ceea ce se paote oferi, se doreşte ca peste noapte toate să fie funcţional. Nu trebuie uitat în acest sens că noi în decembrie, sând ne-am mutat în casă nouă am început procedurile de angajare pentru secţiile noi. Sunt nişte proceduri şi acte normative pe care conducerea spitalului terbuie să le respecte.
Am mască, mănuşi şi declaraţia la mine!
Care este situaţia în oraş, vis-a-vis de coronavirus?
– Avem 140 de persoane izolate, peste 40 care au peste 65 de ani şi au probleme medicale plus peste 20 de persoane foşti zilieri, care nu au acum d emuncă. De toate acestea ne ocupăm. Se dau şi amenzi în oraş, aproape 400 în total pentru nerespectarea ordonanţelor.
Aţi urmărit cazul Căminului de Bătrâni de la Galaţi cu acel focar?
– La căminul de bătrâni de la Colibaşi nu există niciun fel de probleme în momentul de faţă. Sunt în jur de 65 de bătrâni acolo şi ne interesăm zilnic ce se întâmplă acolo, monitorizăm pentru că am văzut şi noi la TV cazul căminului de bătrâni de la Galaţi, cu acele îmbolnăviri.
Dumneavoastră cum procedaţi în această perioadă?
– Port mască, port mănuşi în permamenţă, în primărie şi pe teren. Iar pentru deplasare, am adeverinţă de servici.
Să fim şi noi consultaţi!
Au venit ajutoarele de la chinezi?
– Ajutoarele de la chinezi sunt în vamă. Încă le aşteptăm! Avem 10.000 măşti, 2000 combinezoane, 20.000 perechi mănuşi donate de Jinhuam oraşul cu care suntem înfrăţiţi. Trebuiau să trimită şi dezinfectant, dar acest transport de avion nu a putut lua substanţe inflamabile. Le mulţumim prietenilor de la primăria de acolo, Ambasadei Chineze la Bucureşti. Ei au un spital acolo de 1000 de paturi, numai pe medicină tradiţională.
Care a fost cel mai dificil moment din această perioadă?
– Cel mai dificil moment a fost atunci când Comitetul pentru Urgenţă a declarat spitalul nou, spital pentru infectaţii cu COVID 19, având în vedere că ştiam structura instalaţiilor. Aş recomada, când se vor mai lua anumite decizii în acest comitet, indiferent că suntem membri sau nu, să fim şi noi consultaţi, sau invitaţi, mă refer la specialişti, nu neapărat la primar, să o luăm cu cap, ca să nu creăm diversiuni că nu se vrea aia sau aia.
Când credeţi că se va termina totul?
– La 20 de zile după ce va intra ultimul român în ţară, venit de afară. Observ că zilnic vin, pentru că ţările celelalte nu investesc în români, decât îi muncesc.
Având în vedere amploarea de acum, sincer, nu v-a fost teamă când delegaţia din Mioveni a fost în China?
– Delegaţia noastră a plecat azi şi seara s-a decretat acea stare acolo. Am avut puţină teamă, dar ai noştri au fost la 1800 de km de acea zonă infectată.
Staţi în casă, Sărbători sunt în fiecare an!
Care este cea mai mare temere a dvs în această perioadă?
– Panica şi dezinformarea şi nerespectarea de către anumite persoane a indicaţiilor, mai puţin din Mioveni, dar din zonă. Mă refer la instrucţiunile şi normativelor de prevenţie. Cred că libera asta circulaţie nu e bună! Eu aş fi sistat-o! Păi mă duc zilnic la magazin dacă am nevoie de câte un pachet de ţigări pe zi?Nu dădeam aceste facilităţi… plus că nimeni nu contabilizează aceste deplasări… să fi spus fiecare cât stă plecat, poate era altceva…
Ce se mai aude cu banii care trebuiau să vină de la Guvern?
– Este ca şi înainte! N-au venit banii! În momentul de faţă avem de plată 4 milioane euro, plăţi care au trecut de 100 de zile, pe contracte de prestări şi furnizări.
Ce le transmiteţi locuitorilor?
– Să aibă în credere în echipele medicale de la spital, în administraţia publică, în forţele de ordine în toţi angajaţii per funcţionari care se ocupă de această situaţie, în mine personal, pentru că luăm cele mai bune decizii. Încercăm să le asigurăm protecţia şi sănătatea. Cu amendamentul, să respecte ceea ce li se cere şi să aplice, să nu se panicheze şi să fie atenţi la dezinformări. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă este în permanent la curent cu toate evenimentele per activităţi care se desfăşoară şi au loc în Mioveni, iar prioritatea numărul unu este sănătatea şi siguranţa locuitorilor din zona Mioveni. Sfatul meu este să stea în casă ştiu că este greu şi ştiu că vin Sărbătorile, când ies afară să poarte mască, mănuşi, să completeze declaraţiile, să se ferească de aglomerare, iar celor trecuţi de 65 de ani le recomand să evite pe cât posibil maganizele, aglomerările. Este mai importantă sănătatea noastră şi a familiei şi a tuturor pentru că Sărbători sunt în fiecae an. Să depăşim cu bine, toţi, acest moment. Silviu Mihai