La 46 de ani, o profesoară de limba şi literatura română a murit, răpusă de coronavirus, o boală în care a refuzat să creadă până a închis ochii. Nu a vrut să meargă la spital, nu a vrut să se vaccineze, nici să se testeze, deşi avea simptome şi o stare de rău generală. A ajuns în comă la spital, mult prea târziu pentru a mai putea fi salvată. Anca Preda a fost scriitoare şi poetă, câştigătoare a mai multor concursuri de gen.
Profesor titular de limba şi literatura română, la la Şcoala Gimnazială Ştefan cel Mare, Oana Anca Preda, în vârstă de 46 de ani, era detaşată cu derogare specială de la Ministerul Educaţiei la Liceul Teoretic « Ion Mihalache » Topoloveni. Avea mama bolnavă şi locuia cu aceasta ca să o îngrijească. „A acceptat să lucreze la noi martea şi joia. Avea 9 ore. Pe data de 21 octombrie a fost ultima dată la şcoală. M-a sunat sora dumneaei miercuri (n.r 3 noiembrie) şi mi-a spus că mama ei are COVID şi că Anca are simptome dar refuză să se testeze. Joi, pe la 12.00 am vorbit cu Anca. Mi-a spus că are COVID şi i-am zis că dacă nu poate să intre online să facă orele, o să găsesc un coleg să o suplinească. Mi-a mulțumit. Vorbea bine! Nu mă gândeam că va păţi aşa ceva. Boala asta este atât de perfidă… ”, declara directorul Liceului Teoretic Ion Mihalache, Valentin Scarlat.
“A murit cu zile”
Oana Anca Preda nu era căsătorită. Era neîncrezătoare în coronavirus şi nu a acceptat să se vaccineze. Mai mult de atât, pe data de 2 noiembrie, când mama sa a fost testată de personalul de la Serviciul de Ambulanţă şi a ieşit pozitivă, ea a refuzat să fie testată deşi era contact direct şi avea simptome. Ştia că este bolnavă dar a refuzat să fie ajutată. „ Toată viaţa şi-a petrecut-o având grijă de părinţi, mai întâi de tată şi acum de mamă. Nu a vrut să accepte ajutor medical.
A murit cu zile. Nu a putut să o convingă nimeni să meargă la spital. Au stat în casă, izolate, şi ea şi mama şi o soră.”, a mai spus Valentin Scarlat Vineri dimineaţă, profesoara de limba şi literatura română a intrat în comă. Nu mai putea să respire.
A fost chemată ambulanţa, iar la sosirea echipajului era în stop cardio respirator. A fost resuscitată, fiind readusă la viaţă şi transportată la Camera de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. Acolo a decedat.
Înmormântarea a avut loc duminică, la Topoloveni. La funeralii nu au putut participa cei dragi, mama sa fiind acasă, bolnavă, iar sora sa în izolare. Colegii de la Liceul Ion Mihalache au mers să-i ducă un ultim omagiu şi să depună coroane de flori.
“O luptătoare a binelui şi a frumosului”
Pe lângă faptul că preda limba şi literatura română, Oana Anca Preda era o cunoscută scriitoare şi poetă. Ea a participat la mai multe concursuri de gen unde a obţinut diverse premii. Îşi sărbătorise ziua de naştere pe data de 20 octombrie. A murit două săptămâni mai târziu, pe 4 noiembrie. Pe adresa redacţiei noastre o apropiată a celei dispărute a transmis un mesaj impresionat pe care îl publicăm integral. „Preda, un nume evocator în România, regretatul scriitor Marin Preda. Oana Anca Preda, ilustra predecesoare, cu profunde legături spirituale şi poetice, astăzi, prin dispariţia sa, ne trezeşte din amnezia generală, la o crudă realitate, la o crudă luare de conştiinţă a prezentului şi a viitorului promis. Dispariţia unei stele necunoscute de pe firmamentul universului infinit. Mesajul său transmis umanităţii, prin pasiunea sa pentru limba română şi valorile ancestrale, se află de asemenea în ADN-ul fiecăruia din noi, cu condiţia ca ele să fie exprimate cu sinceritate şi curaj. Parcursul vieţii sale, aflat în pribegia unei societăţi în derută, continuă în viaţa de pe urmă, în pribegia neantului necunoscut pe care îl sperăm mai frumos. Noii Dumnezei, Google şi Facebook, ne informează de realizările de interes public ale Oanei Anca Preda. Profesoara de limba şi literatura româna la Liceul I. Mihalache, Topoloveni, scriitoare şi poetă, câştigătoare de premii şi distincţii, naţionale şi internaţionale şi-a dedicat viaţa sa acestei pasiuni şi a transmis cu generozitate generaţiilor viitoare speranţele şi idealurile sale. Nu uitaţi memoria, nu o uitaţi pe Oana Anca Preda, o luptătoare în slujba binelui şi a frumosului!”
Anca Preda avea mai mult de 20 de ani de activitate în profesia sa. Aceasta a scris: Vise pierdute, Caietul universal ( proza scurtă), Prin joc și urări veniți la serbări!, două Monografii dedicate lui Mihail Sadoveanu și George Călinescu, 2 culegeri de exerciții și teste de limba română, Exil în lacrima lui Dumnezeu, volum prezent la târgul de carte Gaudeamus, București în 2019. M.Sandu